Cioloș anunță o „strategie” în sănătate: Ne gândim la soluții care să meargă dincolo de sistemul de salarizare

Cioloș anunță o strategie în sănătate: Ne gândim la soluții care să meargă dincolo de sistemul de salarizare
Publicat: 03/10/2016, 13:27
Actualizat: 25/03/2019, 23:50

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”, că strategia din sănătate are rolul de a urmări pe termen mediu și pe termen lung reînoirile de care este nevoie în sistemul de sănătate.

„Când am preluat guvernarea, am constatat că la nivel național nu aveam o abordare strategică a resurselor umane în acest domeniu (al sănătății – n.r.), e un obiectiv pe care ni l-am asumat și ministrul Sănătății și-a propus ca, până în a doua jumătate a lunii octombrie, să vină cu o strategie a resurselor umane astfel încât să putem vedea pe termen mediu, pe termen lung, de ce reînoiri avem nevoie în sistem, de a completa găurile din sistem și cum putem asigura acest lucru prin diferite măsuri pe care să le luăm. (…) Ne gândim la soluții care să meargă dincolo de sistemul de salarizare și alte tipuri de facilități pentru a încuraja pe cei care consideră că este o provocare să începi cariera în mediul rural, pentru a dărui o parte din timp și din cariera profesională și celor care locuiesc în mediul rural”, a declarat Cioloș.

Potrivit acestuia, Guvernul și Ministerul Sănătății doresc să rezolve nu numai problema salarizării și a gărzilor, ci caută soluții și pentru plata gărzilor rezidenților de anul întâi și doi și măsuri „pentru a stimula și a atrage prezența medicilor în zone mai puțin incitante din punct de vedere profesional, cum sunt spitale din orașe de provincie sau cabinete medicale din mediul rural”, unde există o mare nevoie de medici.

Totodată, Cioloș a precizat că România are o problemă de infrastructură în sistemul de sănătate care trebuie abordată „frontal” și că Executivul intenționează să folosească „pentru prima dată sistemul de finanțare public – privat pentru a veni cu investiții noi în spitale”.

„Avem o problemă de infrastructură în sistemul de sănătate care trebuie abordată frontal. Dincolo de infecții nosocomiale, de regulamente, practici și proceduri în spitale, avem o problemă sistemică, de infrastructură. Avem nevoie de modernizarea anumitor spitale și chiar de a reconstrui unele, lucru care nu s-a mai întâmplat în România de decenii. Am încercat să peticim ceea ce aveam cu resurse limitate, fără a avea o abordare strategică. Ne propunem să venim cu o strategie și cu criterii de alocarea a investițiilor, cu o abordare multianuală a investițiilor”, a spus Cioloș.

Acesta a dat asigurări că nu va fi vorba de privatizarea sistemului de sănătate publică din România, ci de găsirea unui sistem de parteneriat public – privat „strict pentru construcția și administrarea clădirilor în care se derulează activități de sănătate public, care vor rămâne strict publice și de stat din punct de vedere al dotărilor și al personalului”.

„Este un sistem care funcționează în multe țări din UE, sperăm ca prin acest sistem să stimulăm construcții noi de spitale, în orașele mari și în orașe mici”, a adăugat Cioloș.

Șeful Executivului a mai menționat că investițiile în sănătate, în infrastructura de spitale, „stăteau în stiloul ministrului, care semna subiectiv” sau nu priorități de investiții în fiecare an, care veneau târziu, după instalarea noilor miniștri în post.

„Întârzierile în aprobarea investițiilor duceau la întârzieri în executare, bani care nu se cheltuiau, și așa am ajuns cu puține investiții în infrastructură și dotări. Acum avem în derulare trei spitale regionale, la Cluj, Iași și Craiova, pregătim un spital regional de copii la București și o relocare într-o clădire nouă a Institutului ”, a mai spus Cioloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței