CL Suceava a votat majorarea prețului gigacaloriei la 445 de lei pentru a se putea livra căldură

CL Suceava a votat majorarea prețului gigacaloriei la 445 de lei pentru a se putea livra căldură
Publicat: 11/10/2013, 12:45
Actualizat: 28/09/2018, 16:51

Consiliul Local Suceava a aprobat, vineri, în unanimitate, majorarea prețului gigacaloriei produse de Termica SA la 445 de lei, condiție impusă de creditori pentru reluarea furnizării căldurii în regim centralizat, dar începerea furnizării căldurii se amână întrucât vremea este în încălzire.

Consiliul Local Suceava s-a întrunit, vineri, în ședință extraordinară, înaintea ședinței asociației creditorilor, pentru a dezbate un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Ion Lungu, la cererea administratorilor judiciari care au solicitat majorarea prețului gigacaloriei de la 274 de lei la 445,16 lei ca o condiție minimă pentru ca asociația creditorilor să fie de acord cu reluarea furnizării căldurii în sistem centralizat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul a explicat că populația va plăti prețul de 185 de lei pe gigacalorie, diferența urmând să fie achitată de municipalitate.

Liderul grupului PDL din CL Suceava, Lucian Harșovschi, a propus ca majorarea de preț să fie valabilă doar până în data de 9 noiembrie, când ar urma să intre în funcțiune noua centrală termică administrată de o firmă privată, iar prețul gigacaloriei va fi de 116 lei, amendament respins de majoritatea USL care a arătat că prețul gigacaloriei produse de noua centrală termică este deja stabilit.

Consilierii locali au votat ulterior, în unanimitate, majorarea prețului gigacaloriei la 445 de lei, toate grupurile politice subliniind că doresc să fie furnizată căldură în municipiu.

Directorul Termica SA, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că, tehnic, societatea este pregătită să furnizeze căldură dacă asociația creditorilor va fi de acord și dacă se întrunesc condițiile legale, ca trei nopți consecutive temperaturile atmosferice să fie sub zece grade Celsius.

El a arătat că, în noaptea de joi spre vineri, temperatura medie nocturnă a fost de 9,8 grade Celsius, iar prognoza este că vremea continuă să se încălzească. Totodată, el a arătat că va trebui ca și asociațiile de proprietari să dorească să primească agent termic, exemplificând cu situațiile înregistrate anul trecut când, în condiții mult mai vitrege, se furniza agent termic, iar locatarii închideau căldura de la intrarea în bloc.

Prezent la ședința CL Suceava, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că au fost îndeplinite cerințele creditorilor pentru furnizarea de căldură în municipiu și a subliniat că, dacă se îndeplinesc condițiile legale, Termica este obligată să furnizeze agent termic.

„Furnizarea căldurii nu este aleatorie, că nu e un butic din bazar care dă sau nu marfă. O eventuală nefurnizare poate fi infracțiune”, a spus Nechifor.

La rândul său, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a transmis consilierilor locali să fie atenți și să găsească și o soluție în ceea ce privește asigurarea serviciului de transport și distribuție a agentului termic după ce fi pusă în funcțiune noua centrală.

Tribunalul Suceava a decis, la jumătatea lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvență a Termica, la cererea formulată de directorul general și administrator al societății, Ovidiu Dumitrescu.

Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

Sucevenii nu beneficiază de căldură în sistem centralizat, deși de două săptămâni temperaturile nocturne sunt sub 10 grade Celsius și, conform legislației, ar fi trebuit să se furnizeze agent termic.

Societatea de termoficare din Suceava nu mai funcționează cu centrala electrotermică din primăvara acestui an în condițiile în care din 9 noiembrie va intra în funcțiune noua centrală termică a municipiului, construită de firma Adrem Invest.

Căldura în municipiu urmează să fie furnizată, până la intrarea în funcțiune a noii centrale, cu vechile instalații ale municipiului, de cazane cu abur fierbinte(CAF) ce folosesc drept combustibil gazul natural, instalație folosită în ultimii ani doar pentru furnizarea apei calde menajere pe perioada verii.

Noua centrală termică urmează să fie pusă în funcțiune în 9 noiembrie, inițial cu trei cazane cu abur fierbinte cu o putere totală de 45 de MW, combustibilul folosit fiind gazul natural, iar ulterior cu centrala ce folosește drept combustibil biomasa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire