Chestionarul privind BACALAUREATUL diferențiat, adresat elevilor și părinților, a fost trimis inspectoratelor

Chestionarul privind BACALAUREATUL diferențiat, adresat elevilor și părinților, a fost trimis inspectoratelor
Publicat: 19/06/2012, 18:29
Actualizat: 19/06/2012, 18:29

Examenul BACALAUREAT 2012 ar putea fi ultimul cu structura actuală. Chestionarul privind structura examenului de BACALAUREAT începând cu 2013, la întrebările căruia vor răspunde elevii și părinții, a fost trimis de Ministerul Educației, marți, inspectoratelor școlare județene, datele urmând să fie centralizate până la 26 iunie.

„Chestionarul vizează două categorii de respondenți, respectiv elevi și părinți, și va cuprinde șase întrebări tematice. Șefii inspectoratelor școlare județene vor asigura, în regim de urgență, trimiterea chestionarelor către unitățile de învățământ liceal din fiecare județ, astfel încât să poată fi completate de elevii claselor IX-XI și de părinții acestora până la sfârșitul anului școlar în curs, respectiv în 22 iunie”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marți, de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS).

Datele din chestionare vor fi centralizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, transmise inspectoratelor școlare județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care le vor integra într-un raport final și le vor pune la dispoziția MECTS până la 26 iunie. La nivelul fiecărui liceu, chestionarele vor fi arhivate pentru o perioadă de cel puțin un an școlar, a precizat sursa citată.

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a transmis, marți dimineață, Consiliului elevilor, că modificarea examenului de bacalaureat se va face doar dacă ei doresc acest lucru.

„Dacă se dorește modificarea Bacalaureatului, acest lucru se va face numai cu semnătura voastră”, le-a spus Pop elevilor prezenți la consiliu.

Reprezentanții elevilor de clasa a XI-a din liceele bucureștene s-au pronunțat, săptămâna trecută, pentru păstrarea actualei formule de desfășurare a bacalaureatului, potrivit votului informal exprimat la o întâlnire de consultări pe această temă cu reprezentanții Ministerului Educației.

Potrivit Legii educației, adoptată în mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferențiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul șolar 2012-2013.

Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar au cerut însă USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferențiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.

„Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL și președinților PSD și PNL, Victor Ponta și Crin Antonescu, de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației „Spiru Haret” și Federației Educației Naționale (FEN).

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferențiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situației din sistemul de învățământ.

Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferențiat din 2013, și nu din 2016, așa cum prevede Legea educației naționale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie și „dezbateri serioase cu elevii” pe acest subiect.

Fostul ministru Daniel Funeriu a spus că introducerea bacalaureatului diferențiat încă de anul viitor este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiți pentru această schimbare.

BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012 – calendar, subiecte, rezultate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate