CNATDCU explică de ce a făcut o cerere de retragere a titlului de doctor pentru fostul secretar general al SRI

CNATDCU explică de ce a făcut o cerere de retragere a titlului de doctor pentru fostul secretar general al SRI
Publicat: 19/03/2019, 17:45
Actualizat: 25/03/2019, 20:29

„Teza „Restrângerea drepturilor omului în contextul luptei împotriva terorismului sub impactul accelerării procesului globalizării” elaborată și susținutî în 2012 de domnul Dumitru Dumbravă la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” include texte copiate din alți autori fără ca acestea să fie citate conform normelor academice și fără a indica sursa. Acest lucru denotă faptul că autorul și-a însușit cu intenție ideile autorilor inițiali fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale”, menționează prof. univ. dr. Gheorghe Popescu, în raportul privind lucrarea lui Dumbravă.

Raportul a fost întocmit de mai mulți membri ai Comisiei de Științe Militare, Informații și Ordine Publică desemnate pentru a analiza lucrarea lui Dumitru Dumbravă, la solicitarea Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„În raport cu sesizarea, am constatat texte similare care se regăsesc în teză fără nicio citare, cele de la paginile 32-35 sunt preluate din Revista română de studii de intelligence nr. 6/2011, pp 172-173, (632 cuvinte), iar cele de la paginile 102-104, 123-124 sunt preluate din internet, articolul Trăim în epoca ciber-războaielor / www.descopera.ro, http://ccorbos0.blogspot.com/2011 (660, respectiv 496 cuvinte)”, menționează prof. univ. dr. Dănuț Turcu, și el membru al comisie.

La rândul său, prof. univ.dr. Sorin Pînzaru menționează: „Am evaluat teza de doctorat și am analizat documentele prezentate pe platforma națională, concluzionând că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă fără citarea acestuia și fără menționarea autorului”.

CNADTCU a decis, după o ședință din Consiliul General, să propună retragerea titlului de doctor pentru fostului secretar general SRI Dumitru Dumbravă, întrucât s-a confirmat faptul că și-a plagiat lucrarea.

Propunerea CNADCU a ajuns la avizare către comisia din cadrul instituției, care apoi va înainta cererea de retragere a titlului de doctor către Ministerul Educației. La rândul său, Ministerul Educației va emite un ordin de retragere a titlului.

De altfel, Comisia de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI a confirmat, în septembrie 2018, într-un raport, plagiatul în cazul fostului secretar general SRI Dumitru Dumbravă.

Dumitru Dumbravă a devenit cunoscut după ce, într-un interviu din 2015, a folosit expresia „câmp tactic” cu referire la instanțele de judecată.

Fostul secretar general al SRI a fost acuzat că ar fi controlat o rețea de judecători cărora le impunea luarea de hotărâri în anumite procese, dar și că și-ar fi construit o rețea similară în rândul ziariștilor. De altfel, Dumitru Dumbravă a fost audiat din această cauză în Comisia parlamentară de control al SRI, membrii acesteia solicitându-i demisia, în noiembrie 2017, din funcția de secretar general al Serviciului.

Generalul Dumitru Dumbravă, care era secretar general al SRI, și-a dat demisia și a înaintat-o directorului SRI, Eduard Hellvig, pe data de 28 august, iar la 1 septembrie a fost trecut în rezervă.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Lista vedetelor din emisiunea Survivor 2022, cumpărată de PRO TV: fostul bodyguard al lui Gigi...
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
Dezvăluirea surprinzătoare făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
VESTE ȘOC despre LIVIU DRAGNEA! NIMENI nu ar fi crezut că se va întâmpla asta
Ce greșeală a fost descoperită pe banii din România. Tu ai observat vreodată? Cât de...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...