Chevron a suspendat campania de informare din casă în casă a locuitorilor din Pungești

Chevron a suspendat campania de informare din casă în casă a locuitorilor din Pungești
Publicat: 13/11/2013, 21:42
Actualizat: 30/07/2014, 11:34

Compania Chevron a suspendat campania de informare din casă în casă a locuitorilor din Pungești, cu privire la explorarea gazelor de șist, declanșată în urmă cu câteva zile, din cauza unor localnici care au desfășurat acțiuni de intimidare a reprezentanților companiei petroliere.

Campania de informare a populației cu privire la explorarea gazelor șist, declanșată în urmă cu câteva zile în comuna vasluiană Pungești, a fost suspendată de către Chevron România, „ca urmare a protestelor din cadrul comunității”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai mulți localnici ar fi împins mașinile celor de la firma angajată de Chevron pentru a derula campania de informare, aceștia fiind nevoiți să-și blocheze portierele pe interior pentru a nu fi agresați.

„Chevron poate confirma astăzi (n.r. – miercuri) suspendarea activităților de informare din comuna Pungești, județul Vaslui, ca urmare a protestelor din cadrul comunității. Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități de informare într-un mod sigur și responsabil, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi”, se arată într-un comunicat transmis de compania Chevron.

După sistarea activităților în localitatea vasluiană Pungești, reprezentanții Chevron România au început o campanie de informare a locuitorilor din comună cu privire la ceea ce însemnă explorarea gazelor de șist.

Derulată de o societatea specializată, campania s-a desfășurat din poartă în poartă la toți locuitorii din cele șapte sate ale comunei Pungești, însă fără a se cunoaște perioada de desfășurare a acesteia.

„Chevron își menține angajamentul de a coopera îndeaproape cu comunitățile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron România desfășoară sesiuni de informare în comunitățile locale pentru a răspunde preocupărilor cu privire la activitățile de explorare pe care intenționează sa le conducă în județul Vaslui. Această acțiune este o continuare a activităților de informare pe care Chevron le-a desfașurat în regiune începând cu luna februarie 2013”, se arată într-un comunicat al companiei Chevron.

Locuitorii din comuna Pungești nu s-au arătat prea încântați de campania de informare începută de Chevron, aceștia susținând că nu au fost convinși de faptul că operațiunile de explorare nu afectează mediul.

„Au venit și ne-au spus numai lucruri frumoase, însă nu ne-au convins că nu vom avea de suferit. De aceea, vrem să ne lase așa cum suntem. Avem fântâni curate și vrem așa să rămână. Să se ducă acolo la ei, în America”, a spus Anișoara Lavric.

Un alt localnic a mărturisit că-i este teamă că va rămâne fără apă în fântâni după ce vor fi extrase gazele.

„Acolo în pământ apa stă deasupra gazelor, iar dacă ei le vor extrage, atunci apa se va duce în adâncul pământului și fântânile vor rămâne goale. De aceea, nu suntem de acord cu ceea se întâmplă. Nu ne conving ei cu această campanie”, este de părere Dumitru Bolea.

Consilierii locali din Pungești au decis interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist la o zi după protestele care au avut loc la Siliștea, unde Chevron intenționa să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituția a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

În luna iulie, Prefectura Vaslui a dat în judecată alte 11 consilii locale din județ pe aceeași temă, în nouă situații hotărârile de interzicere a explorării și exploatare a gazelor de șist fiind anulate de instanță. În alte două cazuri, procesele sunt încă pe rol, urmând ca magistrații Tribunalului Vaslui să se pronunțe în cursul acestei luni, când sunt fixate termene de judecată.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

În 14 octombrie, localnicii din Siliștea au protestat în fața perimetrului din comuna Pungești, unde compania Chevron și-a adus primii specialiști cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist.

Reprezentanții companiei Chevron și-au retras, în aceeași zi, specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat, că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

O parte dintre locuitorii comunei Pungești au depus la Prefectura Vaslui documente pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasă, pe motiv că acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma să înceapă explorarea gazelor de șist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase