Comandament la Guvern. COD ROȘU pentru Buzău, Brăila și Vrancea între 15.00 și 21.00. Școlile din 26 de județe de închid. Dușa: „Un convoi de blindate merge spre Râmnicu Sărat, epicentrul viscolului”

Comandament la Guvern. COD ROȘU pentru Buzău, Brăila și Vrancea între 15.00 și 21.00. Școlile din 26 de județe de închid. Dușa: Un convoi de blindate merge spre Râmnicu Sărat, epicentrul viscolului
Publicat: 26/01/2014, 15:10
Actualizat: 19/03/2015, 03:53

După 40 de ore de viscol în sudul și sud-estul țării, patru persoane au murit, 30 de drumuri naționale și cele trei autostrăzi sunt închise, iar de la ora 15.00 până diseară, la 21.00, trei județe intră sub avertizarea de cod roșu de viscol, o situație fără precedent în România, dar nu cu mult diferită de cea din 2012, spune Ion Sandu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

În mai multe județe, armata a intervenit deja cu forțe terestre și TAB-uri pentru deszăpezire. „În fară de forțele din teren care acționează, mai sunt pregătite peste 650 de mijloace tehnice – tranportoare bliondate și camioane 6X6 – și 3900 de militari. Am dispus rediscolcarea forțelor de la divizia 2 Moldova spre Vrancea, Brăila și Buzău și un convoi de transportoare blindate și militari se deplasează spre Râmnicu Sărat, spre a fi chiar în epicentreul viscolului”, a anunțat ministrul Apărării, Mircea Dușa, la comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.

De la Buzău, ministrul Educației, Remus Pricopie, a avertizat că școlile și liceele se vor închide luni în toate cele 26 de județe afectate de viscol și aflate sub cod portocaliu sau galben. De asemenea, examenele în trei universități vor fi reprogramate.

Preluat de vicepremierul Liviu Dragnea, comandamentul național de iarnă s-a întâlnit la ora 12.30 la sediul Guvernului, în videoconferință cu prefecții. Gândul a transmis LIVE TEXT ultimele date centralizate despre situația din țară.

Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Administrației:

„Suntem într-o perioadă cu fenomene meteo extrem de periculoase. Din fericire, nu mai avem persoane izolate care să se afle în situații critice sau persoane dispărute.”

Ion Sandu, directorul ANM:

„Județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt și Dolj, începând cu această seară la ora 21.00, vor ieși și de sub cod galben.”

„Județele Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, București, Ilfov și Prahova vor trece din cod portocaliu în cod galben diseară.”

„Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Tulcea, Călărași și Constanța vor rămâne sub cod portocaliu până mâine la ora 9.00.”

„În jurul orei 13.00, se calculează când se depășesc 50 de centimetri, viteza vântului și intensitatea și vor emite cod roșu, de la ora 15.00, pentru Buzău, nordul județului Brăila și sudul județului Vrancea. Va fi între 15.00 și 21.00, după care codul portocaliu rămâne în vigoare până mâine dimineață, așa cum am anunțat. Se așteaptă doar să existe și a treia condiție – stratul de zăpadă să depășească 50 de centimentri”

„Mâine dimineață, după ora 9.00, județele din Dobrogea și din Moldova vor rămâne sub cod galben până mâine după-masă”

„De miercuri dimineață până joi va mai fi un viscol, dar nu de intensitate atât de mare”

„Cantitățile de zăpadă, troienele care se vor forma nu vor fi mai mari decât cele din 2012, dar la acea vreme nu s+a dat cod roșu pentru că nu s-au îndeplinit cele trei condiții simultan”

Mircea Dușa, ministrul Apărării:

„În fară de forțele din teren care acționează, mai sunt pregătite peste 650 de mijloace tehnice – tranportoare bliondate și camioane 6X6 – și 3900 de militari. Am dispus rediscolcarea forțelor de la divizia 2 Moldova spre Vrancea, Brăila și Buzău și un convoi de transportoare blindate și militari se deplasează spre Râmnicu Sărat, spre a fi chiar în epicentreul viscolului”

„În Buzău acționăm cu două echipe cu salvări șenilate pentru a aduce două gravide. În Galați se deplasează militari tot pentru o gravidă”

„Turiștii izolați din Argeș vor fi aduși cu vânătorii de munte.”

Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor:

„De la 20.40, pe cele două fire de pe ruta Comarnic a căzut tensiunea. O linie a fost redată circulației, pe a doua se lucrează.”

„În situația anulării unor trenuri, pasagerii vor fi redirecționați către altele.”

„Circulația este închisă pe Ploiești Sud-Urziceni și București – Oltenița”.

„Personalul CFR își face datoria și încercăm să acționăm cât mai rapid.”

„Cele două aeroporturi se coordonează și încearcă să mențină traficul în condiții de iarnă.”

„Cele 4 porturi sunt închise”.

Rovan Plumb, ministrul Mediului:

„Se asigură alimentarea cu apă în toate sistemele centralizate. Avem rezerve de apă pentru situația în care este nevoie de producere de energie în sistem uzinal.”

„Dunărea are 4400 metri cubi pe secundă și estimăm că o să ajungem între 5000-5100 de metri pe scendă. Controlăm, nu există niciun risc de inundații în momentul de față.”

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății:

„Toate cazurile care au fost în așteptare au fost rezolvate, dar au apărut altele.”

„Aveam un receptor pentru rinichi care trebuia să ajungă la Fundeni. A ajuns azi dimineață adus de două mașini de pompieri, mașini mari de incendii, una până la Lehliu Gară, una până la București”.

„În Prahova, pe Valea Dofranei, cazul e rezolvat, la Valea Screzii, un copil cu febră e în curs de rezolvare. La Buzău avem mai multe situații: la Movila Banului se deplasează ambulanța care să ajungă la gravida cu probleme. Mai e o gravidă în Robeasca. Se deplasează ambulanța cu MAI”

„În Tulcea sunt 3 cazuri în curs de rezolvare.”

„La un pacient cu epilepsie din Vâlcea s-a ajuns 1 km pe jos, ambulanța nu a putut înainta.”

„La Vaslui, un bărbat de 44 ade ani a decedat la Tutova. Se lasă acest anunț al decesului prin hipotermie până e validat de Medicina Legală”

„Avem în Neamț spitalul Bisericani. La ora 3 dimineața s-a constatat dispariția unui pacient. La 11.30 a fost, din păcate, găsit cadavrul la 2 km de spital”

„La Iași un caz social, un bărbat de 60 de ani a fost găsit decedat într-un pasaj.”

„Pentru intervenții eficiente în zonele cu cod roșu, ISU a dizlocat mijloace speciale și o să studiem posibilitatea dacă trebuie să dizlocăm și mașini pentru multiple victime.”

„Pâine e posibil să se poată zbura. Azi nu se poate acționa pe calea aerului. Dacă se va putea acționa pe calea aerului, orice caz să fie anunțat la IGSU.”

Remus Pricopie, ministrul Educației:

„Am contactat toate inspectoratele școlare. Avem situația din toate județele care au fost afectate de cod portocaliu sau galben. Mâine nu vor susține cursurile. Avem 26 de județe în care școlile vor rămâne închise: Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Ilfov, Meheninți, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea

La București, școlile se închid luni și marți, două zile. E posibil ca și în alte județe să nu se facă cursuri marți, dar această analiză o vom face mâine și vom anunța până în prânz”

Examenele de la Universitatea București planificate mâine vor fi replanificate. La fel la Universitatea din Pitești și la Universitatea din Târgoviște

Liviu Dragnea (ora 13.08): „Acum, în acest moment, în mod oficicial, avertizarea de COD ROȘU a fost emisă”

„Fac un apel din partea Guvernului la toți cetățenii să se informeze înainte de a pleca la un drum, pentru că informațiile pe care le dăm sunt corecte”

„Am văzut oameni foarte nervoși care erau opriți de poliție să meragă neștiind că la 500 de metri este Infernul. Preferăm să fie câțiva oameni nervoși, dar deocamdată neinvetându-se nicăieri în lume un sistem de a opri viscolul trebuie să ne protejăm.”

„Doamna Plumb, în două săptămâni vă rog să prezentați un program de perdele de viscol”

„Să ne pregătim pentru a degaja străzile din oraș. Primarul din Râmnicu Sărat nu va putea face față și cu stihiile care vin peste două ore. Prebuie să fim pregătiți și cu colegii de la Ministerul Apărării și de la Interne”

Situația localităților fără curent electric:

Secretar de stat Ministerul Economiei: „Avem în Minister un om care ține legătura 24/24 cu toți prefecții.”

„Pe Muntenia Nord a avem 38 de localități nealimentate. Conduc la 15.321 de consumatori nealimentați”

„În zona operatorilor privați: 105 localități nealimentate, 205.000 de consumatori nealimentați”

Reprezentant Electrica: „Problema e că rețelele noastre sunt pe câmp și trebuie să înoate practic în zăpadă. Sunt condiții ca până diseară se se rezolve problemele cu Muntenia Nord. În zona operatorilor privați, în Olt și Giurgiu, sunt promisiuni că le vor rezolva, dar acțiunea se desfășoară greu. Când se va opri viscolulo sunt șanse să se rezolve mai repede. Adică să urci pe stâlp e foarte greu când ai asemenea viscol”.

Liviu Dragnea:

„Nu vă cere nimeni imposibilul, dar toate instituțiile sunt disponibile să vi le ofere. Nimeni nu cere nimănui să urce pe stâlp pe viscop dacă nu se poate, dar vreau să transmit că sunt oameni care au nevoi evitală de energie electrică, iar când vine factura noi o plătim. În consturile facturii intră și acele intervenții. Nu că după ce se termină viscolul „sunt șanse să…”. Domnule secretar de stst și dumneavoastră și domnul Niță vă rog să vă ocupați foarte serios.”

Prefectul județului Buzău (COD ROȘU):

„Avem nevoie de suplimentarea utilajelor la CNADNR. Sunt insuficiente ca număr și ca și capacitate. Dacă ierio s-au închis drumuri, astăzi drumurile sunt blocate. Nu vom putea să le deszăpezim, pentru că drumurile naționale sunt efectiv blocate. În rest, avem tot sprijinul de la toate structurile și instituțiile”

Prefectul județului Brăila (COD ROȘU):

Unități administrativ teritoriale afectate – 6

Localități aparținătoare – 9

Localități izolate – 11

Probleme electrice în 2 localități, într-una total, într-una parțial

Drumuri naționale închise 4

Drumuri județene blocate – 11

„Sper să facem față problemelor care vor apărea”

Prefectul județului Vrancea (COD ROȘU):

„Nu avem probleme deosebite. Avem 4 DN închise și 11 localități izolate pe care le monitorizăm”.

Mircea Dușa: „Dispunem și de freze. Domnul președinte Cosma de la Prahova ne-a solicitat azi freze. Vă rog să o faceți, vă rog ca toate informațiile să ajungă la noi pentru a dizloca forțe și în alte zone ale țării. Vă vor sprijini în situația crirică care urmează”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...