CLASA PREGĂTITOARE. Ponta: „Este o miză financiară de 50 de milioane de lei”. Funeriu îi răspunde: „Ponta dezinformează, miza e de mai multe miliarde de lei”

CLASA PREGĂTITOARE. Ponta: Este o miză financiară de 50 de milioane de lei. Funeriu îi răspunde: Ponta dezinformează, miza e de mai multe miliarde de lei
Publicat: 18/05/2012, 21:58
Actualizat: 18/05/2012, 23:53

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că introducerea clasei pregătitoare a avut, de fapt, o miză financiară, suma alocată de minister pentru dotarea cu mobilier și materiale didactice a sălilor fiind de 50 de milioane de lei. Acesta i-a cerut ministrului Liviu Pop să suspende achizițiile făcute din acești bani. Achizițiile însă nu s-au făcut, inspectoratele școlare care se ocupă cu organizarea licitațiilor în fiecare regiune a țării aflându-se abia în stadiul elaborării caietului de sarcini sau al publicării acestuia în Sistemul Electronic Public de Achiziții (SEAP).

„O miză financiară de 50 de milioane de lei”

„Am fost informat asupra mizei financiare, ca să înțelegem de ce a existat o asemenea bătălie pentru clasa pregătitoare, deoarece, din păcate, în spatele multor decizii luate anterior și a atacurilor pe care vechile conduceri ale ministerului le fac zilnic la adresa noastră, se află interese financiare. Miza financiară este de 50 milioane lei și i-am cerut ministrului să ia imediat măsuri de auditare și, dacă este cazul, de suspendare a achizițiilor făcute din acești bani, pentru că nu aș vrea ca viața a 130.000 copii înscriși în clasa pregătitoare să fie influențată de intenția unora de a cheltui 50 milioane lei și eventual de a-și finanța campanii electorale din acești bani„, a spus Ponta.

Pentru dotarea sălilor în care vor învăța din toamnă elevii care vor intra în clasa pregătitoare, au fost alocate 26 milioane lei pentru mobilier și 23 milioane lei pentru materiale.

Gândul i-a cerut o reacție fostului ministru al Educației, în prezent consilier prezidențial, Daniel Funeriu, care a acceptat cu condiția ca răspunsul său să fie publicat integral. Cei interesați îl pot citi mai jos. În esență, fostul ministru spune că premierul face declarații „iresponsabile”, în condițiile în care banii pentru dotările școlilor provin din acceptarea de către Parlament a unui amendament la legea bugetului, votat chiar de PSD. „Ponta dezinformează, miza clasei pregătitoare nu e de 50 de milioane de lei, ci de mai multe miliarde de lei. România va câștiga miliarde de lei cu tineri mai bine pregătiți. Acum se investesc 50 de milioane”, mai spune Funeriu.

În ce stadiu sunt achizițiile pentru clasa pregătitoare

La sfârșitul lunii aprilie, printr-un Ordin de Ministru, a fost alocată suma aferentă fiecărui județ, în funcție de numărul de elevi estimați că vor intra în clasa pregătitoare, aproximativ 200 de lei pentru fiecare copil.

Licitația pentru achiziția mobilierului trebuie organizată de un singur județ din fiecare regiune de dezvoltare. În acest moment, inspectoratele școlare fie nu au făcut niciun demers în acest sens, fie, în cel mai bun caz, au publicat caietul de sarcini pe SEAP și așteaptă ofertele din partea firmelor.

„În ceea ce privește dotarea sălilor de clasă cu mobilier și materiale didactice, nu s-a făcut absolut nimic. De asemenea, trebuie modificate și grupurile sanitare pentru a corespunde nevoilor unor copii de 5-6 ani. Încercăm să le asigurăm și intrări separate în școli. În acest moment, prioritatea zero a oricărui director de școală este buna organizare a acestor clase”, a declarat pentru gândul Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

La Brașov, județ responsabil pentru achiziția de mobilier pentru întreaga regiune de Centru, lucrurile sunt puțin mai avansate. Aici caietul de sarcini a fost publicat pe SEAP, iar până miercurea viitoare sunt așteptate ofertele.

„Am primit o adresă a ministerului că se organizează licitație pentru mobilier, dar nu au mai venit alte precizări. Așteptăm pașii următori”, a declarat penru gândul Dorel Agache, inspector școlar general.

Galațiul trebuie să organizeze licitația pentru întreaga regiune de sud-est, iar aici, în acest moment, se lucrează la realizarea caietului de sarcini, care urmează să fie publicat pe SEAP zilele următoare, au declarat pentru gândul reprezentanți ai inspectoratului școlar județean.

Potrivit acestora, fiecare unitate de învățământ din regiune a trimis o notă de fundamentare cu necesarul de mobilier, în condițiile în care unele clase pregătitoare, mai ales cele din mediul rural, vor funcționa în grădinițe sau în imediata apropiere a acestora, unde aceste achiziții nu se justifică pentru că mobilierul există deja.

În județele care nu au responsabilitatea de a organizarea de licitații, mobilierul ar trebui trimis direct la școli.

„Am transmis datele privind necesarul pentru județul Timiș la Hunedoara, unde se va organiza licitația pentru zona de Vest, iar acum noi practic așteptăm să facem recepția mobilierului”, a declarat pentru gândul inspectorul general școlar Marin Popescu.

Clasa pregătitoare a fost introdusă în învățământul primar de noua lege a educației și a stârnit nemulțumiri din partea părinților care au vrut să își dea copiii la altă școală decât cea de circumscripție și și-au făcut vize de flotant ori s-au declarat de altă etnie pentru a putea face acest lucru. Probleme au fost și la software, care s-a blocat chiar în prima zi de înscrieri, iar părinții au fost nevoiți să aștepte câteva ore bune până la rezolvarea problemei. Mai mult decât atât, fostul ministru Cătălin Baba a făcut un secret, la acea dată, din suma alocată dotărilor pentru clasa pregătitoare.

Introducerea clasei pregătitoare nu este deloc agreată de coaliția de guvernare USL, premierul Victor Ponta declarând că menținerea acesteia în anul școlar 2013-2014 urmează să fie analizată. Anul acesta a fost menținută doar pentru că înscrierile s-au încheiat, chiar azi, iar elevilor nu li se putea spune că s-au înscris degeaba.

Cearta Ponta – Funeriu. Declarațiile pe larg

Victor Ponta, premier:

„Am fost informat asupra mizei financiare, ca să înțelegem de ce a existat o asemenea bătălie pentru clasa pregătitoare, deoarece, din păcate, în spatele multor decizii luate anterior și a atacurilor pe care vechile conduceri ale ministerului le fac zilnic la adresa noastră, se află interese financiare. Miza financiară este de 50 milioane lei și i-am cerut ministrului să ia imediat măsuri de auditare și, dacă este cazul, de suspendare a achizițiilor făcute din acești bani, pentru că nu aș vrea ca viața a 130.000 copii înscriși în clasa pregătitoare să fie influențată de intenția unora de a cheltui 50 milioane lei și eventual de a-și finanța campanii electorale din acești bani„.

Reacția lui Daniel Funeriu, fost ministru al Educației

„Ponta dezinformează, miza clasei pregătitoare nu e de 50 de milioane de lei, ci de mai multe miliarde de lei. România va câștiga miliarde de lei cu tineri mai bine pregătiți. Acum se investesc 50 de milioane.

Afirmațiile domnului Ponta sunt iresponsabile. A greșit că mi-a întrerupt tăcerea, pentru că alminteri l-aș fi păsuit pentru acomodare. Aruncă fumigene pentru a ascunde faptul că, după două numiri catastrofale nu are ministru competent la educație iar examenele se vor derula în regim de interimat sindical: aceeași persoană care acum doi ani incita la blocarea bacalaureatului.Vreau să îi asigur pe părinți și elevi că am lăsat în urmă un minister al educației solid, organizat, onest și profesionist. Indiferent de bâlbâielile domnului Ponta ministerul va reuși să organizeze bine examenele, fiți fără emoții. Le doresc mult succes elevilor și invit cadrele didactice să le fie alături.

