Comisia Europeană a detaliat noile restricții pentru vizele acordate rușilor: „Nu trebuie să aibă un acces facilitat în UE”

Comisia Europeană a detaliat noile restricții pentru vizele acordate rușilor: Nu trebuie să aibă un acces facilitat în UE
Sursa foto: Comisia Europeană
Publicat: 07/09/2022, 12:38

Comisia Europeană a detaliat marţi, 6 septembrie, propunerile menite să înăsprească condiţiile de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi şi de nerecunoaştere a paşapoartelor ruseşti emise în zonele ocupate ale Ucrainei. Veștile nu sunt prea bune pentru cetățenii ruși.

Aceste măsuri au făcut obiectul unui acord politic al miniştrilor de externe din statele UE la sfârşitul lunii august.

”Agresiunea militară (rusă) nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, este şi o ameninţare pentru securitatea noastră. Cetăţenii ruşi nu trebuie să aibă un acces facilitat în UE şi desigur că a fi turist în UE nu este un drept fundamental”, a susținut în faţa presei comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Astfel, costul unei vize pentru statele UE va creşte de la 35 la 80 de euro pentru toţi cetăţenii ruşi, procedura de examinare a cererilor de emitere a vizei va creşte de la 10 la 15 zile şi ar putea ajunge chiar şi la 45 de zile, va creşte numărul documentelor cerute şi vor fi de asemenea aplicate restricţii asupra vizelor cu intrări multiple.

Se așteaptă aprobarea țărilor din UE

Noul regim al vizelor pentru cetăţenii ruşi ar urma să intre în vigoare luni, dacă statele membre îl vor aproba săptămâna aceasta.

Odată aprobat, Comisia Europeană le va prezenta statelor membre liniile directoare de emitere a vizelor către cetăţenii ruşi, pentru consolidarea cererilor din punctul de vedere al securităţii, prioritizarea celor care trebuie tratate rapid, cum ar fi cele pentru ”motive umanitare” şi ”de-prioritizarea” vizelor turistice, a indicat comisarul Johansson.

„Suspendarea facilităţilor privind vizele pentru cetăţenii ruşi este o decizie ridicolă care se înscrie într-o serie de absurdităţi”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Polonia şi cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) cer ca UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi, solicitare neagreată la nivel comunitar, potrivit Agerpres.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase