Cioloș, somat să o demită pe Corina Șuteu: ”Este în afara legii”

Cioloș, somat să o demită pe Corina Șuteu: ''Este în afara legii''
Publicat: 01/08/2016, 11:59

„Denunțăm audierea publică organizată de Ministerul Culturii pentru data de 2 august 2016 drept o acțiune în afara legii și o încercare de inducere în eroare a factorilor de decizie și a opiniei publice, solicităm respingerea tentativei de a legifera în domeniul cinematografiei prin ordonanță guvernamentală, cerem demiterea doamnei Corina Șuteu din funcția de ministru al Culturii pentru ceea ce considerăm a fi încălcări ale legii și abuzuri, incapacitate managerială și acțiune partizană și de rea credință”, transmit regizori, producători, scenografi, actori și critici de film, în scrisoarea deschisă transmisă premierului Dacian Cioloș.

Unul dintre semnatari, regizorul Cristian Comeagă, a declarat pentru agenția MEDIAFAX că scopul scrisorii e acela de a „cere premierului să facă un control de legalitate a ceea ce am văzut noi care nu suntem în interior (…) Esența întregii povești este să intre cât mai mulți bani în fondul cinematografic și odată ce au ajuns să existe toate instrumentele prin care se repartizează pentru anumite producții, festivaluri, ateliere. Adică funcțiile de decizie, comisiile de evaluare să fie trecute în mâna cui trebuie pentru ca fondul să meargă acolo unde trebuie în final”.

Cineaștii care cer demiterea ministrului Culturii spun că primele încercări de modificare a legii cinematografiei au avut loc pe vremea când Corina Șuteu era secretar de stat. Aceasta a lucrat împreună cu un grup de oameni, aleși pe criterii necunoscute de ei, pentru a pune la punct ordonanța. Doar că proiectul nu a fost adus la cunoștința breslei și nici a Centrului Național al Cinematografiei.
Aceeași lipsă de transparență au reclamat-o public mai mulți cineaști și în momentul în care ministrul Șuteu a propus ca actul normativ să fie pus pe lista de abilitare a Guvernului de a da ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare. Iar acum situația se repetă, odată cu audierea publică, convocată de minister pentru marți, 2 august.

„Rezultatul acestei acțiuni va înșela atât pe cei consultați, cât și instituțiile ce vor primi raportul care o va finaliza, căci documentul supus consultării nu e proiectul de ordonanță, ci o compilație de câteva măsuri, formulate sintetic, rupte din angrenajul dispozitivului legal. Prin acest tertip se încearcă convingerea membrilor Guvernului că ordonanța propusă are o susținere publică, fără ca proiectul ei să fi fost vreodată făcut public”, se arată în scrisoare.

„Doamna ministru continuă să susțină că în fapt sunt la faza de principii, negând evidenta propunere concretă de ordonanță circulată printre diverse persoane. Eu am primit textul dintr-o sursă privată și am trimis celor doi consilieri, Andrei Rus și Alex Trăilă, un mesaj: „Domnilor consilieri, dacă proiectul este cel la care ați lucrat și la care ați ajuns, nu e nevoie a-mi confirma”. Nu am primit niciun mesaj de confirmare, ceea ce este o confirmare implicită”, a spus Cristian Comeagă pentru MEDIAFAX.

Totodată, cineaștii îi cer premierului Dacian Cioloș să clarifice cine sunt persoanele care au intervenit pe lângă ministrul Corina Șuteu pentru ca aceasta să transmită o adresă directorului general al Consiliul Național al Audiovizualului să revadă componența comisiei de evaluare pentru sesiunea concursului CNC din 2016. În plus, „dacă este adevărat că cele două oferte pe care doamna Corina Șuteu le-a anexat adresei nr. 447/11.04.2016, trimisă către CNC, au fost formulate de companiile Peacefulfish și Media Deals, firme care, departe de a fi concurente, sunt fondate și conduse de același domn Thierry Baujard. E necesară, de asemenea, clarificarea bazei legale în care doamna Șuteu a solicitat și a negociat aceste oferte pentru realizarea unui studiu pe care domnia sa l-a cerut CNC și care urma să fie plătit de acesta și, dacă proveniența ofertelor se confirmă, trebuie să fie lămurită natura relațiilor între domnia sa sau apropiați ai domniei sale și domnul Thierry Baujard”, se arată în adresă.

Cei 58 de oameni din cinematografia românească spun că în ciuda declarațiilor publice făcute de ministrul Culturii, ordonanța se află la a treia revizuire, numită de autorii ei „varianta consolidată”. Această a ajuns și în posesia semnatarilor.