E straniu că primul lucru la care se gândește dl. Ponta, atunci când vede bani în bugetul educației, este șpaga. Eu mă gândeam cum să folosim acești bani pentru copii. E iresponsabil să afirmi că ministerul educației amanetează viitorul copiilor României pentru bani. Resping aceste acuzații la adresa ministerului și îl invit pe premier să înceteze decredibilizarea ministerului educației.Datoria oricărui fost ministru al educației este să apere credibilitatea și onoarea ministerului și a profesioniștilor adevărați de acolo. Voi apăra instituția ministerului, chiar dacă premierul nu înțelege că nu poți să denigrezi o astfel de instituție.

Banii pentru dotările școlilor provin din acceptarea de către Parlamentul României a unui amendament la legea bugetului, dacă nu mă înșel votat chiar de PSD. Banii pentru materialele didactice provin dintr-un proiect cu finanțare externă de reformă a educației timpurii, gândit în 2005 de ministrul Miclea și semnat, spre onoarea sa, în 2007 de ministrul Adomniței. Domnului Ponta îi lipsește cel mai important lucru pe care trebuie să-l aibă un premier: informația. Dl Ponta țipa în ianuarie că nu sunt bani pentru clasa pregătitoare iar acum spune că sunt prea mulți.Aceasta ilustrează definiția demagogiei.

Este extrem de grav faptul că premierul României, pentru a ascunde incapacitatea sa de a avea o conducere competentă la ministrul educației, spune părinților României că ministerul educației se joacă cu viitorul copiilor. Înainte să spună că vrea să desființeze clasa pregătitoare, dl Ponta ar trebui să știe că fără introducerea clasei pregătitoare în septembrie 2012, 20 000 de copii nu ar fi mers nici la școală, nici la grădiniță. Își asumă ca România să aibă cea mai îmbătrânită populație școlară? Își asumă ca grădinițele se aglomerează din nou? Își asumă faptul că zeci de mii de copii pierdeau un an din viață repetând în grupa mare pregătitoare același lucru pe care îl făceau la grupa mare, în loc să aibă un curriculum diferit? Eu împreună cu profesioniștii din minister am pus la punct schimbarea acestor lucruri devastatoare pentru copiii României. Să răspundă părinților la aceste întrebări. Dacă nu știe, domnul Ponta poate să întrebe specialiștii, dar îl rog să nu întrebe departamentul de educație al PSD condus de dl Mang. Regret enorm că domnul Ponta a făcut un pact cu mediocritatea. Altfel avea o șansă.

Externalizarea serviciului de pază s-a făcut din două motive: primul pentru că parte a personalului de pază din minister era implicat în aranjamente ilegale cu persoane care intrau ilegal în minister, unul dintre paznici fiind chiar anchetat de DNA la un moment dat pentru că ar fi primit mită pentru rezolvarea unui dosar. Actuala conducere dorește întoarcerea acelui om. Al doilea motiv este acela că s-au redus costurile crescând calitatea pazei. Acest lucru a deranjat liderii sindicali care intrau fără legitimație în minister și aici trebuie căutate motivele scandalului. Regret că premierul României este instrumentalizat de cei care vor să își facă jocuri de doi bani.

Banii pentru suplimentarea indemnizațiilor pentru bacalaureat erau prevăzuți în buget, urmând a fi alocați după execuția bugetară din primul trimestru.

Domnul Ponta trebuie să răspundă urgent la întrebarea dacă va schimba, cu câteva zile înainte de bacalaureat inspectorii școlari și să își asume consecințele. Echipa în funcție este o echipă profesionistă care a reușit în 2011 să schimbe modul în care e văzută școala din românia prin organizarea bacalaureatului. Acești oameni merită totă stima noastră”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri