Chifu: Cum și-ar imagina cineva că România poate avea și adjunctul SG și secretarul general al NATO?

Chifu: Cum și-ar imagina cineva că România poate avea și adjunctul SG și secretarul general al NATO?
Publicat: 26/05/2013, 17:48
Actualizat: 31/03/2019, 12:13

Consilierul prezidențial Iulian Chifu susține că România nu poate avea și adjunctul secretarului general al NATO și postul de secretar general, el arătând totodată că zvonul privind desemnarea lui Traian Băsescu în acest post risca să pericliteze numirea lui Sorin Ducaru.

„Și nu se mai termină. Referirile la „un român” ca Secretar General al NATO. Nici acum, când Sorin Ducaru a fost desemnat pentru un mandat de 3 ani assistent Secretary General, adică adjunct. Cum și-ar putea imagina cineva că România ar putea avea și assistentul SG, și Secretarul General al NATO care are 28 de state membre?”, a comentat Iulian Chifu pe Facebook.

El susține și că lansarea zvonului original ce-l viza pe Traian Băsescu risca să pericliteze obținerea de către România a postului de asistent SG din rațiuni de imagine și politică internă.

„Dacă Președintele pleca în 15 luni la NATO, nu mai înseamnă nimic în politica românească, deci construcția legată de Fundația Mișcarea Populară și interesul arătat de populație, respectiv susținerea publică ar fi inutile”, adaugă Iulian Chifu.

În opinia sa, este și „cea mai mare impolitețe” să-l întrebi pe cineva în funcție (încă vreo 15 luni) cine îi va succeda. „Ca și cum activitatea sa nu mai contează, nu a contat, și e așteptat deja succesorul său”, consideră Chifu, care apreciază că întrebările obsesive nu vin de la media, pentru că prea erau „servite”.

„Politică dâmbovițeană de nivel scăzut, cu vagi urme de politică de partid, care riscă să ne decredibilizeze ca țară și să ne afecteze obiective naționale”, mai scrie consilierul prezidențial pe Facebook.

„Știrea era că avem assistent Secretary General al NATO român, pe ambasadorul Sorin Ducaru!(Felicitări Sorin!) O știre eminamente pozitivă și un efort la care au contribuit autoritățile române. Știrea rămasă în spațiul public este întrebarea dacă viitorul Secretar General de peste 15 luni va fi un român, cu insinuarea Președintelui Băsescu ca nume, demers parte a unor manevre de politică internă. Să le mai comparăm???”, mai scrie Chifu.

România nu a declanșat, în acest moment, nicio procedură diplomatică sau de altă natură pentru funcția de secretar general NATO, a declarat, vineri, după întâlnirea cu Anders Fogh Rasmussen, președintele Traian Băsescu, menționând că actualul deținător al funcției mai are un an și jumătate de mandat.

Actualul secretar general al NATO a fost întrebat, la declarația de presă de după întâlnirea de la Cotroceni cu președintele României, dacă este de părere că succesorul său la conducerea Alianței poate fi un român.

Președintele Băsescu a intervenit, ținând să spună că România nu a declanșat proceduri diplomatice sau de altă natură în acest sens.

„România nu a declanșat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcție. Este prematur, iar actualul secretar general mai are încă un an și jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită”, a spus Băsescu.

La rândul său, Rasmussen a subliniat ca este prematură discutarea acestei probleme, inclusiv a numelor care ar putea fi potrivite pentru a ocupa funcția.

„Mandatul meu nu va expira până la sfârșitul lui iulie 2014 și cred că e mult, mult prea devreme pentru a începe discuțiile despre cine ar putea fi succesorul meu. Dar pot spune că sunt mulți politicieni talentați în statele membre aliate care pot îndeplini acest post, dar consider că trebuie să așteptăm ca să discutăm această chestiune. Din punctul meu de vedere, eu mă concentrez pe ceea ce fac în acest moment”, a afirmat Rasmussen.

