Comisarul-șef din Direcția Rutieră și șeful Biroului Rutier Vaslui, arestați

Comisarul-șef din Direcția Rutieră și șeful Biroului Rutier Vaslui, arestați
Publicat: 20/12/2015, 10:25

Tribunalul Vaslui a dispus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, arestarea preventivă pentru 30 de zile a comisarului-șef Mihai Axente, de la Direcția Rutieră a Poliției Române, și a șefului Biroului Rutier al municipiului Vaslui, Iulian Munteanu, acuzați de mai multe infracțiuni de corupție.

Decizia arestării celor doi ofițeri de poliție s-a făcut la propunerea procurorilor DNA.

Iulian Munteanu și Mihai Axente au fost reținuți, vineri seara, de procurorii DNA, însă ordonanțele au expirat înainte de pronunțarea instanței de judecată.

Potrivit procurorilor DNA Iași, din 2013 până în prezent, Iulian Munteanu, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui (structură la nivel de municipiu), a îndeplinit atribuții privind coordonarea și controlul activității de constatare și sancționare a abaterilor contravenționale de către angajații acestei unități.

În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni. În unele situații, Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizați foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model) și, totodată, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele-verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii, arătau anchetatorii DNA.

De asemenea, în 11 iunie 2015, Iulian Munteanu, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofițerului de poliție și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană.

În 30 decembrie 2014, Munteanu l-a determinat pe șeful unei instituții să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire în municipiul Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștinte, mai spuneau procurorii.

În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a unui autovehicul și eliberarea cu celeritate a cărții tehnice a autoturismului, Munteanu a pretins pentru sine materiale de construcție. De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliție judiciară din cadrul poliției unui alt oraș să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte.

În 6 februarie 2015, Munteanu a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, în municipiul Vaslui, a unei persoane din anturajul său, iar în 4 septembrie 2015, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare, potrivit DNA.

La rândul său, în calitate de comisar-șef de poliție în cadrul Poliției Române (IGPR), Mihai Axente a primit de la Iulian Munteanu, în 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) și băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal (pat din lemn de esență frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și a nu aplica eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond făcut în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015, arătau procurorii.

Ei îl acuză și pe șeful Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de județ), Ioan Vîrlan, că a determinat, în 11 februarie 2015, pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment. În 7 septembrie 2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu, respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană.

În 8 octombrie 2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea în municipiul Vaslui a unei persoane din familia sa, mai spuneau procurorii.

Și Augustin Nicolae Brat, subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, este acuzat că a intervenit pe lângă un agent de poliție care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancțiunea care se impunea – amendă între 340 și 425 de lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă – pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

Munteanu este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată (două acte materiale), două infracțiuni de trafic de influență, două infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, două infracțiuni de instigare la fals intelectual și trei infracțiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Axente este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Ioan Vîrlan a fost pus sub urmărire și va fi cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea a trei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Nicolae Augustin Brat a fost pus sub urmărire, fără a se lua vreo măsură preventivă față de acesta, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...