Compania Google, acuzată că și-ar fi indus în eroare utilizatorii pentru a obține acces la datele personale ale acestora. Ce riscă gigantul

Compania Google, acuzată că și-ar fi indus în eroare utilizatorii pentru a obține acces la datele personale ale acestora. Ce riscă gigantul
Sursă foto - caracter ilustrativ
Publicat: 27/07/2020, 15:51
Actualizat: 27/07/2020, 16:05

Luni, autoritatea australiană de reglementare în domeniul concurenței a acuzat Google Alphabet că a indus în eroare consumatorii pentru a obține permisiunea de utilizare a datelor personale ale acestora pentru a le livra reclame personalizate.

De asemenea, autoritatea a anunțat că va solicita „o amendă de milioane de dolari” pentru Google în acest caz, pentru a servi drept exemplu, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Anunțul vine în contextul în care presiunea la nivel mondial în ceea ce privește confidențialitatea datelor personale este în continuă creștere, politicienii americani și europeni axându-se în ultima perioadă pe modul în care companiile din domeniu se folosesc de datele utilizatorilor.

În documente prezentate în instanță, Comisia australiană pentru Concurență și Protecția Consumatorilor (ACCC) a acuzat Google că nu a primit în mod explicit consimțământul și nu a informat în mod corespunzător utilizatorii despre o modificare a termenilor și condițiilor din 2016 prin care compania utilizează informațiile personale din conturile Google asociindu-le cu activitățile de navigare ale utilizatorilor pe site-urile care nu aparțin Google.

„Această modificare a adus foarte mulți bani Google. Din punctul nostru de vedere, compania a obținut aceste sume printr-un comportament înșelător”, a declarat Rod Sims, președintele ACCC.

Autoritatea de reglementare adaugă că modificarea termenilor a permis Google să lege istoricul de navigare al milioane de consumatori cu identitatea acestora, oferindu-i companiei o putere disproporționată pe piață.

„Considerăm că Google a indus în eroare consumatorii australieni în legătură cu ceea ce plănuia să facă cu datele lor personale, inclusiv cu datele despre activitatea de pe internet a acestora de pe site-uri care nu aparțin Google”, a spus Sims.

Google respinge acuzațiile autorităților australiene

Cu toate acestea, Google susține că modificarea este opțională și consimțământul consumatorului a fost solicitat prin notificări la vedere și ușor de înțeles.

„Dacă un utilizator nu și-a dat consimțământul, experiența sa cu produsele și serviciile noastre a rămas neschimbată”, a spus un purtător de cuvânt al Google.

În iunie 2016, Google a modificat formularea politicii sale de confidențialitate, renunțând la un paragraf potrivit căruia nu va asocia datele cunoscute sub numele de „cookie-uri” cu informațiile personale ale utilizatorilor.

Astfel, noua politică stipulează următoarele: „În funcție de setările contului, activitatea dvs. pe alte site-uri și aplicații poate fi asociată cu informațiile personale pentru a îmbunătăți serviciile Google”.

Autoritatea de reglementare din Australia susține că Google a folosit datele pentru a oferi publicitate țintită, o sursă importantă de venit pentru companie și nu a informat clar consumatorii cu privire la schimbările din politica sa de confidențialitate.

Autoritatea de reglementare a deschis o acțiune în instanță în acest caz și ar putea cere o amendă de „milioane de dolari” de la Google, fără a preciza, însă, o sumă exactă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală