Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a început să erupă după aproape 40 de ani

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a început să erupă după aproape 40 de ani
Sursă Foto - BBC
Publicat: 28/11/2022, 21:12

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a început să erupă pentru prima dată în aproape 40 de ani.

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii a început să emane cenuşă şi resturi vulcanice care au căzut în apropiere, într-o arie limitată, au declarat luni autorităţile locale.

Erupția a început duminică noaptea târziu (ora locală) în craterul din vârf al vulcanului de pe Big Island, a precizat serviciul de prospectare geologică al SUA (US Geological Survey – USGS).

„În acest moment, scurgerile de lavă sunt limitate la zona de vârf şi nu ameninţă comunităţile aflate în aval”, se arată în notificarea USGS.

Cu toate acestea, autoritățile avertizează, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupţie ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice, iar locaţia şi înaintarea fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.

Fluxurile de lavă din regiunea de vârf erau vizibile din Kona

În prezent, nu există nicio informaţie privind o erupţie printr-o altă fisură.

„Cât timp va erupe vulcanul şi dacă ar putea cauza scurgerea lavei în zonele populate ale insulei este imposibil de prezis”, a declarat Miel Corbett, purtătoare de cuvânt a USGS.

”Dar vă pot spune că suntem în comunicare constantă în acest moment cu apărarea civilă din Hawaii şi ei oferă actualizări membrilor comunităţii”,a mai spus ea.

Deși a subliniat că nu există niciun indiciu că lava ar fi ieşit din zona de vârf, agenţia de apărare civilă a precizat că a deschis adăposturi în Kailua-Kona şi Pahala, deoarece are informaţii referitoare la persoane care deja s-au autoevacuat de-a lungul coastei de sud Kona.

USGS a avertizat rezidenţii care ar putea fi ameninţaţi de scurgerile de lavă ale vulcanului Mauna Loa că ar trebui să fie pregătiţi în cazul unei erupţii.

Oamenii de ştiinţă erau deja în alertă observând în ultimul timp o creştere a frecvenţei cutremurelor la vârful vulcanului care a erupt ultima dată în 1984.

Mauna Loa este unul dintre cei cinci vulcani care formează împreună Big Island din Hawaii, cea mai sudică insulă din arhipelagul Insulelor Hawaii, potrivit BBC.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase