Cine sunt denunțătorii din dosarul Cosma: 3 oameni de afaceri cu firme urmărite penal în dosarul de evaziune și spălare de bani cu prejudiciu de 35 milioane de euro

Cine sunt denunțătorii din dosarul Cosma: 3 oameni de afaceri cu firme urmărite penal în dosarul de evaziune și spălare de bani cu prejudiciu de 35 milioane de euro
Publicat: 13/02/2014, 11:31
Actualizat: 05/02/2019, 15:51

Denunțătorii din dosarul instrumentat de DNA Ploiești în care președintele Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma și fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu, respectiv trafic de influență sunt trei oameni de afaceri prahoveni – Ion Dumitru, Costin Giani Palada și Nicolae Onea.

Firmele controlate de cei trei oameni de afaceri – SC Star T&D Blejoi, SC Cast SRL, SC Coni SRL – sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar instrumentat de Parchetul Curții de Apel Ploiești și în care unul dintre cei trei oameni de afaceri este în prezent arestat preventiv. În acest dosar de evaziune fiscală și spălare de bani este arestat preventiv și fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, iar Răzvan Alexe este inculpat.

De mai mulți ani, toate cele trei firme au contracte cu autoritățile publice locale, inclusiv cu Consiliul Județean Prahova. Acestea au avut și iarna trecută și au și în acest sezon contracte de deszăpezire pentru drumurile județene din Prahova aflate în administrarea Consiliului Județean.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Ion Dumitru este acționarul majoritar al firmei Star T&D, firmă aflată în insolvență și care de mulți ani are contracte cu Consiliul Județean Prahova și cu alte autorități locale din județ.

Dosarul instrumentat de DNA în care Mircea Cosma este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu a pornit de la un denunț al lui Ion Dumitru, care a reclamat la DNA că Răzvan Alexe a primit de la el peste cinci milioane de lei.

„În perioada 2012-2013, lăsând să se creadă că are influență asupra unui funcționar public, respectiv președintele Consiliului Județean Prahova, Cosma Mircea, a pretins și primit de la denunțător sume de bani disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate de către firma S.C. Star T & D S.R.L. către S.C. Marconstruct Company S.R.L., lucrări pe care aceasta din urmă nu le-a executat, în sumă totală de 5.204.005 lei ( sumă ce reprezintă totalul celor virate prin cont bancar de S.C. Star T & D S.R.L. către S.C. Marconstruct Company S.R.L. în perioada 2012 – 2013 )”, anunțau procurorii DNA Ploiești în momentul în care a fost deschis acest dosar, iar Răzvan Alexe a fost arestat preventiv.

Firma Star T&D Blejoi a câștigat, pentru sezonul de iarnă 2013 – 2014, contractele pentru deszăpezirea a trei dintre cele opt sectoare în care este împărțit județul Prahova pentru această activitate, valoarea totală a celor trei contracte fiind de 1.935.000 de lei. La semnarea contractelor, Star T&D a renunțat la un contract care valora 530.000 de lei, invocând „motive financiare”, potrivit oficialilor CJ Prahova, iar un al doilea contract nu a fost semnat din cauză că licitația a fost contestată la CNSC, în final Star T&D semnând un singur contract, în valoare de 815.000 lei. Conform datelor publicate pe site-ul CJ Prahova, Star T&D a avut și în sezonul 2012 – 2013 contracte pentru deszăpezirea a două dintre cele opt sectoare ale județului Prahova.

Omul de afaceri Giani Costin Palada controlează SC Cast SRL. Firma a fost înființată de tatăl său și înscrisă însă pe numele mamei sale, Olga Palada. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, unicul asociat al SC Cast SRL este Olga Palada, iar firma se află sub urmărire penală.

Datele furnizate de CJ Prahova, la solicitarea MEDIAFAX, arată că SC Cast SRL a câștigat și a semnat un contract de deszăpezire pentru unul dintre cele opt sectoare ale județului Prahova în sezonul 2013 – 2014. În sezonul anterior, SC Cast SRL a prestat activități de deszăpezire pe două dintre cele opt sectoare.

Nicolae Onea controlează firma Coni SRL, fiind unicul asociat. În acest sezon, firma Coni a câștigat două contracte de deszăpezire pentru drumurile județene din Prahova, însă una dintre licitații a fost contestată. În sezonul 2012 – 2013 firma Coni a avut contract de deszăpezire pentru un sector din județul Prahova.

În prezent, Nicolae Onea este arestat în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro instrumentat de Parchetul Curții de Apel Ploiești. Mandatul de arestare pe numele lui Onea a fost emis luna trecută, alături de acesta fiind arestați preventiv alți cinci oameni de afaceri din Prahova. Recent, Onea a cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv, invocând prevederile noului Cod penal, însă Curtea de Apel Ploiești a respins solicitarea, decizând menținerea sa și a celorlalți oameni de afaceri în stare de arest.

În acest dosar de evaziune fiscală este inculpat și Răzvan Alexe.

Dosarul în care Vlad și Mircea Cosma sunt puși sub urmărire penală a fost deschis de DNA Ploiești în decembrie, în urma denunțului omului de afaceri Ion Dumitru la adresa lui Răzvan Alexe. Atunci, Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, a și fost arestat preventiv în acest dosar.

Marți, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a fost reținut de procurorii DNA Ploiești pentru luare de mită și abuz în serviciu, iar ulterior, pentru că avea tensiune foarte mare, a fost dus la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, unde a fost internat în secția de Cardiologie până miercuri la prânz, când a fost dus la instanța supremă. Cosma a fost adus cu ambulanța la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), el având o perfuzie la o mână și fiind însoțit de managerul Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, medicul Daniel Nicolae, care i-a ținut perfuzia.

Miercuri, în jurul orei 15.50, după judecarea propunerii de arestare preventivă formulată de DNA, președintele CJ Prahova a plecat de la instanța supremă după ce i-a expirat ordonanța de reținere, dar înainte ca judecătorii să decidă cu privire la cererea de arestare. Cosma a plecat de la ICCJ tot cu perfuzia la mână și tot cu ambulanța, care l-a transportat la Spitalul Județean din Ploiești.

Miercuri seară, magistrații instanței supreme au decis ca Mircea Cosma să fie cercetat în libertate, sub control judiciar, astfel că acesta a rămas în continuare internat la Spitalul Județean din Ploiești.

În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, care fusese reținut în același dosar, tot sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu, judecătorii instanței supreme au stabilit ca măsură preventivă arestul la domiciliu, până în 13 martie.

Decizia de miercuri în cazul lui Cosma și Alixandrescu nu este definitivă, ea putând fi contestată la instanța supremă.

În dosarul în care a fost reținut Cosma, procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influență și împotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, a transmis, marți, ministrului Justiției referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere încuviințarea arestării preventive a acestuia. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a sesizat, miercuri, Comisia juridică cu cererea Ministerului Justiției privind încuviințarea arestării preventive a lui Vlad Cosma, iar deputatul va fi audiat în această comisie luni.

Vlad și Mircea Cosma sunt acuzați de procurorii DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanții unor societăți comerciale, denunțători în cauză.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenției la factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influență, respectiv președintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societățile respective să obțină de la instituția publică lucrări și servicii curente supraevaluate, de întreținere a drumurilor publice sau a drumurilor județene pe timp de iarnă, dar și decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înțelegerilor cu cei doi inculpați”, susțin procurorii DNA.

Mircea Cosma, în vârstă de 68 de ani, se află la al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova. De asemenea, Mircea Cosma este președinte al PSD Prahova și vicepreședinte al PSD la nivel național.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern