Comoara din buncărul soților Nemeș. Statul american scoate totul la licitație

Comoara din buncărul soților Nemeș. Statul american scoate totul la licitație
Bunurile soților Radu și Diana Nemeș, confiscate de procurorii federali americani, vor fi scoase la licitație publică.

Statul american va scoate la licitație publică bunurile confiscate din buncărul în care soții Radu și Diana Nemeș s-au ascuns în Yelm, Washington, înainte de a fi arestați de FBI și extrădați în România.

Printre bunurile soților Nemeș care vor fi licitate în SUA se numără 113 monede de aur a câte o uncie (în total 3,2 kilograme de aur), 256 de monede de argint, 115 ceasuri și alte bijuterii, șapte automobile – printre care un Land Rover din 2010 și un Mercedes-Benz S600, șase televizoare și 10 iPad-uri, mai multe statui realizate din cristale Swarovski, 31 de jachete din piele – inclusiv un costum bărbătesc marca Versace și o haină de damă din blană de nurcă și piele de șarpe, 12 arme de foc, două pocale din aur masiv și 43 de perechi de pantofi și cizme de designeri celebri, relatează seattlepi.com.

Potrivit presei americane, soții Nemeș duceau o viață luxoasă în SUA: călătoreau cu avionul doar la clasa I, stăteau la hoteluri de cinci stele și cheltuiau sute de mii de dolari anual în cele mai scumpe magazine. De asemenea, cei doi au deținut și un iaht pe care ulterior l-au vândut contra sumei de 2,3 milioane de dolari, dar și diverse terenuri a căror valoare ajungea la 1 milion de dolari. În plus, Radu și Diana Nemeș aveau în mai multe conturi bancare un total de 89.000 de dolari.

Radu Nemeș, în vârstă de 39 de ani, și soția lui, Diana, în vârstă de 38 de ani, au fost arestați în martie 2014 de agenții FBI, în localitatea Yelm, din statul american Washington. Cei doi români erau urmăriți internațional din 26 iulie 2012, în baza unor mandate de arestare preventivă emise de Curtea de Apel București, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

FOTO: seattlepi.com

FOTO: seattlepi.com

La începutul lui iulie 2014, soții Nemeș au fost trimiși în judecată pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro, potrivit Mediafax. Radu Nemeș, coordonatorul grupului infracțional, se află în arest preventiv, în vreme ce soția acestuia, administrator la SC Excella Real Grup SRL, se află în arest la domiciliu.

În același dosar au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Sorin Blejnar, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii), Viorel Comăniță, director la Autoritatea Națională a Vămilor (ANV) la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii) și Florin Dan Secăreanu, ofițer de poliție în cadrul MAI – Direcția Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), pentru complicitate la evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

Tot în stare de libertate vor fi judecați și alți administratori ai unor firme:  Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Nicolae Belga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Ovidiu Ioan Moldovan, Pavel Dumitru Ghișe, Mariana Vrînceanu (fostă Cozma) și Lucian Florin Ionescu. De asemenea, au fost trimise în judecată 19 firme, pentru evaziune fiscal sau complicitate la această infracțiune, respectiv spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011 – 2012, Radu și Diana Nemeș, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan și Pavel Dumitru Ghișe au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare.

FOTO: seattlepi.com

Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalități, de Sorin Blejnar, de fostul său șef de cabinet Codruț Alexandru Marta, de Viorel Comăniță și de Florin Secăreanu, care reprezentau „palierul de protecție”, precum și de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, „care se aflau în subordinea celorlalți membri și executau dispozițiile acestora, cunoscând scopul urmărit”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței, citat de Mediafax.

Astfel, anchetatorii susțin că Radu și Diana Nemeș, George Guliu și SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităților reale pe care le desfășura societatea, au înregistrat în contabilitate și în declarațiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziții de țiței și au omis înregistrarea operațiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Totodată, Radu și Diana Nemeș, care dețin proprietăți în Yelm, sunt suspectați de investigatori federali americani că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operațiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuință și că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington, potrivit Mediafax.

O investigație condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operațiuni de spălare de bani de către familia Nemeș și alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzați de comiterea vreunei infracțiuni în Statele Unite, a precizat sursa citată.

Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeș, împreună cu autorități române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceștia trăiau la Yelm. Investigatorii susțin că familia Nemeș ar fi spălat banii obținuți din evaziune fiscală prin bănci din Dubai și Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.

La finele lunii iulie, Radu Nemeș a devenit suspect într-un nou dosar de evaziune fiscală. Procurorii DIICOT au documentat activitatea infracțională a unei grupări specializate în evaziune fiscală care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de circa 8,3 milioane de euro.

Nemeș a fost audiat de către procurorii DIICOT Călărași în calitate de suspect. El este acuzat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală.

Conform sursei citate, mecanismul creat a fost unul cât se poate de simplu. Membrii de bază ai grupării, dar și cei care au sprijinit gruparea au utilizat o societate nou înființată (SC Atlantis Premium SRL) pentru a achiziționa motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse.

În realitate, societatea nu a desfășurat nicio activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină Euro 5 (11.958,965 de tone) achiziționată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuția carburanților și vândută ca atare.

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat tocmai a făcut anunțul
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Pensia pe care o câștigă Ion Țiriac este FABULOASĂ! N-o să crezi însă ce a...
Cine face Exit Poll la Alegeri Locale 2020, Antena 3, Digi24, Pro TV, TVR. Ora...
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide