Colectiv nu a schimbat nimic: zeci de sancțiuni aplicate de ISU

Redactor:
Mihai Schiau
Colectiv nu a schimbat nimic: zeci de sancțiuni aplicate de ISU
Tragedia din Colectiv nu a schimbat prea mult obiceiurile proprietarilor de restaurante, baruri sau cluburi. Inspectorii de la pompieri și polițiștii au dat peste 2.000 de sancțiuni în ultimele două săptămâni în localuri care au ignorat normele de protecție în caz de incendiu. Stingătoare lipsă și uși de evacuare blocate au fost principalele probleme, un sfert dintre ele constatate doar la București.

„Instalații electrice improvizate, căi de acces care nu au fost marcate corespunzător și lipsa căilor de evacuare”, explică Adrian Marian, purtător de cuvânt al ISU București-Ilfov, conform televiziunilor de știri.

Acestea au completat lista indiferenței care poate ucide. Multe dintre locurile verificate, 500 la număr, sunt în centrul vechi al Bucureștiului.

Marea problemă aici, în Centrul Vechi, spun pompierii, este aglomerarea de clădiri. Sunt peste 200 de cluburi, cafenele sau restaurante. Multe dintre ele la demisolul clădirlor. Aceste spații nu respectă în totalitate normele de securitate în incendiu.

În cele mai multe cazuri, căile de evacuare sunt prea înguste. Scările pe care oamenii ar urca în grabă în cazul unui incendiu pentru a ieși din cluburile subterane nu ar putea face față numărului mare de persoane care își caută salvarea.

În București „au fost aplicate 87 de amenzi în valoare de aproximativ 380.000 de lei”, spune Adrian Marin.

În țară cuantumul amenzilor a depășit 1,5 milioane de lei. Și este numai începutul. Controalele vor continua.

Inchide