Charles Michel: UE nu vrea cu orice preţ un acord post-Brexit cu Marea Britanie

Charles Michel: UE nu vrea cu orice preţ un acord post-Brexit cu Marea Britanie
Charles Michel: UE nu vrea cu orice preţ un acord post-Brexit cu Marea Britanie / Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 15/10/2020, 20:58
Actualizat: 06/04/2021, 15:36

Uniunea Europeană vrea un acord privind relaţiile post-Brexit cu Marea Britanie, „dar nu cu orice preţ”, a anunţat joi seară, după prima zi a summitului de la Bruxelles, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Charles Michel: „Acordul privind retragerea din UE trebuie aplicat în totalitate”

„Suntem uniţi şi determinaţi să ajungem la un acord, dar nu cu orice preţ”, a declarat Charles Michel, prin Twitter.

„Orice acord asupra viitoarelor noastre relaţii va trebui să se bazeze pe mandatul nostru, mai ales în privinţa standardelor egale, pescuitului şi normelor de guvernare. În aceste privinţe, suntem preocupaţi de lipsa de progrese în negocieri. Suntem sută la sută uniţi, avem încredere totală şi îl susţinem pe negociatorul-şef Michel Barnier să continue negocierile. Cerem Marii Britanii să facă paşii necesari”, a spus Charles Michel, potrivit site-ului Politico.eu.

Preşedintele Consiliului European a solicitat Marii Britanii să respecte Acordul retragerii din Uniunea Europeană, pe care Guvernul Boris Johnson vrea să îl modifice deşi a fost deja ratificat. „Acordul privind retragerea din UE trebuie aplicat în totalitate. Punct”, a spus Charles Michel.

Uniunea Europeană a avertizat Marea Britanie, într-o declaraţie adoptată la summitul de la Bruxelles, că progresele în negocierile privind relaţiile post-Brexit sunt insuficiente, îndemnând statele membre să se pregătească inclusiv pentru scenariul încheierii tranziţiei fără niciun acord.

Angela Merkel: Uniunea Europeană își dorește un acord post-Brexit, dar trebuie să se pregătească și pentru eventualitatea în care acesta nu va fi semnat

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană își dorește să semneze un acord post-Brexit cu Marea Britanie, în contextul în care perioada de tranziție expiră pe 31 decembrie 2020.

Cu toate acestea, oficialul german susține că Blocul comunitar trebuie să fie pregătit și pentru scenariul încheierii tranziției fără niciun acord.

„Un acord este în interesul tuturor. Uniunea Europeană este unită în dorinţa de a reuşi obţinerea unui acord într-o perioadă scurtă de timp. Dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru situaţia în care nu se ajunge la niciun acord”, a declarat Angela Merkel în cadrul unei dezbateri organizate de Comitetul UE al Regiunilor.

Germania, țară care deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a avertizat marți Londra că este nevoie de progrese rapide în negocierile privind relațiile post-Brexit, având în vedere că timpul rămas la dispoziție este extrem de scurt.

„Suntem într-o etapă critică a negocierilor şi suntem sub presiuni extreme. Timpul se scurge. De aceea, aşteptăm progrese substanţiale din partea prietenilor noştri din Marea Britanie în domenii-cheie, în principal în privinţa normelor de guvernare, standardelor egale şi pescuitului”, a declarat Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase