CIPRIAN NECULA, activist rom, despre etnicizarea crizei coronavirusului: ”Tendința mai multor publicații din România este de a arunca boala în romi/ Nu este tolerabil ca într-o situație de criză să generăm alte crize”-Exclusivitate

CIPRIAN NECULA, activist rom, despre etnicizarea crizei coronavirusului: ”Tendința mai multor publicații din România este de a arunca boala în romi/ Nu este tolerabil ca într-o situație de criză să generăm alte crize”-Exclusivitate
Ciprian Necula, activist rom, despre etnicizarea crizei coronavirusului. Sursă FOTO: Aresel.ro
Publicat: 26/03/2020, 16:32
Actualizat: 26/03/2020, 23:04

Ciprian Necula, activist rom, membru fondator al Platformei Aresel a vorbit pentru GÂNDUL.RO despre faptul că anumite categorii sociale care nu au un contract de muncă sunt nevoite să apeleze la ajutorul autorităților locale pentru a supraviețui în contextul crizei coronavirusului, „tendința statului fiind de a ajuta capitalul, ceea ce este important, dar să nu ajute oamenii, ceea ce e o mare problemă”.

Ciprian, Necula, doctor în sociologie și profesor asociat SNSPA, a vorbit despre imaginea etniei rome în mass-media în criza declanșată de coronavirus, în contextul în care „tendința mai multor publicații din România este de a etniciza criza coronavirusului, de a arunca boala în țigani. Acesta subliniază că se revine la discursul purtat în urmă cu douăzeci-treizeci de ani și care a produs efecte negative pentru România, în timp ce reacția autorităților este slabă”. El subliniază căproblema este superficial creată de mass-media în contextul isteriei vizualizărilor”.

GÂNDUL.RO: Care este situația comunităților de romi în criza coronavirusului, în special a comunităților care trăiesc în ghetouri și nu au acces la apă curată și canalizare?

Ciprian Necula: Coronavirsul nu înseamnă doar o criză biologică, ci și o criză economică și socială. Cu siguranță mulți dintre români resimt efectele acestea, iar crizei medicale se adaugă și alte dimensiuni.

Sunt probleme economice, stative în țară, în special în  ghetourile în care primăriile au mutat romii în mod abuziv de-a lungul anilor. Acești oameni nu au cum să fie izolați așa cum ar trebui, nu au acces la apă curată și alimente, deși sunt obligați să stea în casă.

Sunt multe comunități izolate, iar la această situație autoritătile ar trebui să  găsească soluții. Oamenii care trăiau din resurse marginale, care nu mai merg la muncă, nu au cum să se descurce decât cu ajutorul autorităților locale. Acești oameni nu beneficiază de somajul tehnic, vor fi muritori de foame. Tendința este să ajutăm capitalul, ceea ce este important, dar să nu ajutăm oamenii, ceea ce e o mare problemă. Se vor isca conflicte din vina autorităților locale.

GÂNDUL.RO: Cum comentați abordarea articolelor din mass-media cu privire la întoarcerea persoanelor de etnie romă în România în criza coronavirusului. În ce directie vor evolua ?

Ciprian Necula: Există o tendință  a presei, în ultimul timp, și nu numai a presei, dar și în mediul on-line de a rasializa, de a etniciza această problemă, de ”a arunca boala în țigani”, cum spune un proverb românesc.

Astfel de articole, care evident sunt fake news și intențiile de a incita la ură rasială și ură etnică  sunt condamnabile de Codul Penal, iar în situația stării de urgență în care ne aflăm acum sunt cu precădere mai condamnabile.

La Aresel vom monitoriza toate articolele de acest gen, sunt publicații care la nivel local au incitat în mod deschis la ură rasială, dar nu numai locale, există și în presa centrală.

Există o schimbare. Dacă imaginea romilor s-a ameliorat în presa românească în ultimele decenii, o schimbare radicală pozitivă, cel puțin la nivel central, la nivel local a rămas încă problematică. Acum se revine la discursul purtat în urmă cu douăzeci-treizeci de ani și care a produs efecte negative pentru România, în general. Ura promovată acum prin mijloacele de comunicare, atacul spre un grup anume, ca și cum romii sunt străini față de această țară si nu sunt cetățeni, din anumite publicații, afectează nu numai romii, dar și România, în general.

Mai mult, soluțiile cetățenilor de pe Facebook, în care se invocă Adolf Hitler  sau soluțiile finale din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, vor fi trimise Poliției Române de către platforma Aresel. Nu este tolerabil ca într-o situație de criză să blamăm pe cineva, un grup etnic, pentru o problemă generală, o problemă mondială, de fapt.

Din păcate, reacția autoritățiilor este slabă. Nu am văzut reacții din partea prim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe, nici din partea Președintelui României, pe tema discriminării romilor, care se întâmplă la cote alarmante astăzi.

GÂNDUL.RO: Care este soluția?

Ciprian Necula: Sanctiunile penale sunt soluția pentru cei care propagă rasismul. Din păcate foarte multe publicații o fac cu mare drag. Ceri romilor să respecte legea, în condițiile în care anumite publicații încalcă mai multe legi.

Fiecare vrea să iasă în evidență cu o știre senzațională, cum vin 20 de romi din Norvegia, Italia. Este firesc să vină oamenii acasă, pentru că e dreptul lor. Iar dacă presa o transformă într-un vehicul de senzațional, de tabloid, legea e de partea noastră și vom solicita să fie aplicată. Nu este tolerabil ca într-o situație de criză să generăm alte crize.

Există o situație inedită, alimentată cu sentimente, adormite sau nu față de o anume etnie. Este foarte simplu de spus că de vină pentru probleme noastre sunt romii, evreii, homosexualii.

Au existat cazuri în care s-au organizat nunți, petreceri, iar autoritățile își fac datoria să-i sancționeze, dar să nu generalizăm, în condițiile în care numărul neoficial al populației de romi este de două milioane de romi în România, iar dacă două milioane de romi nu ar respecta condițiile impuse de lege, cu siguanță situația ar arăta mult mai rău. Problema este superficial creată de mass-media în contextul isteriei vizualizărilor.

GÂNDUL.RO: Ați observat reacții care au condamnat astfel de abordări?

Ciprian Necula: Tudor Maxim este unul dintre oamenii care a condamnat discursul rasist. A reacționat la postările rasiste ale unei jurnaliste TV, iar oamenii de acolo citau sloganurile din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. A fost de ajuns ca niște cetățeni, care par educați, însă rasiști, să reacționeze.

Platforma Aresel  a inițiat recent o petiție on-line prin care solicită Guvernului României măsuri de  urgență pentru comunităţile marginalizate şi personale vulnerabile. Petiția este susținută de mai multe organizaţii din ţară.

Platforma Aresel este o inițiativă civică apărută în anul 2018, ca efect al unuia dintre protestele împotriva rasismului și împotriva slabei participări și reprezentări politice a cetățenilor de etnie romă.

Sursă FOTO: Aresel.ro

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York