CNA a aprobat transformarea televiziunii Transilvania Live, care va difuza Liga 1, în Look Plus

CNA a aprobat transformarea televiziunii Transilvania Live, care va difuza Liga 1, în Look Plus
Publicat: 19/06/2014, 19:44

CNA a analizat și aprobat, joi, solicitarea societății NCN Studio TV S.A., care deține licența prin satelit a televiziunii generaliste Transilvania Live, de modificare a denumirii sale în Look Plus.

De asemenea, CNA a aprobat joi și noul acționariat al NCN Studio TV S.A, dar și al societății Transilvania Look S.A., care deține două licențe audiovizuale pentru televiziunea Look TV (o licență de satelit și o licență de cablu).
Principalul acționar al televiziunilor Look TV și Transilvania Live, care vor difuza meciurile din Liga 1 și din Cupa Ligii în următorii cinci ani este Benno Heidelberger, prin intermediul societății Librum Investment Inc, potrivit documentelor depuse la CNA.
Societățile care dețin licențe audiovizuale au obligația să notifice CNA în legătură cu orice modificare apărută în licență, în conformitate cu Legea audiovizualului și cu Decizia CNA numărul 488.

Potrivit informațiilor obținute de MEDIAFAX pe 16 iunie, acționarii NCN Studio TV S.A., firma care deține licența Transilvania Live, sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99,4051%) și Mariana Mureșan (0,5949%), iar acționarii Transilvania Look S.A., care deține licența audiovizuală a televiziunii Look TV, sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99%) și Arpad Paszkany (1%).
Asociații Intel Sky Broadcast Ltd. sunt Librum Investment Inc din Seychelles (care deține 1199 de acțiuni) și Michel Kilindo (care deține o singură acțiune). La rândul său, societatea Librum Investment îl are ca acționar unic pe Benno Heidelberger din Elveția.
Televiziunile generaliste Look TV și Transilvania Live au anunțat, pe 2 aprilie, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că au încheiat un memorandum de înțelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I și Cupa Ligii.
Conform comunicatului respectiv, societatea Transilvania Look S.A., care deține licența audiovizuală a televiziunii Look TV, și societatea NCN Studio TV S.A., care deține licența Transilvania Live, au semnat o înțelegere (Memorandum of Understanding) cu Intel Sky Broadcast Ltd., compania care a semnat, în data de 4 martie 2014, contractul de cesiune de drepturi mass-media prin care Intel Sky Broadcast Ltd a achiziționat de la Liga Profesionistă de Fotbal drepturile comerciale de mass-media privind meciurile de fotbal din cadrul Campionatului Liga I pentru perioada 2114 – 2019 și din cadrul Cupei Ligii pentru perioada 2015 – 2019.

Potrivit memorandumului de înțelegere semnat, Intel Sky Broadcast Ltd. va dobândi dreptul de proprietate asupra societăților Transilvania Look S.A. și NCN Studio TV S.A., iar cei doi radiodifuzori vor primi drepturile aferente difuzării în direct, dar și pentru înregistrări, rezumate, difuzare online și pe mobil a meciurilor de fotbal din Campionatul Liga I și din Cupa Ligii.
Totodată, potrivit comunicatului, Transilvania Look S.A. și NCN Studio TV S.A. au fost împuternicite să inițieze negocieri cu distribuitorii de servicii de programe audiovizuale (indiferent de tipul de rețele folosite – cablu sau acces prin satelit) cu privire la condițiile în care se va efectua în viitor retransmisia televiziunilor Look TV și Transilvania Live.
Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.
Pe de altă parte, CNA a analizat, în ședința din 13 mai, mai multe documente de la societatea Transilvania Look S.A., care deține licența audiovizuală a televiziunii Look TV, și de la societatea NCN Studio TV S.A., care deține licența Transilvania Live.

Cele două societăți au solicitat CNA acordul de principiu pentru a-și modifica acționariatul, în sensul intrării în acționariatul lor a Intel Sky Broadcast Ltd. din Malta. Societățile care dețin licențe audiovizuale au obligația să notifice CNA în legătură cu orice modificare apărută în licență, în conformitate cu legislația audiovizualului.
De asemenea, cele două societăți au notificat CNA că au decis să renunțe la regimul „must carry” începând cu data de 1 iulie 2014 și vor solicita tarife pentru retransmisie din partea cabliștilor.
Look TV și Transilvania Live se află pe lista televiziunilor „must carry”, care sunt obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii din România, în conformitate cu Legea audiovizualului. Look TV se află pe locul 21 pe această listă, iar Transilvania Live se află pe locul 26, conform documentului publicat pe site-ul Consiliului Național al Audiovizualului.
Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014, s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.
Compania UPC și platforma sa de satelit, Focus Sat, au anunțat, pe 5 iunie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că vor difuza toate meciurile din cadrul campionatului Ligii 1 și din Cupa Ligii în următorii cinci ani.
Conform sursei citate, UPC și Focus Sat au semnat un acord de distribuție cu Intel Sky Broadcast Ltd. pentru transmisia celor două televiziuni Look TV și Look Plus.

Pe de altă parte, compania de telecomunicații RCS&RDS a anunțat, pe 29 mai, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a depus plângere la Consiliul Concurenței împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, întrucât „vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislației concurenței”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase