„Codul fiscal va fi adoptat”. Anunțul lui Băsescu și reacția fostului președinte la adresa BNR

Codul fiscal va fi adoptat. Anunțul lui Băsescu și reacția fostului președinte la adresa BNR
Publicat: 30/07/2015, 00:33

Băsescu a declarat, miercuri seară, într-o emisiune a postului B1 Tv, că, în opinia sa, Codul fiscal va fi adoptat și că ar fi posibilă o etapizare a reducerii TVA.

„Cred că va fi adoptat acest Cod fiscal. M-am uitat la asigurările date de Mihalache că președintele nu-l va ataca la Curtea Constituțională. Cred că a fost și poziția BNR care l-a influențat pe președintele Iohannis. Nu sunt de acord cu ce a făcut BNR, pentru că nu era treaba lor, era treaba Consilului fiscal”, a spus el.

Fostul președinte a adăugat că este de acord cu Klaus Iohannis în legătură cu întoarcerea Codului fiscal în Parlament, dar respinge faptul că acesta nu a chemat Guvernul la consultări.

„În ceea ce privește întoarcerea Codului fiscal, sunt de acord cu Iohannis, bazat pe cuvântul prudență. Abia am trecut prin ce am trecut. (…) Am apreciat prudența. Ce resping la Iohannis a fost faptul că nu a chemat Guvernul: veniți cu niște cifre. Trebuia să cheme Guvernul, cum l-am chemat eu pe Ponta, care a venit cu doamna ministru de Finanțe în problema CAS. Instituțional, să nu consulți Guvernul înainte de a trimite înapoi e o greșeală, dar este corect gestul de a-l trimite înapoi (Codul fiscal – n.r)”, a afirmat Traian Băsescu.

El a mai spus că în locul președintelui Iohannis nu ar fi trimis la Parlament Codul fiscal cu o astfel de motivare, opinând că președintele trebuia să spună ce trebuie revizuit la Cod.

Totodată, fostul șef al statului a spus că BNR nu este instituția care îl consiliază pe președinte, ci Consiliul Fiscal și că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost corect în relația cu el și nu-și aduce aminte să fi făcut „circul cu convocarea la BNR a unei dezbateri” pe Codul fiscal.

„M-a deranjat intervenția BNR în care s-a pus el cloșcă pe Codul Fiscal, în condițiile în care nu au atribuții pe fiscalitate, iar, pe de altă parte, motivarea pe care au dat-o crizei din 2009, care este necinstită. Criza din 2009-2010 nu a fost datorită introducerii cotei unice”, a mai spus Băsescu.

Întrebat despre ministrul Finanțelor, Băsescu a spus: „Teodorovci este un poet, nu înțelege mecanismele deficitelor”.

„Cea mai gravă greșeală este de a avea abordare de gen Teodorovici, gen Tăriceanu, de a avea deficite mari”, a mai susținut Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după „o riguroasă analiză” a implicațiilor asupra bugetului consolidat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, că acest Cod fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe și impozite, el apreciind decizia președintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia în Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase