Conflictul de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului: PMP cere intervenția președintelui României

Redactor:
Politic
Conflictul de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului: PMP cere intervenția președintelui României
Președintele executiv al PMP, Marius Pașcan, i-a cerut joi președintelui Klaus Iohannis să intervină în conflictul Cimitirului Internațional din Valea Uzului pentru a detensiona situația „până când lucrurile nu escaladează fatalist".

„UDMR și-a atins obiectivul, comandat de Budapesta, cu privire la Cimitirul internațional al eroilor din Valea Uzului! A mobilizat circa o mie de cetățeni maghiari, unii fiind aduși cu autocare și microbuze din Ungaria, pentru a bloca accesul românilor care au dorit să-și comemoreze eroii din respectivul cimitir, cu ocazia Praznicului Înălțării Domnului. Reprezentanții UDMR au instigat și au provocat în mod deliberat, au premeditat un conflict interetnic neavenit. Liderii politici ai maghiarimii au nevoie să stimuleze o astfel de atmosferă otrăvitoare a relațiilor dintre români și maghiari, pentru că politic nu mai au credibilitate în rândul unei semnificative părți din comunitatea maghiară iar, din punct de vedere electoral, rezultatele alegerilor europarlamentare au demonstrat că UDMR se află în cădere liberă”, a declarat Marius PĂașcan, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Potrivit acestuia, membrii UDMR „alimentează conflictualitatea interetnică și se victimizează pentru a-și justifica existența politică”, pretinzând că este nevoie de autonomie teritorială pe criterii etnice, întrucât maghiarii sunt oprimați, li se încalcă drepturile identitare, susținând totodată că statul român face eforturi pentru a-i asimila.

„Evident, ei știu că atunci când semeni vânt, culegi furtună, dar tocmai asta urmăresc pentru a pretinde, în schimb, intervenție și protecție la nivelul Uniunii Europene, precum și un regim special, menit să favorizeze și să forțeze realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, adică așa-zisul Ținut Secuiesc. Partidul Mișcarea Populară solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să asume urgent poziția sa constituțională de mediator între puterile statului, întrucât Guvernul se află în vrie și depinde de voturile UDMR, fiind fatalmente depășit de gravitatea situației. Cu atât mai mult, considerăm că reprezintă o problemă de securitate națională, și una chiar foarte gravă, implicarea Ungariei în acest conflict, demonstrată prin prezența din această săptămână a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, care a sosit miercuri în România și a venit cu o misiune specială privitoare la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, unde, de altfel, a și adăstat semnificativ. Mergeți la fața locului, ca șef al statului, și invitați la dialog reprezentanții autorităților locale, precum și toate părțile responsabile sau implicate în acest periculos conflict. Detensionați situația până când lucrurile nu escaladează fatalist și aduceți pacea interetnică necesară în chiar inima României”, a adăugat Pașcan.

Peste 1000 de maghiari formaseră un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, declarând, corespondentului Mediafax, că oamenii stăteau unii lângă alții, iar pentru că erau foarte mulți, nu a trebuit să se țină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.

Jandarmeria a transmis, joi seară, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci.

 

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Noul simptom cheie care poate indica infecția cu SARS-CoV-2. Ce spun cercetătorii
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Adevărul despre vaccinul anti-covid-19. Imaginile VIDEO care arată de ce s-a făcut atât de repede,...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Gabriela Prisăcariu, cum arată complet naturală! Imaginea surprinsă chiar de iubitul ei / FOTO
Inchide