Comisiile Senatului decid marți dacă interzic total consumul de alcool la volan

Comisiile Senatului decid marți dacă interzic total consumul de alcool la volan
Publicat: 10/02/2014, 16:12

Senatorii din Comisiile juridică, pentru administrație publică și pentru apărare din Senat vor decide marți dacă prin noul Cod Rutier va fi interzis cu desăvârșire consumul de alcool înainte de urcarea la volan, după ce în ședința de luni acestui amendament i-a lipsit un singur vot pentru adoptare.

Proiectul de lege pentru modificarea Ordonanței de urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, pentru care cele trei comisii senatoriale urmează să redacteze un raport, prevede interdicția conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație alcoolică de peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat sau 0,2 g/l alcool pur în sânge ori a substanțelor, produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Guvernul, care este inițiatorul proiectului, a explicat că această completare a Codului Rutier în vigoare este necesară deoarece reglementările actuale nu prevăd în mod distinct și imperativ” această interdicție, ea fiind dedusă din existența unei norma de sancționare cu caracter penal sau contravențional, după caz.

Executivul a mai propus, prin proiect, reducerea pragului nivelului alcoolemiei de la care fapta este considerată infracțiune de la 0,8 g/l alcool pur în sânge în prezent, la 0,5 g/l alcool pur în sânge.

La dezbaterile din comisii, senatorul PSD Șerban Nicolae, a propus interzicerea cu desăvârșire a consumului de alcool, amendament susținut și de președintele Comisiei pentru administrație, Darius Vâlcov.

Amendamentul său, prin care „se interzice conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența substanțelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, precum și sub influența băuturilor alcoolice”, a întrunit numai opt voturi „pentru”, cu unul mai puțin decât ar fi fost necesar pentru a fi adoptat.

La propunerea vicepreședintelui Comisiei juridice, Ovidiu Donțu (PSD), membrii celor trei comisii au decis să reia votul la amendamentul lui Șerban Nicolae marți, înainte de votul final asupra proiectului.

Nicolae a spus, în timpul dezbaterilor, că, deși legislația altor țări permite, cu o limită, consumul de băuturi alcoolice, urmat de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, reglementarea în această materie trebuie să țină cont „de specificul poporului român, care nu are o educație în sensul moderației”.

„O glumă spune așa, că un tip care avea acest viciu, e întrebat de un prieten de ce bea atât de mult, iar acesta i-a răspuns: «Mie doctorul mi-a spus că fiecare om are dreptul la un pahar de vin pe zi». «Bine, dar tu bei foarte mult», «Da, dar după ce beau un pahar de vin sunt alt om și are și el dreptul lui»”, le-a spus social-democratul colegilor de comisie.

El a subliniat că, din acest punct de vedere, există un risc important pe drumurile publice, adăugând că orice fel de „concesie” ar duce la creșterea gradului de risc.

„Nu am observat ca șoferii români să aibă conștiința nivelului până la care pot bea, urmat de conducerea unui autovehicul”, a menționat Nicolae.

La rândul său, senatorul PNL Sebastian Grapă a afirmat că „nu are ce căuta alcoolul la volan”. „Cel care vrea să bea, trebuie să meargă cu un taxi. Sună la 112 sau la 991, își ia un taxi și face exact ce vrea”, a spus, ironic, Grapă.

„Este adevărat că au trecut o mie nouă sute și un pic de ani de când am ars viile, dar nu le-am ars pentru că am avut nevoie de teren arabil, ci era un nărav al poporului român și trebuie să acceptăm chestiunea aceasta”, a comentat liberalul.

Reprezentanții MAI s-au pronunțat pentru menținerea prevederilor propuse, prin proiectul de lege, de Guvern, precizând că, potrivit datelor furnizate de INML, între testul pe aerul expirat și cel pe mostre de sânge sunt diferențe, astfel încât unei valori până la 0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat îi corespunde, de obicei, o valoare 0 g/l alcool pur în sânge.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...