Cele 8 vaccinuri obligatorii la înscrierea copiilor în învățământ. Ce se întâmplă dacă părinții refuză imunizarea. DOCUMENT

Cele 8 vaccinuri obligatorii la înscrierea copiilor în învățământ. Ce se întâmplă dacă părinții refuză imunizarea. DOCUMENT
Publicat: 01/08/2017, 08:43

Prevederile sunt cuprinse în proiectul de lege al vaccinării, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Potrivit documentului, părinții pot refuza vaccinarea, dar au obligația de a se prezenta, dacă sunt convocați, în fața unor comisii județene pentru consiliere. Acestea îi pot chema cel puțin o dată la trei luni pentru discuții până la acceptarea planului de vaccinare. În caz de refuz, pot fi amendați cu sume care pot ajunde la 10.000 de lei. Mai mult, dacă în 18 luni de la înscrierea în comunitatea de învățământ nu s-a început schema de vaccinare obligatorie sau aceasta a fost întreruptă, comisia sesizează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu privire la existența unei suspiciuni de încălcare a drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali ai copilului.

Potrivit proiectului de act normativ, în cazul unei epidemii participarea la cursuri a copiilor nevaccinați pentru boala respectivă este suspendată.

Prezentarea copilului la medic pentru vaccinare revine părinților. Aceștia au dreptul să fie informați privind beneficiile vaccinării, siguranța, calitatea și posibilele reacțiile adverse în caz de vaccinare și să fie informați la timp privind utilitatea administrării vaccinurilor din Calendarul Național de Vaccinare, dar și despre posibilitatea de a suplimenta schema națională cu vaccinurile recomandate, pentru a obține maximul de beneficiu pentru starea de sănătate a copilului aflat în îngrijire.

Personalul medico-sanitar și farmaceutic cu drept de liberă practică, indiferent de specialitate are obligația de a nu furnizeza informații eronate, nedovedite științific, tendențioase legate de vaccinuri și activitatea de vaccinare. Nerespectarea acestei prevederi constituie abatere disciplinară gravă și se sancționează de către Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România, – Colegiul Farmaciștilor din România și Colegiul Medicilor Dentisti.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE

„Sancțiunile privesc atât ministrul, cât și funcționarii din minister, Direcții de Sănătate publică, absolut tot lanțul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinții vor fi amendați pentru faptul că nu-și vaccinează copii este inexact. Părinții vor fi amendați în situația în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informați despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar își asumă toată responsabilitatea”, a declarat, luni, Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Premierul Mihai Tudose a declarat vineri că i-a solicitat ministrului Sănătății Florian Bodog „să folosească bisturiul” în problema legată de vaccinare, afirmând că până acum au fost așteptate „măsuri făcute la solicitări blânde”.

„Am așteptat o lună de zile măsuri făcute doar la solicitări blânde. I-am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul. A început, am văzut, doar că vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcționează, mergem pe lanț în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu așa ceva”, a declarat premierul Mihai Tudose

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...