CNAS anunță că 51 de medicamente, printre care interferon free, pot fi incluse pe lista de compensate

CNAS anunță că 51 de medicamente, printre care interferon free, pot fi incluse pe lista de compensate
Publicat: 11/05/2015, 21:22

„Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale a emis deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiționată în lista de medicamente compensate și gratuite, dintre care și molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice și ciroze hepatice tip C. Criteriile de includere a pacienților în tratament cu interferon free sunt postate pe site-ul CNAS, în trasparența decizională. Conform acestor criterii, într-o primă etapă, vor beneficia de tratament pacienții aflați într-un stadiu avansat de fibroză, precum și pacienți aflați în stadiul F4 și care nu au răspuns la tratamentele anterioare”, a anunțat, luni, CNAS într-un comunicat de presă.

Comisia de negociere a contractelor cost – volum și cost – volum – rezultat, constituită din reprezentanți ai Ministerului Sănătații, Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) și CNAS se întrunește lunar pentru a analiza cererile deținătorilor de autorizatii de punere pe piață.

Potrivit CNAS, încheierea contractelor cost – volum și cost – volum – rezultat au ca scop includerea în tratament a unui număr cât mai mare de pacienți.

„Acest tip de contracte sunt absolut necesare pentru a ne asigura că includem în tratament un număr cât mai mare de pacienți. Urmărim ca raspunsul la tratament să fie cât mai eficient, iar contractul cost – volum – rezultat va face posibilă decontarea din fond doar a acelor tratamente care dau rezultate”, a declarat președintele CNAS, Vasile Ciurchea

Tratamentele inovatoare pentru afecțiunile hepatice tip C au fost introduse de sistemele de sănătate din Europa recent. De exemplu, în Franța, în luna noiembrie 2014 a fost introdus tratamentul fără interferon. România se număra printre primele țări est-europene care introduc tratamentele de ultimă generație pentru hepatica C.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase