Cine va fi noul președinte al Academiei Române. Bogdan Simionescu și Ioan-Aurel Pop, pe lista de propuneri

Cine va fi noul președinte al Academiei Române. Bogdan Simionescu și Ioan-Aurel Pop, pe lista de propuneri
Publicat: 09/03/2018, 21:48
Actualizat: 27/03/2019, 05:50

În prezent, academicianul Cristian Hera ocupă funcția de președinte interimar al Academiei Române, până la alegerile oficiale, potrivit unei decizii luate pe 5 ianuarie de Prezidiul instituției, după decesul academicianului Ionel Valentin-Vlad, fostul șef al forului cultural și științific.

Cristian Hera este propunerea Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, al cărei președinte este, Bogdan Simionescu, actual vicepreședinte al instituției, este propunerea Filialei din Iași, Ioan-Aurel Pop este propunerea Secției de Științe Geonomice, iar Victor Voicu, actualul secretar general, este propunerea Secției de Științe Medicale, al cărei președinte este.

Academicienii propuși pentru funcția de președinte al Academiei Române și care acceptă această propunere – pentru că pot să o și refuze – trebuie să își depună planurile de management, într-un plic sigilat, la cancelaria instituției până pe 21 martie, urmând ca acestea să fie trimise spre consultare membrilor din cele 14 secții ale forului. Potrivit biroului de presă al Academiei, nu este obligatoriu ca cei propuși să vrea să își prezinte planul managerial.

Alegerile pentru funcția de președinte al Academiei Române vor avea loc pe 5 aprilie. Atunci, candidații își vor susține, timp de câte zece minute, planul managerial în fața Adunării Generale, considerată valabilă dacă se întrunește cvorumul de jumătate dintre membrii actuali activi plus unul (din totalul de 202). Candidatul care obține două treimi din voturi este considerat ales ca președinte. Dacă, după primul tur de scrutin, nu se întrunește această condiție, în runda a doua intră cei doi academicieni care au obținut cele mai multe voturi, urmând să fie desemnat președinte cel care a obținut majoritatea.

Totodată, pe 21 aprilie vor fi aleși ceilalți membri ai Prezidiului Academiei Române, respectiv patru vicepreședinți și un secretar general. În prezent, vicepreședinții Academiei Române sunt academicienii Bogdan C. Simionescu,Victor Spinei și Alexandru Surdu, iar secretar general este Victor Voicu.

Inginer agrochimist, doctor în agronomie, doctor docent în științe, Cristian Hera este președinte al Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române. Ales inițial membru corespondent al Academiei Române în 1995, a devenit membru titular în 2004. De asemenea, din 2008 este membru în Prezidiul Academiei Române, iar, din 2010, a deținut și funcția de vicepreședinte al instituției.

Academicianul Cristian Hera, în vârstă de 84 de ani, a fost decorat, în 2013, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar, în 2003, a primit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor.

Academicianul Bogdan C. Simionescu este inginer chimist, doctor în științe chimice, profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, cercetator științific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române. Simionescu, născut în 1948, este membru titular al Academiei Române din 2009, după ce a fost ales membru corespondent în anul 2000.

Bogdan C. Simionescu a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler în 2015.

Născut în 1955, istoricul Ioan-Aurel Pop este rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca din 2012. Din 1996, când a obținut titlul de profesor universitar, și până în prezent, Ioan-Aurel Pop a ocupat permanent aceeași funcție la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei. În 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, la doar 46 de ani, fiind, la momentul respectiv, cel mai tânăr membru al acestui for.

În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. În același an a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Victor Voicu (născut în 1939) este medic farmacolog, doctor în medicină, președinte al Secției de Științe Medicale și președinte al Filialei București ale Academiei Române. Din 2006, ocupă și funcția de membru al consiliului director și președinte al Comisiei exceptare terapeutică din cadrul Agenției Naționale Antidrog. Este membru titular al Academiei Române din 2001, după ce a fost ales corespondent în 1991.

Victor Voicu a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer în 2002, iar, în 2014, a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer.

Academicianul Ionel-Valentin Vlad, fostul președinte al instituției, a murit pe 24 decembrie 2017, la vârsta de 74 de ani, în urma unei grave suferințe. Academicianul Ionel Valentin Vlad fusese ales președintele Academiei Române în 2014, după ce, în perioada 2010 – 2014, a fost vicepreședinte al acestui for.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT...
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Șoc în România. Anunț despre președintele României: "Klaus Iohannis nu e în stare"
Vaccinarea obligatorie devine lege. Asta devine noua normalitate? Măsura intră în vigoare în martie
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...