De asemenea, întrebat despre numele vehiculate ca fiind posibilul candidat al României pentru această poziție, cele ale președintele Traian Băsescu și fostului ministru de Externe Mircea Geoană, Rasmussen a reiterat că nu va comenta asupra numelor. „Nu voi comenta deloc asupra numelor. Cred că este mult prea devreme pentru a vorbi despre această chestiune, avem foarte multe pe agenda noastră, trebuie să ne concentrăm pe substanța agendei pentru Summitul din 2014 și apoi vom putea vorbi despre nume”, a mai spus Rasmussen.

Președintele Traian Băsescu i-a mulțumit lui Rasmussen pentru desemnarea în această săptămână a lui Sorin Ducaru, șeful misiunii României la NATO, să ocupe funcția de adjunct al secretarului general din octombrie anul acesta, șeful statului arătând că aceasta este cea mai înaltă funcție deținută de un român la NATO.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, a declarat, joi, că în istoria NATO au mai fost cazuri în care atât secretarul general al Alianței, cât și adjunctul acestuia au fost de aceeași naționalitate.

„Au fost exemple în care adjunctul secretarului general, precum și secretarul general numit în urma unei decizii politice consensuale la nivelul statelor membre au avut aceeași naționalitate”, a spus Predescu joi, într-o conferință de presă, întrebată dacă mai este de actualitate ocuparea funcției de secretar de general al Alianței de către un român după anunțul de miercuri privind obținerea funcției de adjunct al secretarului general de către ambasadorul Sorin Ducaru, șeful misiunii României pe lângă NATO.

Un astfel de caz a fost în mandatul germanului Manfred Worner, al șaptelea secretar general al Alianței, între 1988-1994.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat, la finalul lunii aprilie, pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană este „categoric” un candidat viabil la funcția de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obținerea sprijinului în acest sens.

Senatorul PSD Mircea Geoană declara, în aceeași perioadă, pentru MEDIAFAX că, vizita recentă în Statele Unite ale Americii a pledat ca funcția de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre țările nou aliate la organizație, afirmația sa fiind făcută în contextul informațiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post.

Informații privind o candidatură a lui Mircea Geoană la postul de secretar general al NATO au fost vehiculate în presa română.

Premierul Victor Ponta a declarat în aprilie că este foarte posibil ca viitorul secretar general NATO să provină din țările noi membre ale organizației, respectiv România sau Polonia, el discutând cu o persoană interesată să fie candidat pentru funcție.

„Este posibil – și e foarte posibil – ca viitorul secretar general al NATO să provină din una din țările noi membre NATO, asta înseamnă în mod clar Polonia și România. Știam că nu este exclus să fie un român deoarece altcineva, nu Băsescu, a venit, a discutat cu mine acest subiect și am zis ca îl susțin”, a spus Ponta,

De altfel, Damon Wilson, vicepreședintele executiv al Consiliului Altantic (grupul strategic american de promovare a politicilor NATO), a scris pe contul său de Twitter că Mircea Geoană este „un candidat credibil pentru funcția de Secretar general al NATO”.

În presă au apărut și informații referitoare la o eventuală candidatură a președintelui Traian Băsescu pentru acest post, negate însă de Administrația Prezidențială.

Secretarul general este cea mai înaltă ierarhic funcție civilă de oficial al NATO. Secretarul general este responsabil pentru desfășurarea procesului de consultări cu privire la luarea deciziilor în Alianță și asigurarea că deciziile sunt implementate. El este și purtătorul de cuvânt al Alianței și șeful personalului international al Organizației.

Actualul deținător, Anders Fogh Rasmussen, fost premier al Danemarcei, a preluat această responsabilitate la 1 august 2009.

Funcția revine unui om de stat cu experiență la nivel înalt și în privința guvernării. Acesta este desemnat de guvernele statelor membre ale Alianței pentru un mandat cu o durată de patru ani, care poate fi extins prin consensul aliaților.

Procesul de selecție este desfășurat în urma unor consultări diplomatice în spatele ușilor închise între țările care au propus candidați pentru această funcție.

Niciun nume nu este confirmat public până când nu se ajunge la un consens cu privire la un singur candidat.

În mod tradițional, această funcție revine unui politician dintr-o țară europeană membră a Alianței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice