Conducerea de la Opera Română a pus în scenă un spectacol dezastruos, ani de zile. Prețul „producției” a fost plătit de stat

Conducerea de la Opera Română a pus în scenă un spectacol dezastruos, ani de zile. Prețul producției a fost plătit de stat
Publicat: 13/05/2015, 17:06
Actualizat: 13/05/2015, 19:33

În acest dosar, directorul Operei, Ioan Răzvan Dincă, și un alt angajat al instituției au fost reținuți, procurorii urmând să ceară arestarea lor.

„Cinci funcționari din cadrul Operei Naționale din București, respectiv Dincă Ioan Răzvan – director general, Moldovan Alina Ofelia – director general adjunct, Petrescu Georgeta – director economic, Iacob Mădălina Gabriela – șef birou achiziții publice, Grigore Sebastian-Eduard – coordonator echipă tehnică și administrativă, sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de abuz în serviciu”, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 (PJS1), într-un comunicat de presă.

În același timp, procurorii au deschis un dosar și pe numele administratorului firmei angajate să păzească Opera Națională.

Dan Mircea este acuzat că societatea pe care o adminstrează a păzit Opera Națională fără să dețină atestat sau licență de funcționare, așa cum cere legea care reglementează paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

Conform procurorilor, directorul Ioan Răzvan Dincă este acuzat de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu și fals în declarații.

Potrivit oamenilor legii, Ioan Răzvan Dincă este bănuit că a comis primele infracțiuni încă din iarna anului 2008, perioadă în care conducea Teatrul Național de Operetă.

Astfel, în perioada februarie 2008 – 3 februarie 2011, în calitate de director general al Teatrului Național de Operetă, nu a încasat mai multe datorii instituției de către o firmă care funcționa în sediul instituției și a produs un prejudiciu de peste 320.000 lei.

Ulterior, în perioada 12 martie 2012 – 19 decembrie 2012, Dincă ar fi plătit în mod ilegal și nejustificat o firmă cu 130.000 lei, iar în 27 octombrie el a plătit ilegal din bugetul Teatrului de Operetă, către o altă societate, 44.000 de lei.

Tot în 2012, împreună cu doi subalterni, Dincă ar fi făcut alte plăți ilegale, cauzând un prejudiciu de peste 5.800 lei.

În plus, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 susțin și faptul că în perioada 18 martie 2013 – 31 decembrie 2014, în calitate de director general al Operei Naționale București, Dincă a încheiat mai multe convenții civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 lei.

În același timp, în perioada 4 octombrie 2013 – 1 aprilie 2014, acesta ar fi achitat, tot în mod ilegal, 150.000 lei către o societate care a presat servicii pentru Opera Națională.

De asemenea, Ioan Răzvan Dincă este acuzat și de faptul că, din poziția de director general al Teatrului Național de Operetă, iar ulterior al Operei Naționale din București, a omis, cu intenție să înscrie în declarația de interese din anul 2013 calitățile de unic asociat și administrator al unei societăți comerciale.

În plus, acesta nu a trecut în declarațiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 și 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar și totodată a trecut în mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Marți, procurorii au făcut percheziții la sediul Operei Naționale din București și la domiciliile unor angajați ai instituției, iar directorul Operei, Răzvan Ioan Dincă, a fost dus pentru audieri la Poliția Sector 1.

Răzvan Dincă este directorul Operei Naționale București din decembrie 2012, când a câștigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. În august 2006, el a fost numit director general al Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București, iar în 2007 a devenit director și manager de proiect al Festivalului Internațional de Artele Spectacolului Muzical „Viața e Frumoasă!”. A regizat mai multe spectacole de teatru în țară și în București. În perioada 2010-2012, Dincă a fost consilier al președintelui-director general al Societății Române de Radiodifuziune.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman