Chirurgii de la Fundeni au atins recordul de 100 de transplanturi de ficat în 2013 și 500 în total

Chirurgii de la Fundeni au atins recordul de 100 de transplanturi de ficat în 2013 și 500 în total
Publicat: 22/10/2013, 13:22
Actualizat: 02/02/2019, 09:53

Chirurgii de la Institutul Clinic Fundeni, coordonați de profesorul Irinel Popescu, au făcut, luni, două transplanturi de ficat, ajungând la 100 de intervenții în acest an și 500 în total, un record pentru această activitate, a declarat pentru MEDIAFAX managerul unității, Carmen Orban.

Profesorul Irinel Popescu a spus că transplanturile au fost făcute unei paciente de 59 ani cu ciroză hepatică cauzată de infecții cu virusurile B și D, precum și unui pacient de 57 de ani, cu ciroză hepatică, în urma unei infecții cu virus C.

Ambele transplanturi făcute luni în Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din Institutul Clinic Fundeni au decurs normal, a precizat profesorul Irinel Popescu.

El a mai spus că la Institutul Clinic Fundeni au fost operate persoane cu diverse suferințe grave ale fictului, iar vârstele au fost de la copii de un an la adulți de peste 50 de ani.

„Timeea Balog este primul copil din România care a beneficiat de un transplant hepatic. A fost operată în urmă cu 13 ani, când avea doar un an și trei luni. O altă premieră a fost și operația de transplant cu ficat împărțit. Două vieți au putut fi salvate după ce ficatul unui tânar, aflat în moarte cerebrală, a fost donat unor bolnavi. Un singur ficat disponibil și doi tineri de 17 și 24 de ani care se luptau cu moartea”, a mai spus profesorul Irinel Popescu.

Potrivit chirurgului, necesitățile României în materie de transplant hepatic sunt chiar mai mari, dar atingerea cifrei de o sută în 2013 reprezintă o performanță remarcabilă pentru transplantul de organe solide din România, în contextul în care și rezultatele postoperatorii sunt la nivelul celor internaționale.

„Un rol important în atingerea acestui rezultat l-a avut Agenția Națională de Transplant, la care s-a adăugat un suport mediatic susținut, mai ales în prima parte a anului, precum și introducerea funcției de «persoană responsabilă de procesul de donare» în marile spitale ale României. Această reușită se datorează și susținerii acordate de Ministerul Sănătății programului de transplant derulat în Institutul Clinic Fundeni și nu în ultimul rând profesionalismului echipei din I.C. Fundeni”, a mai spus profesorul Irinel Popescu.

În octombrie 2000, Timeea Balogh, atunci în vârstă de un an și două luni, a primit o porțiune din ficatul mamei. Timeea suferea de atrezie biliară, ficatul fetiței nu a funcționat cum trebuie, iar în timp boala a afectat și celelalte organe. Intervenția realizată de medicii de la Institutul Fundeni, în colaborare cu o echipă de specialiști germani, a fost prima de acest fel din România.