Cei care au condus grupuri și au ridicat baricade la Revoluția din 1989 trebuie să obțină un nou certificat care să le ateste meritele

Cei care au condus grupuri și au ridicat baricade la Revoluția din 1989 trebuie să obțină un nou certificat care să le ateste meritele
Publicat: 31/12/2014, 08:15

Pentru aceasta, Guvernul a introdus un nou titlu de revoluționar, cel de „Luptător cu Rol Determinant”.

Decizia a fost luată după ce agenția MEDIAFAX a semnalat faptul că Guvernul a decis să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizațiilor reparatorii la care au dreptul revoluționarii care, în decembrie 1989, au mobilizat și condus grupuri de oameni, construind și menținând baricade împotriva forțelor regimului comunist. Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a afirmat atunci că a fost „o greșeală” a Ministerului Finanțelor și că la Monitorul Oficial va fi transmisă o erată.

Erata a fost transmisă și publicată în Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanță de urgență, stabilind că acei revoluționari care au condus grupuri de oameni și au ridicat baricade trebuie să obțină un nou certificat care să le ateste meritele.

Astfel, Guvernul a stabilit că persoanelor care dețin în prezent titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite” (atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat și au condus grupuri sau mulțimi de oameni, au construit și au menținut baricade împotriva forțelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanță vitală pentru rezistența regimului totalitar și le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localitățile unde au luptat pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și celor care au avut acțiuni dovedite împotriva
regimului și însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989) li se vor elibera noi certificate pentru obținerea calităților și titlului de „Luptător cu Rol Determinant”, dar numai dacă îndeplinesc condițiile stabilite de lege și cu avizul unei comisii parlamentare care va înainta președintelui țării propuneri de atribuire a titlului.

Acest nou titlu, care stă și la baza condițiilor de acordare și care va fi atribuit sub sancțiune penală pentru date false, este definit acum de Guvern ca fiind acordat celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, dar „doar în localitățile” în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Din această categorie de persoane cu rol determinant vor face parte și eroii-martiri, ai căror urmași beneficiază de indemnizații și facilități.

În sprijinirea noului titlu de revoluționar, Guvernul a decis să modifice și modul de prezentare a Revoluției, din primul articol din Legea revoluționarilor, și să nu mai fie utilizată sintagma” Revoluția română din decembrie 1989, declanșată prin revolta populară de la Timișoara, continuată în București și în alte localități ale țării și transformată în revoluție antitotalitară, sprijinită de armată, care a condus la căderea regimului comunist și la instaurarea democrației, constituie un moment crucial în istoria României”, ci o altă sintagmă potrivit căreia „Revoluția Română din Decembrie 1989, declanșată prin revolta populară de la Timișoara, continuată în municipiul București și în alte localități ale României, unde revoltele cetățenilor români au fost reprimate de forțele de ordine și s-au soldat cu morți, răniți sau arestați, a condus la dobândirea libertății și la instaurarea democrației în România, constituie un moment crucial în istoria țării”.

Titlurile vor fi acordate doar pentru cazurile în care solicitantul este posesor al certificatului și titular al brevetului de atestare a titlului acordat de președintele României, prin decret prezidențial.

Cererile pentru eliberarea noului certificat trebuie depuse în termen de 90 zile lucrătoare.

În aceste condiții, Guvernul a decis ca acele indemnizații care reveneau persoanelor care au mobilizat grupuri de oameni și au ridicat baricade și care au fost eliminate în prima fază să fie acordate numai revoluționarilor care au obținut noile certificate ce le atestă „rolul determinant”.

Guvernul a decis totodată ca legea care include indemnizații și facilități să nu fie aplicată pentru persoanele care au titlu de Luptători cu Rol Determinant sau Remarcați pentru Fapte Deosebite, dar care, în decembrie 1989, au acționat ca angajați, în exercitarea sarcinilor de serviciu.

„După intrarea în vigoare a prezentei legi, beneficiază de drepturile conferite de acestea doar persoanele care se încadrează în prevederile acesteia”, precizează Guvernul în ordonanță.

În urmă cu două săptămâni, agenția MEDIAFAX a anunțat că Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizațiilor reparatorii la care au dreptul revoluționarii care, în decembrie 1989, au mobilizat și condus grupuri de oameni, construind și menținând baricade împotriva forțelor regimului comunist, precum și copiii eroilor-martiri.

Ulterior, la solicitarea MEDIAFAX, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul va trimite rapid o erată către Monitorul Oficial, pentru a corecta acel articol. El a arătat însă că, într-una din următoarele ședințe de guvern, va fi emisă și o ordonanță care va stabili „cum se face plata în 2015”, fără alte detalii.

Vâlcov a mai arătat că a discutat și cu oficialii Consiliului Legislativ, care au avizat ordonanța de urgență, și că le-a transmis că acel articol a fost introdus în actul normativ dintr-o „greșeală” a Ministerului Finanțelor.

Surse guvernamentale au declarat că, după apariția informației MEDIAFAX privind sistarea indemnizațiilor pentru revoluționari, premierul Victor Ponta a discutat pe această temă cu ministrul Finanțelor.

Ministerul a transmis și un comunicat în care susținea că revoluționarii care au dreptul la indemnizații reparatorii după evenimentele din decembrie 1989 vor primi sumele aferente și în 2015 și 2016 și că în ordonanța privind amânarea plăților pentru doi ani apărând o „eroare materială”, care va fi corectată.

„Avem un memorandum adoptat la nivelul Guvernului, referitor la drepturile revoluționarilor, pe care îl vom respecta. Aceștia iși vor primi indemnizațiile și în 2015 și în 2016. Așadar, în legatură cu articolul apărut în Ordonanța de Urgență 83 din 12.12.2014, publicată aseară (joi – n.r.) în Monitorul Oficial, fac precizarea că a fost vorba despre o eroare materială care va fi corectată în ‎cel mai scurt timp, astăzi (vineri – n.r.), cel târziu în sedința de Guvern de marți, 23 decembrie 2014”, a transmis Vâlcov într-un comunicat.

Ordonanța de urgență aprobată de Guvern prevedea amânarea pentru următorii doi ani a plății indemnizațiilor reparatorii la care au dreptul revoluționarii care, în decembrie 1989, au mobilizat și condus grupuri de oameni, construind și menținând baricade împotriva forțelor regimului comunist, și copiii eroilor-martiri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului