CODUL RUTIER 2020. Pietonii, vizați de amenzi usturătoare. Cum pot fi sancționați în trafic

CODUL RUTIER 2020. Pietonii, vizați de amenzi usturătoare. Cum pot fi sancționați în trafic
Cod Rutier 2020. Anunț dur pentru pietoni! Sancțiunile sunt dure
Publicat: 06/03/2020, 19:21

CODUL RUTIER 2020 presupune sancțiuni și pentru pietonii neatenți, care, pe lângă faptul că își riscă viața când traversează neregulamentar, pot fi penalizați cu sute de lei.

OUG 195/2002 presupune că pietonii sunt obligați, în trafic, să circule pe trotuare sau pe marginea drumurilor și să traverseze doar prin locurile special amenajate, scrie avocatnet.ro.

“Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, relevă Codul rutier.

Pietonii ce nu respectă regulile privind circulația pe drumurile publice sunt amendați conform clasei I de sancțiuni, cu amenzi de 290-435 lei.

Desigur, pietonii au prioritate de trecere DOAR când traversează pe trecerea de pietoni.

Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă, înseamnă că aparatul urmează să afișeze ROȘU, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea și, dacă drumul are un refugiu central sau un spațiu pe unde nu circulă mașinile, pietonii trebuie să aștepte acolo schimbarea culorii semnalului semaforului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase