Condamnatul Adrian Năstase ar putea fi dat afară din avocatură. Decizia este așteptată pe 13 august

Condamnatul Adrian Năstase ar putea fi dat afară din avocatură. Decizia este așteptată pe 13 august
Publicat: 02/08/2013, 16:14
Actualizat: 02/08/2013, 16:14

Uniunea Națională a Barourilor din România a cerut Baroului București să analizeze situația lui Adrian Năstase, care încă face parte din această profesie. Potrivit legii, un avocat condamnat definitiv trebuie să fie exclus din avocatură. Baroul București a emis, inițial, o decizie prin care spune că sentința de condamnare la doi ani de închisoare a lui Năastase nu este atât de gravă și că acest încă poate deține calitatea de avocat. UNBR a considerat că acestă decizie trebuie reevaluată, astfel că Năstase ar putea fi exclus din avocatură.

Potrivit statutului profesiei de avocat, condamnații penali nu mai pot profesa ca avocați. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaților la articolul 58.

Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului București, dar este autosuspendat. Pe 20 iunie, Năstase Adrian a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare de completul de cinci judecători ai Curții Supreme. Potrivit procedurilor Baroului București, după ce sentința este motivată consiliul baroului se reunește și decide dacă avocatul este sau nu exclus. Sentința în dosarul Trofeul Calității a fost motivată în noiembrie 2012. De atunci și până acum, Baroul București nu a luat o decizie definitivă privind excluderea lui Năstase.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un sigur criteriu dacă se constată că prezența lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului București a decis că, atât faptul că Năstase a stat la pușcărie, cât și condamnarea istorică în dosarul de corupție, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o ședință secretă a Consiliului Baroului București. „Ședința a fost confidențială. Au fost păreri pro și contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năastase să fie menținut în Baroul București. Decizia nu este definitivă”, a declarat Ilie Iordăchescu, decanul Baroului București

Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului București a declarat, inițial, că UNBR a solicitat ca baroul să „analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat și care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul București”. Decanul Iordăchescu a omis să precizeze de decizia luată anterior prin care Năstase practic a fost menținut în barou.

Vicepreședintele UNBR, avocatul Hașotti Ionel, a explicat pentru gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul București trebuie revizuită. „În ședinta din 29 iulie a UNBR a fost luat în discuție cazul Năstase. S-au cerut informații și documente suplimentare de la Baroul București, baroul unde înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului București a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate”, a explicat avocatul Hașotti

UNBR a considerat că motivarea deciziei baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. „Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informații suplimentare și documentația anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicațiile baroului nu erau satsfăcătoare”, a explicat avocatul Ionel Hașotti.Astfel că Baroul București ar putea reveni asupra deciziei inițiale și să dispună excluderea lui Năstase din avocatură.

Adrian Năstase nu a răspuns solicitărilor Gândul de a-și prezenta punctul de vedere.

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea București în urma deciziei de condamnare din Trofeul Calității. Universitatea București a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupție. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu