CLASA PREGĂTITOARE. Cum s-au jucat guvernele cu nervii părinților. „Nu pot să-mi las copilul aici”

Publicat: 18/09/2012, 13:11
Actualizat: 05/07/2016, 21:57

Elevii de la clasele pregătitoare ale Școlii Gimnaziale „Ion Heliade Rădulescu”, situată în apropierea Muzeului Țăranului Român și a Guvernului României, și-au început prima zi de școală la o grădiniță, aflată la câteva străzi distanță de clădirea școlii. Din lipsă de spațiu, inspectorii au hotărât ca în acest an școlar micuții să meargă tot la grădiniță unde să urmeze cursurile de la clasa zero. În prima zi de școală, elevii au fost primiți în săli de grădiniță fără mobilier și au stat pe perne.

Deschiderea oficială a anului școlar a avut loc în curtea școlii din apropierea Guvernului, dar imediat după terminarea festivităților elevii au fost încolonați împreună cu părinții lor și au mers la grădinița, situată pe strada Vârtejan nr 15.

„Regretul nostru este că anul acesta nu putem să avem clase pregătitoare aici. Pregătirea acestor clase a fost foarte zbuciumată și de aceea nu avem spațiu, cursurile le vom ține la Grădinița nr. 248, aflată la câteva străzi de aici. Dar apelăm la înțelegerea părinților cu care vom comunica foarte des”, a explicat Steluța Vlad, directoarea școlii.

De la școală până la Grădinița Nr.248, care va găzdui clasele pregătitoare, elevii și părinții au mers preț de un sfert de oră. Au traversat Bulevardul Ion Mihalache, au trecut de Institutul de Hematologie și după alți 800 de metri au ajuns la clădirea unde se vor desfășura cursurile.

Grădinița nu are încă mobilierul, așa că micuții au fost primiți în săli amenajate cât de cât pentru școală. În loc de scaune, în două dintre clase elevii au stat pe perne colorate, unii așezați în semicerc, iar alții unii în spatele celuilalt ca și când stăteau în bănci.

În prima cameră din grădiniță, învățătoarea și-a început primul curs punându-i pe elevi să-și spună numele și așa primeau ecusoanele. „Pe mine mă cheamă Vlad, dar pot să-mi pun singur insigna”, a spus Vlad, unul dintre micuți.

„Eu nu-mi las copilul aici”

În acest timp, unii dintre părinții rămași pe hol au fost nemulțumiți de distanța pe care trebuie să o parcurgă până la școală.

„Doamna directoare, nu pot să-mi duc copilul în clasa a I și să învețe în clădirea de dincolo, unde îl am și pe cel de clasa a treia? Nu pot să-mi las copilul aici, n-am unde să parchez vă spun sincer”, a întrebat Mihaela Diaconescu, una dintre mămicile care au asistat la deschidere.

În clasa alăturată, profesoara îi asigura pe părinți că mobilierul va veni cât de curând. „Dar dulăpioarele or să vină?”, a întrebat o mămică. „Da, treptat- treptat or să vină toate. Săptămâna asta sperăm să le avem pe toate”, a răspuns profesoara Oana Enăchescu, de la clasa pregătitoare A. Înconjurată de copii și de elevi, profesoara le spune că de mâine elevii trebuie să-și aducă cu ei o jucărie preferată, un pachețel cu mâncare, sticlă cu apă și o poză de familie. Ea va avea grijă de 30 de copii, care vor sta la cursuri între orele 8 și 12.

„Am venit să predau la clasa pregătitoare pentru că vreau să dau o mână de ajutor. Eu am mai predat și la grădiniță și la școală. Astăzi am încercat să-i primim pe micuți într-un cadru prietenos care să-i îndemne să vină la școală, de asta i-am așezat pe perne. Săptămâna asta sperăm că vom avea tot mobilierul „, a spus Oana Enăchescu.

A treia profesoară de la clasa pregătitoare răspunde non-stop la întrebările părinților. „Am făcut eforturi fantastice să reamenajăm clasa într-un timp scurt și fără bani. Am încercat ca elevii să fie primiți într-un mediu favorabil, care să facă trecerea mai ușor de la grădiniță la școală. Vrem ca micuții să nu simtă schimbarea și să se simtă bine, pentru că dacă ei sunt mulțumiți și le place, atunci totul va fi bine”, a spus Norina Ionescu, cu eperiență de predare la școală și grădiniță.

În total, Școala „Ion Heliade Rădulescu” are 74 de elevi în clasa pregătitoare. Ei vor asista la cursuri zilnic între 8 și 12.

Ecaterina Andronescu: „Ne gândim să lăsăm clasa pregătitoare la grădiniță”

Desfășurarea clasei pregătitoare la grădiniță ar putea rămâne definitivă de anul viitor. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, la Târgu Jiu, că autoritățile au întâmpinat foarte multe dificultăți în amenajarea claselor pregătitoare și că va lua în considerare întoarcerea clasei zero la grădiniță.

„Am întâmpinat foarte multe dificultăți și s-au produs foarte multe perturbații, în sensul că există săli de sport care s-au divizat sau săli care și-au schimbat obiectul de activitate întrucât trebuia să încapă aceste clase pregătitoare. Sunt laboratoare de chimie, de fizică din școli gimnaziale care au fost desființate ca să facă loc claselor pregătitoare. Ne-a părut nespus de rău pentru că cei care au decis ca această clasă să meargă la școală și să nu rămână în grădiniță cred că au greșit și s-au produs o serie de perturbații”, a declarat minsitrul Educației, citat de Mediafax.

O declarație similară a făcut și premierul Victor Ponta tot la Târgu Jiu, unde a participat la deschiderea noului an școlar la Colegiul Național „Spiru Haret”. Premierul a declarat că clasa pregătitoare ar fi bine să rămână la grădiniță.

„…Vreau să le urez succes în primul rând tuturor elevilor, începând cu faimoasa clasă pregătitoare pe care de anul viitor o văd necesară și utilă în cadrul grădiniței și nu în cadrul școlii. Cred că ne-am grăbit puțin și am dat multe bătăi de cap părinților cu această clasă pregătitoare, cred că cei mai mici trebuie să rămână încă un an acolo unde au început grădinița, după care, când vin la școală, să fie cât mai bine pregătiți”, a spus Ponta la începerea anului școlar.

Costuri: 26 de milioane de lei pentru mobilier

Clasa pregătitoarea a fost introdusă în acest an, potrivit noii legi a educației promovate de fostul ministru în guvernul Boc, Daniel Funeriu. Odată cu schimbarea puterii, clasa pregătitoare a fost pusă sub semnul întrebării de miniștrii USL care nu au renunțat totuși la ea.

În total, peste 127.000 de elevi început de astăzi clasa pregătitoare, iar 8.700 de profesori îi vor pregăti într-un mod special.

Pentru acest tip de educație inspectoratele școlare au comandat mobilier școlar special pentru 5.500 de săli. Guvernul a alocat 26 de milioane de lei, aproape șase milioane de euro, pentru achiziționarea mobilierului.

Dar din cauza licitațiilor anulate și a timpului scurt în care a trebuit comandat, mobilierul nu a ajuns în toate școlile. La nivel național, lipsesc 4.500 de seturi de mobilier, dintre care 2.500 în București și 2.000 în școlile din țară.

Peste 3.000 de clase simultane

Datele de la Ministerul Educației arată că mulți dintre copiii care ar trebui intre în clase pregătitoare vor învăța în alături de colegi de-ai lor mai mari, în clase simultane. Pentru acest an școlar vor fi în total 3.237 de clase simultane, dintre care 2.629 în mediul rural și 608 în mediul urban. Profesorii care îi vor pregăti pe micuți au fost formați în ultimele săptămâni ale vacanței de vară, în proiectul cu finanțare europeană „Organizarea interdisciplinară a ofertelor de învățare pentru formarea competențelor cheie la clasele I-IV”.

La clasa pregătitoare, elevii vor urma opt materii obligatorii- comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educație pentru societate, educație fizică și sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual și religie -, și o materie opțională – Tehnologii de informare și comunicare. Elevii vor petrece patru ore pe zi la școală, dar vor învăța jucându-se și nu vor primi note.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?