COD PORTOCALIU. Școlile din București și 19 județe rămân închise și miercuri. UPDATE

COD PORTOCALIU. Școlile din București și 19 județe  rămân închise și miercuri. UPDATE
Publicat: 28/01/2014, 17:42
Actualizat: 21/10/2014, 18:49

Toate unitățile de învățământ din județele avertizate cu cod portocaliu până miercuri la ora 23.00 rămân închise și mâine, iar situația școlilor din zonele atenționate cu cod galben va fi anunțată în funcție de fiecare situație în parte, potrivit Ministerului Educației. De asemenea, școlile rămân închise mâine și în București.

Astfel, în județele Constanța, Călărași, Giurgiu, Teleorman, București, Ilfov, Ialomița, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea și Tulcea.

Potrivit inspectoratului județean Galați, aici vor fi deschise grădinițele cu program prelungit.

UPDATE 16.30 Ministerul Educației a actualizat lista județelor în care școlile rămân închise și miercuri, 29 ianuarie. Asftel, instituțiile de învățământ din Capitala și în alte 19 județe nu organizează cursuri: Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Prahova, Olt, Tulcea, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

În județul Iași, cursurile vor fi suspendate doar în mediul rural, iar în județele Brașov, Covasna, Gorj și Mehedinți unitățile de învățământ vor fi deschise pentru elevi și profesori, chiar dacă acestea se află sub cod galben, deoarece condițiile create permit acest lucru.

Potrivit Ministerului Educației, o situație excepțională o reprezintă județul Botoșani, care, deși nu se află sub niciun cod de avertizare meteorologică, va avea două școli închise din cauza faptului că elevii vin din localități aflate sub cod de avertizare.

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a cerut fiecărui inspectorat școlar să informeze opinia publică în privința situației tuturor unităților de învățământ din județele lor.

Din cauza condițiilor meteorologice improprii, Universitatea București a decis sistarea tuturor activităților pentru zilele de miercuri, 29 ianuarie, și joi, 30 ianuarie. La rândul lor, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și Universitatea din Pitești au decis să suspende activităție didactice pentru ziua de miercuri, 29 ianuarie.

UPDATE 14:55 Situația școlară pe semestrul I poate fi încheiată și în prima săptămână din semestrul al II-lea iar vacanța și structura anului școlar nu vor fi afectate de zilele libere, a declarat Remus Pricopie. Vedeți aici întreaga declarație.

UPDATE: 14:20 Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX că toate școlile vor fi închise în județele Dolj și Olt, unde este cod portocaliu, dar și în județele Argeș și Dâmbovița, unde sunt și cod galben și portocaliu.

„Am avut două videoconferințe cu inspectorii școlari, la 9.30 și la 13.00. În urma discuțiilor cu inspectoratele școlare și cu autoritățile locale au fost identificate situații diferite în județe. Astfel, toate școlile vor fi închise în județele Dolj și Olt, unde este cod portocoaliu, dar și în județele Argeș și Dâmbovița, unde este și cod galben și portocaliu în zona de munte”, a precizat ministrul Educației.

De asemenea, o altă situație este cea a județelor la limita între coduri. Inspectoratele școlare din județele avertizate cu cod galben de viscol vor decide dacă închid sau nu școlile miercuri, a mai spus ministrul Educației.

„În aceste cazuri deciziile le iau inspectoratele școlare județene. De exemplu, în județul Botoșani este cod verde, dar vor fi două licee închise”, a precizat Pricopie.

Școlile și grădinițele din București rămân închise și mâine, potrivit inspectorului general Constantin Trăistaru, decizia pentru celelalte județe urmând a fi luată în cadrul comandamentului de iarnă.

„Propunerea noastra este ca sigur mâine cursurile să fie suspendate. Din ce mi-au trimis mie cei de la ISU, o să fie prăpăd”, a declarat pentru gândul Constantin Trăistaru.

De asemenea, cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar din județele Prahova, Călărași și Ialomița vor fi suspendate, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, autoritățile spunând că nu vor să pună în pericol „integritatea” copiilor în condițiile în care meteorologii anunță că ninsorile vor reveni.

Decizia privind suspendarea cursurilor este luată în contextul în care în Prahova încă mai există localități fără energie electrică, iar circulația rutieră pe unele drumuri județene și comunale se desfășoară cu dificultate, potrivit Mediafax.

Primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, a solicitat Inspectoratului Școlar Județean ca unitățile de învățământ din municipiu să rămână închise și joi, în contextul în care județul Prahova se află sub avertizare cod portocaliu, însă deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens.

Bucureștiul și 14 județe din sudul și estul țării vor fi, miercuri, între orele 06.00 și 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece județe a fost emisă o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați și jumătatea de sud a județelor Argeș și Dâmbovița.

Vremea rea închide și universitățile

Universitatea din București a anunțat că în zilele de 29 și 30 ianuarie își suspendă cursurile. Măsura a fost luată ca urmare a condițiilor meteo nevaforabile previzionate pentru următoarele zile. Examenele si cursurile stabilite pentru aceste zile vor fi reprogramate de comun acord între cadrele didactice și studenți.

Vacanță de două săptămâni

În acest moment, la minister se analizează posibilitatea ca în zonele afectate de ninsori și viscol, elevii să rămână acasă toată săptămâna și, astfel, vacanța intersemestrială să fie de două săptămâni, în condițiile în care, potrivit structurii anului școlar 2014-2015, în săptămâna 3-10 februarie, elevii trebuiau să intre în vancanță.

Legea Educației prevede ca în cazul unor situații speciale, structura anului școlar să poată fi modificată. Elevii cărora nu li se poate încheia situația școlară cu notele pe care le-au obținut până acum, vor avea mediile încheiate în prima săptămână al celui de-al doilea semestru. Mediile care nu se încheie în primul semestru se vor închide în prima săptămână.

Ministerul Educației a actualizat ieri după-amiază lista cu județele unde școlile rămân închise. Astfel, cursurile au rămas suspendate integral în București și alte 12 județe: Argeș, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea;

Cursuri sunt suspendate integral și în județele Buzău, Giurgiu și Brăila, cu excepția grădinițelor din orașele Buzău și Giurgiu, care rămân deschise pentru a veni în întâmpinarea părinților, și cu excepția unităților de învățământ din municipiul Brăila, care rămân deschise.

Cursurile sunt suspendate parțial în 5 județe: Bacău (cu 3 unități închise), Botoșani (cu 3 unități închise), Dâmbovița (cu 46 de unități închise), Suceava (pentru 5 unități de învățământ există probleme de acces pentru o parte dintre elevii care vin din alte localități, dar aceste unități rămân deschise), Vaslui (cu 26 de unități închise, cu două mai mult, decât situația înregistrată până la ora 13.00).

STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR PREUNIVERSITAR 2013-2014.

Primul semestru se încheie pe 31 ianuarie. Între 1 februarie 2014 și 9 februarie 2014 va fi vacanța intersemestrială.

SEMESTRUL al II-lea

10 februarie 2014 – 11 aprilie 2014 -CURSURI

12 aprilie 2014 – 22 aprilie 2014 – VACANȚA DE PRIMĂVARĂ

23 aprilie 2014 – 20 iunie 2014 – CURSURI

21 iunie 2014 – 14 septembrie 2014 – VACANȚA DE VARĂ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari