Comisia de Cultură: Achiziționarea Cumințeniei, banditism politic din partea tehnocraților. Guvernul actual nu își asumă „aventura”

Comisia de Cultură: Achiziționarea Cumințeniei, banditism politic din partea tehnocraților. Guvernul actual nu își asumă aventura
Publicat: 17/01/2017, 13:58
Actualizat: 13/05/2018, 22:29

Actulul guvern nu își asumă continuarea demersului de achiziționare a sculpturi „Cumințenia Pământului”, început de fostul premier Dacian Cioloș, a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Oprean, în ședința Comisiei de cultură a Camerei Deputaților.

„Ordonanța (nr. 19/2016-n.r) face niște completări la posibilitățile de colectare a fondurilor, însă, din perspectiva actualulu guvern, prin Ministerul Culturii, doresc să menționez faptul că vorbim de un proiect al unui guvern care este deja caduc. De ce? Pentru că ultima Hotărâre de Guvern a fost de restituire a contribuțiilor către donatori, în această situație, guvernul actual, prin Ministerul Culturii nu își poate asuma continuarea acestui demers, rămânând ca prioritate opera lui Brâncuși, viața, evocarea personalității și operei acestuia ca părinte a sculpturii moderne, însă, date fiind tehnicalitățile care au fost discutate pe parcursul anului 2016, măsurile care s-au întreprins și, inclusiv, asumarea insuccesului acestui proiect, actualul guvern nu poate să susțină și să își asume continuarea acestuia”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Oprean.

Deputatul PSD Nicolae Dobrovici-Bacalbașa a susținut că OUG dată de guvernului Cioloș nu este un act de cultură, ci unul de „banditism politic”, care trebuie sancționat de „legile țării”.

„Această ordonanță nu este referitoare la un act de cultură, ci se referă la un act de banditism politic care trebuie sancționat cu toată rigoarea după legile țării”, a spus deputatul PSD Nicolae Dobrovici-Bacalbașa.

Bacalbașa a afirmat că, dacă Brâncuși s-ar întoarce, le-ar spune românilor că sunt „mai proști și mai săraci și mai ticăloși” decât erau atunci când i-a părăsit.

„Sigur că Brâncuși este extrem de reprezentativ și pentru arta modernă mondială și pentru România, numai că Brâncuși de câte ori s-a întors a spus «Când am plecat v-am lăsat proști și săraci și vă găsesc și mai proști și mai săraci». Cred că dacă s-ar întoarce acum ar spune: mai proști, mai săraci și mai ticăloși pentru că (sculptura-n.r.) Cumintenia Pământului a fost folosită ca un act de PR politic și a generat în scop electoral foloase nepatrimoniale”, a mai spus deputatul PSD.

Social-democratul a propus ca organele statului să fie sesizate pentru „încălcarea legilor țării” de către un prim-ministru care și.a făcut „reclamă electorală”.

„Propun ca să sesizăm organele statului pentru o încălcare gravă a legilor țării de către un prim-ministru (…) s-a făcut reclamă electorală pentru un nefericit prim-ministru ajuns acolo în urma unei lovituri de stat, care voia încă o dată să se mai plimbe cu săniuța asta tot pe banii noștri”, a spus Nicolae Bacalbașa.

Deputații Gheorghe-Dinu Socotar (PSD) și Marius Pașcan (PMP) au cerut ca ordonanța să fie respinsă și actualul guvern să ofere o soluție pentru achiziția sculpturii brâncușiene.

„Nu văd niciun motiv să nu respingem OUG mai ales că actualul guvern nu își asumă această aventură politico-culturală și având în vedere că ambele ordonanțe sunt caduce. (…) Eu sper ca Guvernul să vină cu o soluție foarte realizabilă de achiziție a acestui obiect de patrimoniu (…)”, a susținut deputatul PSD Gheorghe-Dinu Socotar.

Deputatul PMP Marius Pașcan a propus ca membri Comisiei de Cultură să depună un amendament la legea bugetului de stat pentru ca sculptura să fie achiziționată de către Ministerul Culturii.

„(…) Suntem de acord categoric și dorim achiziționarea acestei importante opere a patrimoniului național. (…)câtă vreme începând cu data de 30 a acestei luni vom discuta proiecția bugetului de stat, noi comisia pentru cultură putem amenda în cazul în care nu există o astfel de prevedere în proiectul bugetului inițiat și care ne va fi inițiat de către Guvern putem amenda acest buget cuprinzând la Cultură o astfel de sumă care să valideze dreptul de preempțiune a Ministerului Culturii (…) putem mandata Guvernul să achiziționeze această operă”, a susținut deputatul PMP Marius Pașcan.

Raportul pentru respingerea OUG nr. 19/2016 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2016 privind achiziționarea Cumințeniei Pământului a fost respins cu majoritate de voturi.

Asupra acestui raport va trebui să se pronunțe și Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc...
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×