Comandorul Ion Stăiculescu, comandant Grupul 90 Operațional din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, a murit în camera unui hotel din Cherbourg, Franța

Comandorul Ion Stăiculescu, comandant Grupul 90 Operațional din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, a murit în camera unui hotel din Cherbourg, Franța
Publicat: 03/06/2018, 03:24
Actualizat: 25/03/2019, 23:21

Ofițerul participa, în calitate de comandant de aeronavă, la unexercițiu multinațional organizat de armata franceză, în perioada 31 mai – 4 iunie, pentru marcarea a 74 de ani de la Debarcarea aliată din Normandia. La acest exercițiu, România participă cu un detașament format din 33 de parașutiști militari și o aeronavă C 27J Spartan, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Sâmbătă dimineață, ofițerul a fost găsit fără cunoștință de către colegii săi, în camera de hotel. A fost solicitată intervenția medicală de urgență, prin serviciul 112, însă manevrele de resucitare efectuate de echipajul medical francez au fost fără rezultat, medicii declarând DECESULîn jurul orei 10.00, ora locală.Cazul este cercetat, conform procedurilor, de autoritățile judiciare franceze.

Comandorul Ion Stăiculescu era pilot militar clasa I, cu o experiență de peste 7.500 de ore de zbor efectuate pe diferite tipuri de aeronave, dintre care aproximativ 3.500 pe C 27J Spartan, la manșa căruia zbura în calitate de pilot comandant instructor. În vârstă de 55 de ani, ofițerul activa în Ministerul Apărării Naționale din anul 1986. Era căsătorit și avea un copil.

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au demarat demersurile prin care să fie permisă, după finalizarea procedurilor de cercetare impuse de legislația franceză, repatrierea trupului neînsuflețit al militarului.

Ministrul Apărării Mihai Fifor a transmis un mesaj de condoleanțe după moartea pilotului Ion Stăiculescu, comandantul Grupului 90 Operațional din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, aflat în misiune în localitatea Cherbourg, Franța, apreciind că Armata a pierdut unul din cei mai iscusiți piloți.

„De azi, comandorul Ion Staiculescu a zburat la îngeri…Absurd de repede. Vinerea trecută, ne întorceam din Polonia, cu el la manșă. Râdea șăgalnic în mustață și plănuia următorul zbor. S-a grabit însă să zboare acolo unde îi plăcea cel mai mult… dincolo de nori. Armata României a pierdut azi pe unul dintre cei mai iscusiti piloți ai săi… Dumnezeu să te aibă în pază și să te odihnească în pace, nea Ioane!”, a scris Mihai Fifor, pe Facebook, depre cel cunoscut printre colegi ca Pilotul deputaților.