Concluzia anchetei lui Raed Arafat, în cazul femeii care s-a aruncat de pe bloc: „S-au respectat toate tehnicile. Măsura pernei pneumatice a fost una excepțională”

Concluzia anchetei lui Raed Arafat, în cazul femeii care s-a aruncat de pe bloc: „S-au respectat toate tehnicile. Măsura pernei pneumatice a fost una excepțională
Publicat: 24/05/2015, 16:27

Raed Arafat a explicat duminică, într-o conferință de presă, cum s-a desfășurat evenimentul încheiat tragic vineri, spunând că salvatorii și negociatorii au respectat toate procedurile și tacticile în astfel de cazuri, precum și că pe larg dezbătuta în public soluție a saltelei pneumatice a fost una excepțională. Mai mult, victima a sărit chiar când pompierii au luat decizia să umfle totuși perna, cu toate riscurile ca femeia să se agite și să sară din cauza zgomotului. Arafat a explicat că în astfel de cazuri, pentru a fi folosită o pernă pneumatică, este nevoie ca victima să fie cooperantă și să asculte instrucțiunile salvatorilor, în timp ce victima în cauză nu a comunicat deloc în mod verbal cu negociatorii și nu dădea semne de modificare a stării comportamentale. Tocmai de aceea, a spus Arafat, perna pneumatică a fost adusă ca ultimă soluție din Argeș, ea fiind umflată în momentul în care femeia a ales să sară de pe bloc.

Șeful IGSU, colonelul Nicolae Cornea, a explicat și el că rata de intervenție cu perna pneumatică la cazurile de suicid este foarte scăzută în ultimii 30 de ani și că nu este o soluție viabilă când victima se aruncă în gol, pentru că nu poate garanta supraviețuirea victimei.

Considerăm că s-au respectat toate tehnicile și tacticile. În astfel de cazuri, nu există o procedură fixă, ci doar recomandări de bază”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a prezentat filmul evenimentului tragic care a durat înjur de 35 de ore. Apelul la 112 a survenit joi, la ora 7.21, semnalându-se faptul că o femeie vrea să se arunce de pe un bloc de pe Calea Victoriei. Blocul are 8 etaje. Pe tot parcursul operațiunii, femeia a stat pe acoperiș, trecând de la o poziție statică la una șezută, cu picioarele atârnând peste marginea acoperișului.

La fața locului a venit echipa de negociatori, apoi un medic psihiatru, însă victima nu a comunicat decât non-verbal cu aceștia. „A băut 14 pahare cu apă, a mâncat o portocală și o brioșă. În permanență a avut o atitudine absentă, rigidă”, a spus Arafat.

La fața locului a fost adusă o platformă de salvare de la înălțime, inițial una de 35 de metri, apoi una de 72 de metri. La fața locului au fost 7 polițiști. Arafat a negat că a existat un psiholog care a urcat până pe terasă, unde se afla victima (un psiholog a relatat pe Facebook că a urcat și a discutat cu echipa de negociatori, oferindu-le ajutorul – n.r.).

Arafat a mai spus că au existat alipiniști de intervenție la fața locului, care se aflau la ultimul nivel al imobilului, dar în afara nivelului vizual al victimei. Au fost contactați concubinul victimei și alte cunoștințe, precum și medicul curant de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia.

În intervalul 19-21, joi, s-a încercat ridicarea platformei, cu un negociator și doi observatori, dar s-a decis abandonarea, pentru că victima dădea semne că vrea să se arunce. Platforma a ajuns până la etajul 6, când s-a observat starea de agitație a victimei, a spus Raed Arafat.

Autospeciala cu pernă pneumatică a fost adusă la 17.16, vineri, după ce negociatorii și salvatorii ISU au monitorizat permanent femeia, inclusiv pe timpul nopții. „Măsura utilizării pernei pneumatice are un caracter de excepție, se adoptă și se folosește doar pentru persoanele cooperante, care pot fi instruite în prealabil„, a explicat Arafat, care a mai spus că perna este concepută pentru înălțimi mai mici decât cazul de față. Echipamentul cu pernă pneumatică a fost adus tocmai de la ISU Argeș pentru că în București nu mai există așa ceva, ele au fost casate, a mai spus Arafat.

„Toate tehnicile posibile erau la fața locului, perna a fost ultima adusă și a ajuns cu o oră și jumătate înainte ca victima să sară”, a explicat Arafat.

Negociatorii au cerut salvatorilor de la ISU să limiteze zgomotele și să părăsească câmpul vizual al femeii, pentru că ele afectau starea femeii. La ora 18.19 s-a dispus amânarea punerii în funcțiune a autospecialei cu pernă pneumatică, pentru că perna trebuia conectată la motorul mașinii, pentru a fi umflată, iar zgomotul degrada starea femeii. Arafat a mai explicat că perna nu putea fi umflată altfel, în altă parte și adusă, pentru că ea trebuie ținută în permanență conectată la motorul mașinii, care făcea zgomot. „Deciziile au luat în considerare aceste aspecte”, a spus Arafat.

La 18.21 s-a decis pornirea motorului, concomitent cu monitorizarea victimei și instalarea pernei, lucru care s-a făcut după colțul imobilului, pentru a atenua zgomotul.

La 18.39 s-a început operațiunea, victima fiind ținută sub observație. Când a pornit autospeciala, nu au fost sesizate modificări comportamentale la femeie.

La 18.40, fără să își schimbe cu nimic starea, femeia a sărit în gol, lovindu-se în cădere de un balcon.

Arafat: Am auzit inclusiv idei de ce nu am pus cutii de carton în jurul blocului. Cazurile de suicid au crescut în ultimele zile, din cauza mediatizării excesive a acestui caz

„Negociatorii au făcut tot ce le-a stat în putință, victima a fost permanent necooperantă”, a mai spus Arafat.

Referitor la controversele care au umplut spațiul public și cel virtual, cu idei despre cum trebuia salvată femeia de la moarte, Arafat a comentat: „Am auzit inclusiv idei de ce nu am pus cutii de carton în jurul blocului, de ce nu am sărit pe ea să o oprim. Din imagini se poate vedea că ea stătea pe marginea blocului„.

Arafat a mai spus că, din cauza mediatizării excesive a acestui caz, în ultimele 36 de ore cazurile de tentative de suicid au crescut . Astfel, în ultimele 36 de ore s-a înregistrat 8 cazuri, mai mult decât în toată luna mai, la nivel național. A existat inclusiv un caz la Arad, unde un un bărbat s-a urcat pe un pod cu un copil, amenințând că se aruncă. S-a încercat și acolo intervenția cu autospeciala cu pernă, însă bărbatul a urcat și mai sus pe pod.

Personal, vreau să transmit salvatorilor că atunci când își fac treaba, când iau decizii, să le facă cu încredere, noi vom sta în spatele lor, pentru că dacă vor sta permanent să răspundă la toate întrebările… Trebuie să înțelegem că misiunile de salvare nu întotdeauna reușesc. Când reușesc, le mulțumim salvatorilor. Zilnic avem sute, mii de intervenții care în mare parte reușesc. Acest eșec nu este un eșec care înseamnă că trebuie să luăm măsuri împotriva cuiva, să pedepsim pe cineva”, a mai spus Raed Arafat.

Arafat le-a mulțumit salvatorilor și negociatorilor că, timp de 35 de ore, au încercat să facă ceva pentru a o salva pe femeie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația