Cine sunt șefii interimari ai ISU București-Ilfov, după ce conducerea a fost suspendată în scandalul Colectiv

Cine sunt șefii interimari ai ISU București-Ilfov, după ce conducerea a fost suspendată în scandalul Colectiv
Publicat: 26/11/2015, 12:07
Actualizat: 28/11/2015, 13:45

Din dispoziția inspectorului general al IGSU, atribuțiile inspectorului șef, prim-adjunctului și adjunctului din cadrul ISU București-Ilfov au fost preluate, pe o perioadă de trei luni, de general de brigadă Gheorghe Pop, locotenent colonel Claudiu Valeriu Crăciun și locotenent colonel dr. Ioan Sorin Mureșan, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Odată cu preluarea acestor atribuții, așteptările sunt evidente, dar am încredere că experiența pe care o dețineți reprezintă elementul de bază pentru susținerea climatului de siguranță al cetățenilor Capitalei și județului Ilfov. Aștept din partea dumneavoastră fermitate, perseverență și corectitudine în activitatea pe care o veți desfășura în această perioadă”, le-a transmis șeful IGSU celor trei ofițeri, joi, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, unde a avut loc prezentarea noii conduceri.

Generalul de brigadă Gheorghe Pop deține, din anul 2001, funcția de inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita. Cu o experiență de peste 35 de ani în această Armă, generalul Pop este absolvent al Școlii de ofițeri activi a Ministerului de Interne (promoția 1983, arma „pompieri”), al Academiei de Înalte Studii Militare (1990) și Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliție „A.I. Cuza” București (1996). Pe parcursul carierei militare, Gheorghe Pop a ocupat funcții de execuție și comandă atât în plan operativ, cât și în cel preventiv, îndeplinind, totodată, și atribuții de control pe timpul cât a fost încadrat la Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari (IGSU), potrivit IGSU.

Locotenent colonel Claudiu Valeriu Crăciun provine din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, ocupând funcția de Comandant al Grupului de Intervenție nr. 1 „Lt. col. (pm) Adrian Barbu”. Cu o vastă experiență în domeniul operativ (comandant subunitate), locotenentul colonel Crăciun a absolvit mai multe cursuri privind managementul situațiilor de urgență, fiind brevetat ca specialist în salvări de la înălțime – alpinism, a precizat sursa citată.

Locotenent colonel dr. Ioan Sorin Mureșan ocupă funcția de adjunct al inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj. De-a lungul carierei sale, ofițerul a ocupat funcții de execuție și comandă în cadrul Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Sălaj. Locotenentul colonel Mureșan a obținut titlul științific de „doctor în inginerie civilă” la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în anul 2014.

Șefii ISU București-Ilfov – inspectorul șef colonel Mihai Mirel Guță, prim-adjunctul Orlando Schiopu și adjunctul Giani Aldoiu – au fost suspendați din funcții miercuri, în aceeași zi fiind audiați, în calitate de martori, la Direcția Națională Anticorupție, în legătură cu verificările privind clubul Colectiv.

Cei trei au fost suspendați din funcții după apariția unei adrese trimise de organizatorul de evenimente Emagic către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în care se cerea un punct de vedere privind organizarea în fabrica Pionierul și în clubul Colectiv a unui festival de muzică la care erau așteptați 2.000 de oameni. Adresa a fost înaintată atunci ISU București-Ilfov.

Premierul Dacian Cioloș a declarat miercuri, în ședința de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea ISU București-Ilfov și care au fost suspendate din funcții vor fi demise și nu se vor mai putea întoarce în sistem.

Primul ministru a mai spus că, în perioada imediat următoare, așteaptă de la secretarul de stat Raed Arafat un plan de reformă și de restructurare a ISU, în condițiile în care a aflat abia marți seară că ISU București fusese informat de problemele din Colectiv și nu a verificat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existența unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în fabrica Pionierul, la etajul 1 și în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 și 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a contactat, marți, conducerile IGSU și ISU București și le-a trimis o sesizare în care semnala existența unui fax de la Emagic privind organizarea festivalului PLUM în fabrica Pionierul, la etajul 1 și în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 și 26 septembrie. La eveniment erau așteptați aproximativ 2.000 de oameni, potrivit adresei Emagic.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că marți seară, după ce a aflat de adresa de la societatea Emagic, a fost trimis un control la ISU București, pentru a verifica ce s-a făcut cu acea adresă.

În urma verificărilor, au fost găsite atât adresa, cât și două răspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, către Emagic, în care ISU București prezenta obligațiile societății, dar nu au fost găsite dovezi că cineva a verificat ca acel club să aibă cel puțin autorizație să desfășoare o astfel de activitate, a mai spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat că adresa trimisă de Emagic, în 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, în 25 și 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redicționată, în 24 septembrie, la ora 9.27, către ISU București, unde a ajuns la două departamente, respectiv operativ și preventiv. Ulterior, cele două departamente au trimis răspuns către firma Emagic, referitor la obligațiile prevăzute de lege.

„Au fost trimise două adrese spre firmă, dar nu există nicio dovadă că s-a făcut vreo verificare. Când vine o adresă, trebuie să se țină cont de ea și să se verifice locul în care se orgnizează evenimentul. Nu putem găsi argumentul că nu avem oameni, putem să-i luăm din alte locuri”, a precizat Raed Arafat.

Adresa trimisă la ISU de Emagic privind organizarea unui eveniment în clubul Colectiv, în septembrie, a ieșit la iveală la aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv.

În urma incendiului din 30 octombrie, de la clubul Colectiv, 60 de persoane au decedat și alte aproximativ 150 au fost rănite și internate în spitale din Capitală, ulterior unele dintre acestea fiind transferate la clinici din străinătate sau externate.

Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu și Petrică George Matei, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU București la data faptelor, pentru abuz în serviciu. Cei doi angajați ai ISU au fost arestați preventiv, fiind acuzați că au permis funcționarea în continuare a clubului Colectiv, deși știau că nu are aviz și autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit Tribunalului Militar București, care a judecat propunerile de arestare preventivă, Antonina Radu și Petrică George Matei, în loc să informeze conducerea ISU și să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv și remedierea imediată a acestora, „prestau servicii pentru persoanele juridice și fizice, care ar fi trebuit să fie controlate de aceștia, ceea ce e eveident, este total împotriva prevederilor legii și regulamentelor care reglementează activitatea ofițerilor ISU”.

Instanța a mai arătat că faptele celor doi sunt printre cele mai importante în lanțul cauzal care a dus în final la această catastrofă, dar „fără îndoială că în acest lanț cauzal există și mulți alți vinovați ale căror acțiuni sau inacțiuni au avut o contribuție directă sau indirectă la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ”.

Magistratul de la Tribunalul Militar a mai arătat că „este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (…) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparținând acestei instituții masiv sponsorizate și eventual sancționat drastic de aceștia”.

Instanța a mai arătat că această „practică încetățenită” ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlați există la scară largă la diferite instituții de control, ca atare, nu poate să nu fie în atenția șefilor ierarhici ai celor doi angajați ISU, la toate palierele, deși unii dintre aceștia a susținut, „cu seninătate, că nu au avut cunoștință de faptele celor doi, că nu au fost informați”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului