• Publicat:
Știri

Comisia Europeană a luat act de hotărârea României de a nu mai propune comisar UE interimar

Comisia Europeană a luat act de hotărârea României de a nu mai propune comisar UE interimar
Comisia Europeană a anunțat că a luat act de hotărârile guvernelor României și Estoniei de a nu mai propune comisari europeni interimat pentru restul de mandat care se încheie la 31 octombrie. Executivul îl propusese pentru funcție pe Ioan Mircea Pașcu.

„Comisia Europeană a luat la cunoștință de deciziile guvernelor României și Estoniei de a nu propune comisar pentru restul de mandat al Comisiei – 31 octombrie. Aceste hotărâri sunt în concordanță cu ce a cerut președintele Juncker în iunie”, arată un mesaj al Comisiei Europene, remis miercuri MEDIAFAX.

Ioan Mircea Pașcu a anunțat, miercuri pe Facebook, că ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, l-a informat că a fost instruit să își retragă candidatura la postul de comisar european interimar al României. Decizia retragerii a fost a premierului Viorica Dăncilă, mai spune acesta.

Anterior, președintele Comisiei CONT Monica Hohlmeier i-a transmis o scrisoare președintelui PE David Sassoli în care îi transmite că nu ar trebui să accepte numirea celor doi comisari interimari, printre care și Ioan Mircea Pașcu. Ea invocă faptul că ar fi costuri de 2 milioane euro pentru ambii comisari.

Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat, marți, portofoliile pentru comisarii europeni propuși de statele membre ale UE. Rovana Plumb urmează să fie comisar european pe portofoliul transporturi.

Comisarii europeni nominalizați de Ursula von de Leyen urmează să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în perioada 30 septembrie – 8 octombrie, potrivit publicației Le Monde.

Inchide