Consiliul General al CNATDCU a decis retragerea titlurilor de doctor pentru Tobă și Pandele

Consiliul General al CNATDCU a decis retragerea titlurilor de doctor pentru Tobă și Pandele
Publicat: 12/10/2016, 14:08

Consilul General al CNATDCU(Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) a decis miercuri retragerea titlurilor de doctor ale fostului ministru de Interne, Petre Tobă, și primarului din Voluntari, Florentin Pandele. Decizia a fost luată cu 36 de voturi din cele 37 exprimate, a declarat pentru Gândul purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

„Din cele 37 de voturi exprimate, 36 au fost pentru adoptarea rapoartelor Comisiei. Urmează ca celor două persoane să le fie comunicată decizia, iar în termen de zece zile acestea pot formula o contestație. Ulterior vor fi analizate contestațiile, iar apoi va fi dat un verdict final care va fi transmis către Ministerul Educației”, a explicat Amarandei.

La scurt timp după decizia Consiliului General, fostul ministru de Interne a declaratcă așteaptă o decizie finală, pentru că la nivelul Ministerului Educației nu ar fi fost respectate procedurile, precizând că trei comisii au decis că nu a plagiat.

„Am făcut mai multe solicitări să mi se comunice dacă a fost constituită comisia, cea de-a patra. Nu mi s-a răspuns. Nu au fost respectate toate aceste proceduri la nivelul Ministerului Educației, am trei comisii care mi-au făcut evaluari în etape diferite, toate au zis că nu se pune problema de plagiat, aștept decizia finală”, a declarat Petre Tobă la Curtea Militară de Apel unde a fost audiat ca martor într-un dosar privind suspiciuni de angajări ilegale într-o structură a Ministerului Afacerilor Interne.

Vinerea trecută, Comisia de experți de la CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) a încheiat analiza tezelor de doctorat ale lui Petre Tobă, fost ministru de Interne și fost șef al Poliției, și Florentin Pandele, primarul din Voluntari, și a propus retragerea titlurilor de doctor ale celor doi, constatând că lucrările lor sunt plagiate. Decizia vine după ce o altă comisie de experți ai CNATDCU, formată în majoritate din polițiști sau oameni apropiați sistemului de poliție, decisese că cei doi nu au plagiat.

De altfel, unul dintre cei trei experți a fost el însuși acuzat de plagiat – Marin Țupulan de la Academia de Poliție. Consiliul General al CNATDCU a respins însă cele două rapoarte care îi scotea curați pe Tobă și Pandele și a decis ca doctoratele lor să fie analizate de o nouă comisie, care a luat decizia de astăzi.
„Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente și din păcate au contradicții care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării științifice. De pildă, se recunoaște că anumite pasaje, propoziții sunt preluate din alte surse , dar nu sunt recunoascute ca plagiat. Pe urmă, unele concluzii pot să fie periculoase pentru buna funcționare, cum îmi place mie să spun, a instituției doctoratului la noi în țară”, declara atunci vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh.
De altfel, și Comisia de Etică a Universității de Apărare „Carol I”, unde Tobă și-a dat doctoratul, a propus tot menținerea titlului de doctor, fără să constate plagiatul. Comisia respectivă nu are un istoric performant în acest domeniu, neluând vreo poziție în cazul mai multor doctorate demonstrate în presă ca fiind plagiate.
„Eu resping cu tărie toate aceste acuzații. Eu am respectat legea și toate normele existente în momentul în care am elaborat teza de doctorat. Am respectat toate recomandările îndrumătorului de doctorat (…) Au fost spuse multe neadevăruri și, chiar aș putea spune, multe calomnii”, a declarat ministrul Petre Tobă, imediat după apariția acuzațiile, în cursul anului trecut.
Și teza de doctorat a primarului din Voluntari, Florentin Pandele, a fost acuzată de plagiat, el fiind de asemenea, ca și Tobă, doctor în științe militare, la Universitatea de Apărare.
Petre Tobă a depusplângere la Parchet împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU
Luni, Petre Tobă a depusla Parchetul General, o plângere penală împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul doctoratului său, dar și a membrilor acesteia din urmă și acuză un posibil abuz în serviciu, au declarat surse judiciare.
Plângerea penală a fost înregistrată, luni, la Parchetul General și este îndreptată împotriva celor care, din funcțiile de membri ai Consiliul General al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), au votat la începutul lunii septembrie ca președintele să numească o nouă comisie tehnică pentru analiza lucrării de doctorat în cazul Petre Tobă, cea de-a patra, respingând raportul de analiză a ultimei comisii tehnice în care se stipula că fostul ministru nu a plagiat în teza sa, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Aceleași surse precizează că plângerea fostului ministru vizează și membrii celei de-a patra comisii tehnice, cei care la sfârșitul săptămânii trecute au decis că în teza de doctorat a lui Petre Tobă este vorba de un plagiat „masiv”.
Din ultima comisie tehnică în cazul Petre Tobă, au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din București și cercetatorul științific doctor Șerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din Bucuresti, potrivit unor surse apropiate comisiei.
Potrivit surselor citate, fostul ministru de Interne vrea ca procurorii să cerceteze dacă s-au respectat prevederile legale și dacă nu a fost comis un posibil abuz în serviciu referitor la modul în care a fost constituită cea de-a patra comisie tehnică.
Aceleași surse precizează că, în actuala legislație, nu ar fi stipulat cadru legal pentru constituirea unei noi comisii dacă oficialii Consiliului General CNATDCU nu sunt de acord cu verdictul dat de comisia anterioară.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?