• Publicat:
Știri

Cod roșu de furtuni pentru joi în Spania, Comunitatea Valenciană. Posibil zboruri afectate / Anunțul MAE

Cod roșu de furtuni pentru joi în Spania, Comunitatea Valenciană. Posibil zboruri afectate / Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe informează românii care se află sau vor să călătorească în Spania că autoritățile locale au emis pentru joi, în Comunitatea Valenciană cod roșu de furtuni. Astfel, ar putea fi afectate zborurile pe aeroporturile Castelló, Valencia și Alicante și traficul rutier.

„Regatul Spaniei, Comunitatea Valenciană – Cod roșu de vânt și precipitații Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Valenciană, că Agenția Meteorologică de Stat – AEMET a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă și a emis un cod roșu de furtuni și intensificări ale vântului, precum și stare extrem de agitată a apei mării (http://www.aemet.es/documentos_d/enportada/20190910105707_p52tesp1.pdf), pentru joi, 12 septembrie 2019, în provincia Alicante și zona litorală de sud a provinciei Valencia, regiunea Murcia, iar vineri, 13 septembrie 2019, pentru zona litorală a provinciei Alicante și regiunea Murcia”, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sursa citată mai spune că „fenomenul DANA – depresiune atmosferică izolată la niveluri înalte, este de așteptat să se deplaseze spre sud, la sfârșitul zilei de 11 septembrie 2019, fiind centrat pe sud-estul Peninsulei Iberice, unde va rămâne staționar pentru următoarele două zile”.

„Începând de vineri 13 septembrie 2019, fenomenul DANA se va deplasa către nord, zona cea mai afectată fiind din nou cea mediteraneană: averse de ploaie, deseori însoțite de furtuni de intensitate puternică sau foarte puternică, cu rafale intense de vânt. Precipitațiile vor depăși 100 mm/h pe suprafețe extinse, cu averse care vor atinge instantaneu intensitatea torențială (mai mare de 60 mm/h). În Comunitatea Valenciană este posibil ca zborurile operate pe aeroporturile internaționale de la Castelló, Valencia și Alicante să aibă întârzieri față de orarul normal de decolare / aterizare, sau chiar să fie anulate”, completează MAE.

Și circulația rutieră, pe autostrăzile A7 (CV10) Castelló de la Plana – Valencia – Alcoy – Alicante, AP7 Vinaros – Castelló de la Plana – Valencia – Calpe – Alicante, A31 Alicante – Albacete, A35 Valencia – Albacete si A3 Valencia – Madrid, va fi afectată din cauza fenomenelor meteo extreme, mai ales în zonele montane pe care le traversează, în special din cauza precipitațiilor și rafalelor violente de vând dinspre zona montană către mare (în special pentru conducătorii de camioane).

Ministerul recomandă maximă precauție în circulația pe drumurile naționale și regionale din zona de câmpie de-a lungul coastei din sudul provinciei Valencia, situată sub nivelul mării, unde pot avea loc inundații și viituri instantanee, inclusiv cu antrenare de noroi și fragmente de rocă.

„Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34964212446; +34964203331; +34964203234; +34964216008; +34964217836, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34677842467″, mai arată sursa menționată.

MAE sugerează consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu, http://www.aemet.es/en/eltiempo/prediccion/avisos?w=mna, http://castellon.mae.ro/contact, www.mae.ro>, precum și pagina de Facebook a Consulatului României la Castellón de la Plana https://www.facebook.com/consromcastellon și se reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Tags:
Inchide