„Cu aceste modificări, noi ne întoarcem la comunism, un soi de paradis, nu cred să fie cineva atât de idiot să aprobe, adică filmele sunt plătite de stat și 100% aparțin unui particular. Nici copiii de clasa a doua nu ar crede asemenea inepție”, a mai afirmat regizorul Cristian Comeagă.

De altfel, scrisoarea către premierul Dacian Cioloș cuprinde și nouă puncte care demontează inițiativa Corinei Șuteu.

Primul lucru sesizat este legat de finanțarea producțiilor, 100% din banii de la stat. „Nu numai că nu se identifică noi surse de finanțare privată, dar și puținele care funcționează acum ar fi colectate în fondul public administrat de Centrul Național al Cinematografiei, iar acesta, în loc doar să susțină filmul românesc, cum îi e rolul stabilit prin lege, ar deveni unicul său finanțator, așa cum era cu ani în urmă Consiliul Culturii și Educației Socialiste”, sesizează cineaștii.

Singura excepție ar fi în categoria lung metrajelor de ficțiune cu regizori consacrați, precizează sursa citată, unde doar filmele dificile ar fi subvenționate integral, iar conform definiției din proiectul de ordonanță sunt filme dificile cele care nu au șanse să recupereze costul de producție, în baza evaluării făcute de însuși producătorul filmului. „Desigur, orice producător se va strădui să convingă comisia că filmul său va fi un eșec comercial”.

Scrisoarea atrage atenția că, în baza noii ordonanțe, membrii Consiliului de Administrație al CNC nu vor fi obligați să îndeplinească vreun criteriu de profesionalism, ci ar fi aleși de ministru.

” Spre o mai bună înțelegere, iată cine sunt 5 din cei 6 membri recent numiți de doamna Corina Șuteu în CA al CNC:
Alex Trăilă – consilier al doamnei ministru Șuteu, fost angajat al domnului Tudor Giurgiu, la TIFF, până în ianuarie 2016.
Andrei Rus – consilier al doamnei ministru Șuteu, fost selecționer la festivalul NEXT, patronat de doamna Ada Solomon și fost bursier al Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc, prezidată de domnul Tudor Giurgiu.
Oana Radu – fost adjunctă a doamnei ministru Șuteu la conducerea ICR New York, în prezent partener cu domnia sa în cadrul persoanei juridice americane Romanian Film Initiative, alături de Mihai Chirilov, asociat al domnului Giurgiu la TIFF.
Horia Romanescu – director de programe al TVR, instalat în funcție în 2006, de către directorul general al TVR de atunci, domnul Tudor Giurgiu
Melinda Boroș – mulți ani organizator în cadrul TIFF, festival patronat de domnul Giurgiu”, transmit reprezentanții cinematografiei, care precizează că Oana Radu, Alex Trăilă și Andrei Rus fac parte și din grupul care a conceput proiectul de ordonanță, alături de Tudor Giurgiu.

Consiliul de Administrație va lua cele mai importante decizii, de unde rezultă „că reprezentanții desemnați de domnul Tudor Giurgiu și de doamna Ada Solomon vor stabili pentru următorii doi ani cine va face parte din comisiile care vor decide câștigătorii concursurilor la care vor participa aceștia. (…) Deși doamna ministru susține că cineaștii importanți ai ultimilor ani au făcut filme în pofida sistemului și că e o urgență ca această nedreptate să fie reparată, statisticile arată că niciunui proiect al acestora nu i-a fost refuzat sprijinul. Pe prima treaptă a clasamentului se află companiile de producție deținute chiar de domnul Tudor Giurgiu și de soția domniei sale, cu 33 de filme finanțate și aproximativ 23 milioane de lei primiți pentru ele”.

„Ordonanța nu face referire la rezolvarea unor probleme cu adevărat importante, cum a fi faptul că piața nu există deloc, nu mai avem o rețea de cinematografe pusă la punct în orașe. Și nici alte chestiuni, cum sunt stimulentele fiscale care funcționează în toată Europa și nici măsuri pentru stoparea declinului total al industriei cinematografice”, a concluzionat regizorul Comeagă.

Cineaștii care au transmis scrisoarea premierului anunță că sunt în curs de a definitiva un material informativ intitulat „Romanian cinema behind the glittering screen” pe care îl vom trimite tuturor forurilor și organizațiilor internaționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Ce mesaj a transmis Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor era supus unei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Interdicție în toată România. Legea e pentru toată lumea
Vești proaste despre Florin Piersic. I-ar putea tăia piciorul - surse
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Mihai Albu, diagnosticat cu o boală gravă. Prima reacție a celebrului designer: ”Voi lăsa timpul...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Locul de veci al lui Platon, marele filosof al Greciei antice, a fost în sfârșit...