Cine va fi noul președinte al Academiei Române. Bogdan Simionescu și Ioan-Aurel Pop, pe lista de propuneri

Cine va fi noul președinte al Academiei Române. Bogdan Simionescu și Ioan-Aurel Pop, pe lista de propuneri
Publicat: 09/03/2018, 21:48
Actualizat: 27/03/2019, 05:50

În prezent, academicianul Cristian Hera ocupă funcția de președinte interimar al Academiei Române, până la alegerile oficiale, potrivit unei decizii luate pe 5 ianuarie de Prezidiul instituției, după decesul academicianului Ionel Valentin-Vlad, fostul șef al forului cultural și științific.

Cristian Hera este propunerea Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, al cărei președinte este, Bogdan Simionescu, actual vicepreședinte al instituției, este propunerea Filialei din Iași, Ioan-Aurel Pop este propunerea Secției de Științe Geonomice, iar Victor Voicu, actualul secretar general, este propunerea Secției de Științe Medicale, al cărei președinte este.

Academicienii propuși pentru funcția de președinte al Academiei Române și care acceptă această propunere – pentru că pot să o și refuze – trebuie să își depună planurile de management, într-un plic sigilat, la cancelaria instituției până pe 21 martie, urmând ca acestea să fie trimise spre consultare membrilor din cele 14 secții ale forului. Potrivit biroului de presă al Academiei, nu este obligatoriu ca cei propuși să vrea să își prezinte planul managerial.

Alegerile pentru funcția de președinte al Academiei Române vor avea loc pe 5 aprilie. Atunci, candidații își vor susține, timp de câte zece minute, planul managerial în fața Adunării Generale, considerată valabilă dacă se întrunește cvorumul de jumătate dintre membrii actuali activi plus unul (din totalul de 202). Candidatul care obține două treimi din voturi este considerat ales ca președinte. Dacă, după primul tur de scrutin, nu se întrunește această condiție, în runda a doua intră cei doi academicieni care au obținut cele mai multe voturi, urmând să fie desemnat președinte cel care a obținut majoritatea.

Totodată, pe 21 aprilie vor fi aleși ceilalți membri ai Prezidiului Academiei Române, respectiv patru vicepreședinți și un secretar general. În prezent, vicepreședinții Academiei Române sunt academicienii Bogdan C. Simionescu,Victor Spinei și Alexandru Surdu, iar secretar general este Victor Voicu.

Inginer agrochimist, doctor în agronomie, doctor docent în științe, Cristian Hera este președinte al Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române. Ales inițial membru corespondent al Academiei Române în 1995, a devenit membru titular în 2004. De asemenea, din 2008 este membru în Prezidiul Academiei Române, iar, din 2010, a deținut și funcția de vicepreședinte al instituției.

Academicianul Cristian Hera, în vârstă de 84 de ani, a fost decorat, în 2013, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar, în 2003, a primit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor.

Academicianul Bogdan C. Simionescu este inginer chimist, doctor în științe chimice, profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, cercetator științific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române. Simionescu, născut în 1948, este membru titular al Academiei Române din 2009, după ce a fost ales membru corespondent în anul 2000.

Bogdan C. Simionescu a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler în 2015.

Născut în 1955, istoricul Ioan-Aurel Pop este rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca din 2012. Din 1996, când a obținut titlul de profesor universitar, și până în prezent, Ioan-Aurel Pop a ocupat permanent aceeași funcție la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei. În 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, la doar 46 de ani, fiind, la momentul respectiv, cel mai tânăr membru al acestui for.

În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. În același an a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Victor Voicu (născut în 1939) este medic farmacolog, doctor în medicină, președinte al Secției de Științe Medicale și președinte al Filialei București ale Academiei Române. Din 2006, ocupă și funcția de membru al consiliului director și președinte al Comisiei exceptare terapeutică din cadrul Agenției Naționale Antidrog. Este membru titular al Academiei Române din 2001, după ce a fost ales corespondent în 1991.

Victor Voicu a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer în 2002, iar, în 2014, a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer.

Academicianul Ionel-Valentin Vlad, fostul președinte al instituției, a murit pe 24 decembrie 2017, la vârsta de 74 de ani, în urma unei grave suferințe. Academicianul Ionel Valentin Vlad fusese ales președintele Academiei Române în 2014, după ce, în perioada 2010 – 2014, a fost vicepreședinte al acestui for.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”