Condamnat definitiv pentru corupție, Adrian Năstase ține prelegeri studenților la drept. „Pentru noi a fost o adevărată plăcere”

Condamnat definitiv pentru corupție, Adrian Năstase ține prelegeri studenților la drept. Pentru noi a fost o adevărată plăcere
Publicat: 23/05/2013, 14:16
Actualizat: 20/05/2015, 09:06

Condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității, Adrian Năstase a susținut recent o prelegere studenților Facultății de Drept ai Universității Titu Maiorescu. Decanul facultății a declarat pentru gândul că nu există nicio incompatibilitate între calitatea de condamnat a lui Năstase și faptul că a vorbit studenților pe teme de drept. Unul dintre studenții prezenți la prelegere a precizat pentru gândul că a fost încântat de faptul că Năstase le-a vorbit.

Pe 16 mai, Adrian Năstase a susținut o prelegere la Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu, o universitate particulară. Fostul premier a vorbit studenților despre reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeană. El a fost invitat să susțină această prelegere de către decanul Facultății de Drept, Liviu Ispas.

În acest moment, situația juridică a lui Adrian Năstase este aceea a unui condamnat care își ispășește pedeapsa în libertate. Năstase a fost eliberat condiționat iar instanțele au decis că poate ispăși pedeapsa în libertate.

Contactat de gândul, decanul Liviu Ispas a declarat că nu vede nicio legătură în faptul că Năstase, condamnat de magistrați, a ținut o prelegere studenților de la drept care vor ajunge, procurori, judecători sau avocați. „Care e problema? Domnul Năstase a ispășit partea de pedeapsă. Domnul Năstase a vorbit studenților despre reprezentarea României. El este profesor de drept internațional și beneficiază de drepturile care decurg din acest fapt. Nu este nimic atipic”, a declarat Liviu Ispas pentru gândul.

Reprezentantul Facultății de Drept nu a putut preciza dacă în istoria facultății au mai fost și alți condamnați care au susținut prelegeri. Decanul Ispas a relatat că la prelegere au participat peste 100 de studenți. „La final i-au cerut atografe. S-au pozat cu el. Pe Facebook au apărut foarte multe comentarii pozitive”, a mai explicat profesorul.

Năstase este și doctor Honoris Causa al Universității Titu Maiorescu. El a primit acest titlu în 2010. „Pentru noi a fost o adevărată plăcere. Eu personal l-am invitat să țină această prelegere. A fost o plăcere pentru noi să accepte invitația. Studenții au fost absolut încântați de întâlnirea pe care au avut-o. Restul sunt intepretări care nu-și au rostul”, a adăugat Liviu Ispas.

Reprezentantul universității i-a transmis lui Năstase și invitația de a preda un curs la Facultatea de Drept. „Este o chestiune de colaborare universitară pe care nu am finalizat-o. Din punctul meu de vedere, mi-ar face plăcere ca domnul Năstase să țină cursuri la facultatea noastră. Trebuie să vrea și el”, a mai declarat Ispas.

Unele surse universitare au arătat pentru gândul că o parte din studenți au părăsit sala după ce Năstase și-a făcut apariția. Decanul Liviu Ispas ne-a declarat că nimeni nu a părăsit sala și că este vorba doar de o pură speculație.

Liviu Ispas este un vechi colaborator al lui Adrian Năstase. În perioada când Năstase a condus guvernul Ispas i-a fost consilier personal pe probleme de educație. Liviu Ispas și-a facut doctoratul cu Adrian Năstase.

Iulia este studentă în anul II la Facultatea de Drept. A participat și ea la prelegerea lui Năstase. Spune că a fost încântată de prelegerea lui Năstase. „Este cel mai bun profesor de drept internațional public pe care l-am întâlnit. Studenții au fost foarte interesați. Pentru că s-au discutat probleme de actualitate din sfera dreptului internațional”, a povestit Iulia.

Întrebată dacă nu vede o problemă în faptul că Năstase este în ochii justiției un condamnat iar acum el ține prelegeri la Facultatea de Drept, studenta a precizat că nu vede nici un fel de incompatibilitate. „Nu mi se pare a fi incompatibil. Este un profesor desăvârșit. Studenții sunt foarte incântați de prezenta dumnealui”, a mai spus Iulia.

Năstase însuși a comentat scurt pe blogul personal experiența sa cu studenții. „A fost prima dată, după un an de zile, când m-am reîntâlnit cu un grup mare de studenți. Recunosc, mi-a făcut multă plăcere. Sper că și ei au fost interesați de dezbatere”, a comentat Năstase.

Care este probabilitatea ca Năstase să reintre în pușcărie?

Anul trecut, Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calității. În dosarul Zambaccian pe 30 martie 2012, completul Curții Supreme – format din judecătorii Ana Hermina Iancu (președinte), Alixandri Vasile și Săndel Macavei – a decis să-l achite pe Adrian Năstase pentru infracțiune de luare de mită și să-l condamne la 3 ani cu suspendare pentru cea de șantaj. În același dosar, Dana Năstase a fost acuzată de complicitate la luare de mită, spălare de bani și folosirea de acte vamale false. Dana Năstase a fost condamnată la 3 ani cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, pentru restul acuzațiilor fiind achitată. Irina Jianu și ea inculpată în dosar a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare.

Potrivit experților consultați de gândul, în cazul în care completul de cinci judecători menține această pedeapsă pentru Adrian Năstase, atunci acesta ar mai sta în închisoare pentru o perioadă minimă de 3-4 luni. Practic, Curtea Supremă va contopi pedeapsa de 2 ani cu executare din dosarul Trofeul Calității cu cea din acest dosar și astfel va rezulta o pedeapsă totală de 3 ani cu executare. Asta pentru că pedeapsa de 3 ani cu suspendare devine 3 ani cu executare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?