Comisia Europeană a aprobat două scheme pentru România, cu un buget total de 47,4 milioane euro, pentru a sprijini companiile active în sectoarele de creștere a porcilor și păsărilor

Comisia Europeană a aprobat două scheme pentru România, cu un buget total de 47,4 milioane euro, pentru a sprijini companiile active în sectoarele de creștere a porcilor și păsărilor
Publicat: 03/09/2020, 15:37

Comisia Europeană a aprobat două scheme pentru România, cu un buget total de 47,4 milioane EUR (aproximativ 229,4 milioane RON), pentru a sprijini companiile active în sectoarele de creștere a porcilor și păsărilor de curte care sunt afectate de focarul de coronavirus

Sprijinire a sectoarelor de creștere a porcilor și păsărilor de curte

Schemele au fost aprobate în cadrul cadrului  ajutorului temporar de stat. În cadrul schemelor (unul pe sector), bugetul va fi alocat după cum urmează: (i) 24,7 milioane EUR (aproximativ 119,6 milioane RON) pentru sectorul porcinelor; și (ii) 22,7 milioane EUR (aproximativ 109,8 milioane RON) pentru sectorul păsărilor.

În cadrul celor două scheme, sprijinul public va fi acordat sub formă de subvenții directe. Scopul schemelor este de a ajuta companiile active în sectoarele de creștere a porcilor și păsărilor să își răspundă nevoilor de lichiditate și să își continue activitățile pentru a asigura în cele din urmă alimente și materii prime pentru industria alimentară și menținerea locurilor de muncă, potrivit comunicatului de presă emis de Comisia Europeană.

Condiții stabilite în Cadrul Temporar pentru întreprinderile active

Se așteaptă ca fiecare dintre scheme să beneficieze de peste 1.000 de companii active în sectorul corespunzător. Comisia a constatat că schemele românești sunt conforme cu condițiile stabilite în Cadrul Temporar.

În special, (i) subvențiile nu depășesc 100.000 EUR per beneficiar, astfel cum este prevăzut în cadrul temporar pentru întreprinderile active în producția primară de produse agricole; și (ii) sprijinul poate fi acordat până la 31 decembrie 2020.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) TFUE și condițiile stabilite în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile prevăzute în normele UE privind ajutoarele de stat.

Mai multe informații despre cadrul temporar și alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al coronavirusului pandemic pot fi găsite aici.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi pusă la dispoziție sub numărul cazului SA.58450 (creșterea porcilor) și SA.58452 (creșterea păsărilor) în registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al concurenței al Comisiei, după rezolvarea oricăror probleme de confidențialitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase