CONCLUZIILE ACCIDENTULUI AVIATIC DE LA CRAIOVA: avionul s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul

CONCLUZIILE ACCIDENTULUI AVIATIC DE LA CRAIOVA: avionul s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul
Publicat: 24/08/2012, 12:17
Actualizat: 06/02/2016, 23:50

Avionul militar care s-a prăbușit, joi, la Craiova s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul, după un minut de la decolare, iar comandorul Mihail-Relu Ioana s-a catapultat cu una sau două secunde înainte de izbirea aeronavei de stâlp, potrivit datelor preliminare ale anchetei.

Prim-procurorul adjunct de la Parchetul Militar Timișoara Cătălin Pițu a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că din primele cercetări de la fața locului a reieșit că aeronava IAR 99 Șoim, prăbușită, joi, la Craiova, s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul.

„Avionul s-a lovit de un stâlp din beton, înainte de impactul cu solul, după un minut de la decolare. A pierdut din înălțime din cauze încă necunoscute, vom stabili acest lucru ulterior. Comandorul Mihai Relu-Ioana s-a catapultat cu una sau două secunde înainte de impactul cu stâlpul. Urmează să îl audiem pe copilot când acesta va fi apt să discute cu anchetatorii”, a declarat Cătălin Pițu.

Potrivit sursei citate, cutia neagră și bucăți din avion au fost preluate de anchetatori și duse la București pentru expertiză, iar primele concluzii ale anchetei ar putea dura până la trei săptămâni.

„Ancheta noastră presupune colectarea concluziilor tehnice în urma citirii datelor de către anchetatorii care expertizează cutia neagră a avionului. Apoi urmează audierea martorilor și a pilotului supraviețuitor. Preconizăm să avem primele concluzii peste două sau trei săptămâni”, a afirmat Pițu.

Într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale se arată că vineri, de la ora 8.00, prin ordin al ministrului Corneliu Dobrițoiu, în toate unitățile militare din țară și din teatrele de operații, au fost organizate ceremonii militare și religioase în semn de recunoștință și deplin respect pentru comandorul Aurelian Cojocaru, care și-a pierdut viața în accidentul aviatic de la Craiova.

La ceremonia de comemorare organizată la sediul Ministerului Apărării Naționale au participat ministrul Corneliu Dobrițoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban și Floarea Șerban, șeful Statului Major General, generalul-locotenent Ștefan Dănilă și personalul militar și civil din structurile centrale ale instituției.

După intonarea imnului, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria militarului care și-a pierdut viața și s-a oficiat serviciul religios.

Un avion IAR 99 Șoim, cu dublă comandă, s-a prăbușit, joi, în jurul orei 10.30, în zona Aeroportului Craiova. Aeronava aparține Centrului de Cercetări și Încercări în Zbor Craiova, iar accidentul s-a produs la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pistă.

În urma impactului, pilotul și-a pierdut viața, în timp ce instructorul aflat la bord a fost rănit și preluat de un echipaj SMURD, fiind transportat la Spitalul Județean de Urgență in Craiova. Ulterior, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC), fiind internat în Clinica Anestezie Terapie Intensivă și urmând să fie operat.

Pilotul mort în accidentul aviatic de la Craiova este comandorul Aurelian Cojocaru, iar rănitul este comandorul Mihail-Relu Ioana.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale, comandorul Cojocaru era șeful Secției piloți încercare, navigație și meteorologie și avea 900 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă. El avea 48 de ani, era căsătorit și avea un copil.

Locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana are 35 de ani, este instructor și pilot de încercare și are peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă. El este căsătorit și are un copil.

În momentul impactului, avionul, care executa un zbor de antrenament, a luat foc, fiind distrus complet.

În urma accidentului aviatic acest tip de aeronavă a fost oprit de la zbor, conform procedurilor, până la obținerea unor date preliminare care să elucideze cauzele producerii accidentului.

Ancheta în acest caz este făcută de Parchetul Militar Timișoara, un procuror mergând la Craiova pentru cercetări la fața locului, potrivit Ministerului Public.

De asemenea, o comisie a Ministerului Apărării Naționale cercetează împrejurările producerii accidentului aviatic.

Primii martori care au ajuns la locul accidentului aviatic petrecut, joi, la Craiova, susțineau că avionul era în flăcări încă de când se afla în aer, iar copilotul nu s-a catapultat, adăugând că cei doi ocupanți ai aparatului de zbor au mai încercat dimineață de încă două ori să-l ridice de la sol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?