Comisia Europeană, aviz motivat adresat României și Greciei pentru a adopta Programe Naționale de Control al Poluării Aerului

Comisia Europeană, aviz motivat adresat României și Greciei  pentru a adopta Programe Naționale de Control al Poluării Aerului
Comisia Europeana, aviz motivat adresat României pentru a adopta Programe Naționale de Control al Poluării Aerului. Foto: Pixabay/ caracter ilustrativ
Publicat: 30/10/2020, 18:51
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

Comisia invită Grecia si Romania să adopte Programe Naționale de Control al Poluării Aerului

Comisia îndeamnă Grecia și România să adopte Programe Naționale de Control al Poluării Aerului, conform prevederilor Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale ale anumitor poluanți atmosferici.

Directiva impune statelor membre să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare Programe Naționale de Control al Poluării Aerului pentru a atinge niveluri de calitate a aerului care nu dau naștere la impacturi negative semnificative și la riscuri pentru sănătatea umană și mediu.

Comisia trimite astăzi un aviz motivat Greciei și României care au acum la dispoziție două luni pentru a lua măsurile adecvate

Directiva stabilește angajamente de reducere a emisiilor pentru emisiile atmosferice antropice ale statelor membre în ceea ce privește diferite substanțe (dioxid de sulf, oxizi de azot, compuși organici volatili non-metanici, amoniac și particule fine (PM2,5). deoarece impactul acestora trebuie monitorizat și raportat.

În 2016, UE a adoptat o directivă – obligatorie pentru toate statele membre – prin care toate țările trebuie să adopte Programe Naționale de Control al Poluării Aerului, programe prin care își asumă măsuri și ținte concrete pentru protejarea cetățenilor.

Acordul Verde european (Green Deal) își propune să orienteze UE către o ambiție zero de poluare, care să aducă beneficii sănătății publice, mediului și neutralității climatice. Din motivele menționate mai sus, Comisia trimite astăzi un aviz motivat Greciei și României care au acum la dispoziție două luni pentru a lua măsurile adecvate, în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Dacă pierde un eventual proces la CJUE, România va fi obligată să plătească o sumă considerabilă până când va remedia situația.

Statele membre ar fi trebuit să furnizeze Comisiei primele lor Programe Naționale de Control al Poluării Aerului până la 1 aprilie 2019. Grecia, Malta și România nu și-au îndeplinit până acum obligațiile.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis acuză Primăria Municipiului București că nu are niciun plan de a menține o bună calitate a aerului și că nu a întreprins nicio acțiune pentru a contracara poluarea. Ecopolis consideră că toate inițiativele din Planul integrat privind calitatea aerului elaborat de Primăria Capitalei sunt ineficiente și nu respectă cerințele legale pentru a fi măsurabile.

Ecopolis susține că cea mai gravă poluare a aerului pe termen lung este cauzată de particulele de praf, PM10, majoritatea emisiilor acestora fiind înregistrate în regiunea București, care este, de asemenea, una dintre cele mai poluate zone din Uniunea Europeană.

Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan a vorbit la  GÂNDUL GREEN  despre cauzele care generează poluare în Municipiul București, fiind poziționat printre cele mai poluate orașe din Europa, cât și despre soluțiile care vor fi implementate în următorii doi ani, respectiv patru ani de zile.

Conform statisticilor recente, 25 000 de români au o deces prematur anual, din cauza poluării aerului, majoritatea fiind din București.

Trei orașe din România se află în TOP 5 al poluării cauzate de emisiile provenite de la mașinile vechi și motorină

Studiul a fost realizat de compania europeană de cercetare CE Delft și a vizat 432 de orașe europene, dintre care 21 sunt din România. Potrivit Observatorului Român al Sănătății, București, Cluj-Napoca și Brașov se numără printre cele mai poluate orașe europene cu NO2.

Studiul a mai arătat că românii sunt europenii cei mai afectați negativ de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătății. Bucureștiul este la rândul său orașul european ai cărui locuitori au cele mai mari pierderi anuale datorate impactului poluării aerului, 3.004 euro pe cap de locuitor.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Metoda care a indus în eroare mai mulți români. Cum riști să rămâi fără bani....
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu...
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Imagini unice cu Michael Schumacher, la 8 ani de la teribilul accident. Toți așteptau cu...
BREAKING: Varianta Lambda a coronavirusului a apărut. Ce spun specialiștii despre ea
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Alertă meteo ANM Cod Roșu! Vine urgia în România în următoarele ore. Va fi prăpăd...
Manevrele meschine COVID-19. Cum se fură bani de la familiile pacienților infectați
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...