CLASA PREGĂTITOARE, în linie dreaptă: Mobilierul nu a ajuns încă în școli, iar cadrele didactice încep instruirea la sfârșitul lunii

CLASA PREGĂTITOARE, în linie dreaptă: Mobilierul nu a ajuns încă în școli, iar cadrele didactice încep instruirea la sfârșitul lunii
Publicat: 15/08/2012, 09:20
Actualizat: 15/08/2012, 09:20

A rămas mai puțin de o lună până la începutul noului an școlar, care va coincide și cu debutul clasei pregătitoare, o prevedere a actualei legi a Educației a cărei implementare a întâmpinat probleme încă de la început și care probabil vor continua. Asta în condițiile în care mobilierul special pentru dotarea sălilor de clasă nu a ajuns decât în câteva școli, achiziția de materiale didactice este în curs de desfășurare, iar pregătirea cadrelor didactice, atâtea câte vor fi, este lăsată pentru ultimele două săptămâni de dinaintea începerii școli, programată pentru 10 septembrie.

Cu toate acestea, atât reprezentanți din cadrul ministerului Educației, cât și cei ai inspectoratelor școlare sunt optimiști cel puțin în ceea ce privește dotarea corespunzătoare a tuturor sălilor până la 1 septembrie.

„La nivel național, 85% dintre școlile unde va funcționa clasa pregătitoare au încheiat contracte pentru achiziționarea de mobilier, iar unele l-au și recepționat”, a declarat pentru gândul secretarul de stat în ministerului Educației, Stelian Fedorca. Acesta a precizat că și achiziționarea de materiale didactice este în curs de desfășurare, la fel ca și instruirea cadrelor didactice care vor preda la aceste clase.

Pregătirea acestora este programată pentru ultimele două săptămâni înainte de începerea școlii și se va face în mai multe serii, timp de o săptămână, de către formatori care au fost deja selecționați, potrivit inspectorului școlar general al municipiului București, Constantin Trăistaru.

Problema adaptării grupurilor sanitare la nevoile celor mici a fost lăsată în grija autorităților locale, astfel că, în acest moment, nu există o situație centralizată.

Deficit de cadre didactice în București

În Capitală, cele mai multe școli se află în situația în care au încheiat contractele pentru achiziția de mobilier și așteaptă să-l primească în zilele următoare.

În ceea ce privește necesarul de cadre didactice, la nivelul Capitalei sunt disponibile peste 430 de posturi, iar în acest moment există un deficit, potrivit inspectorului general Constantin Trăistaru. Acesta a declarat pentru gândul că pentru a asigura ocuparea tuturor posturilor ar putea apela inclusiv la cadrele didactice care vor să-și mai ia o normă sau la cele pensionate ori la studenți aflați în ultimul an. „Oricine este interesat, să se înscrie pentru a ocupa unul dintre aceste posturi”, a declarat Trăistaru.

„Urmează cea mai grea etapă: formarea cadrelor didactice”

„Nu stăm rău. O treime dintre școli au recepționat mobilierul. Urmează formarea personalului, programată pentru sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Este cea mai grea etapă pentru că totul este diferit, totul trebuie tratat altfel, iar oamenii noștri nu sunt obișnuiți cu așa ceva”, a declarat pentru gândul șeful Inspectoratului Județean Timiș, Cornel Petroman.
Acesta a precizat că nu vor fi probleme nici în ceea ce privește personalul necesar pentru clasa pregătitoare, nici cu privire la dotările sălilor de clasă, care vor fi finalizate până pe 1 septembrie.

La Brașov, doar 15% dintre școli au primit deja mobilierul. „La sfârșitul săptămânii trecute, 15 dintre cele 95 de unități de învățământ unde va funcționa clasa pregătitoare recepționaseră deja mobilerul, iar în cazul celorlalte, contractele erau încheiate. Doar în cazul unei singure școli, nu există un contract încheiat”, a declarat pentru gândul Ariana Bucur, inspectorul general al județului Brașov.

La Iași, situația este mai bună. Aici 60% din cele 169 unități au primit deja mobilierul necesar (peste 200 de clase), iar aproape 80% au încheiat etapa de igienizare a spațiilor destinate clasei pregătitoare și clasei I, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean.

Clasa pregătitoare, „o idee năstrușnică, forțată și nefinanțată”

Așa caracterizează actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, proiectul prevăzut în actuala lege a Educației. Nici predecesorul său, interimarul Liviu Pop, nu avea o părere foarte bună despre inițiativă, astfel că este foarte probabil ca aceasta să nu funcționeze decât în anul școlar 2012-2013. După primul semestru se va face o evaluare și se va lua o decizie, potrivit lui Andronescu.

Pe lângă această atitudine ostilă din partea actualului ministru, clasa pregătitoare nu se poate lăuda nici cu o strategie de implementare fără greșeală. Softul s-a blocat în prima zi de înscrieri, părinții au fost nevoiți să își schimbe domiciliul pentru a-și înscrie copiii la ce școală au dorit, și au stat ore întregi la cozi interminabile.

În jurul materiilor pe care le vor regăsi în orar elevii din clasa pregătitoare nu au existat foarte multe dezbateri. Aceștia vor studia comunicare, matematică și explorarea mediului, muzică și mișcare, educație pentru societate, educație fizică și sport, dezvoltare personală, arte vizuale și lucru manual și religie -, și o materie opțională – Tehnologii de informare și comunicare (TIC).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier