Constantin Nicolescu, condamnat definitiv la închisoare, încarcerat la Penitenciarul Colibași

Constantin Nicolescu, condamnat definitiv la închisoare, încarcerat la Penitenciarul Colibași
Publicat: 05/02/2015, 19:42
Actualizat: 05/02/2015, 21:06

Constantin Nicolescu, care după pronunțarea sentinței instanței a fost ridicat de către polițiști de la vila sa din Pitești și a fost dus la Poliția Județeană Argeș, a fost transportat la Penitenciarul Colibași, unde urmează să își ispășească pedeapsa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tot la Penitenciarul Colibași își va ispăși pedeapsa și Gheorghe Dobre, asociat și administrator la SC Zeus SA, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în același dosar. Omul de afaceri s-a prezentat singur la Poliție după ce a aflat că instanța s-a pronunțat definitiv în dosar.

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Argeș Constantin Nicolescu a fost condamnat condamnat definitiv, joi, la șapte ani și opt luni de închisoare, de Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false. După pronunțarea sentinței, Nicolescu a fost ridicat de polițiști de la locuința sa din Pitești.

În același dosar au mai fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare Cornel Penescu, acționar majoritar al SC PIC SA Pitești la data faptelor, și Gheorghe Dobre, asociat și administrator la SC Zeus SA.

Instanța a dispus, prin aceeași hotărâre, achitarea lui Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA.

Totodată, Gheorghe Nicuț, primar al municipiului Curtea de Argeș, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș, și Ion Ștefan, primar al comunei Budeasa, din județul Argeș, toți în funcții la data faptelor, au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Tot la trei ani de închisoare cu suspendare a fost condamnat și Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului județean Argeș la data faptelor, iar diriginții de șantier Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea au primit pedepse de câte un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel București a mai decis ca Nicolescu, Nicuț, Ștefan, Andrei, Despan și Grigore să plătească Ministerului Finanțelor peste 880.000 de euro, iar Grigore să achite 260.800 de euro, sume care reprezintă prejudiciul adus statului.

Instanța a dispus anularea cererilor de finanțare ale proiectului cu fonduri Phare privind patru unități de învățământ din județului Argeș.

Fostul președinte al Consiliului Județean Argeș și ceilalți inculpați din dosar au fost trimiși în judecată în acest dosar în 18 mai 2011.

Judecătorii de la Tribunalul București au dat, în 28 mai 2013, sentința în dosar, Nicolescu fiind condamnat atunci la un an de închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de către inculpați și de procurorii anticorupție.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, Consiliul Județean Argeș a accesat un program de finanțare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucție a patru unități școlare de pe raza județului Argeș, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeș și comuna Budeasa, pe motiv că ar fi fost afectate de inundațiile din perioada aprilie – august 2005.

Cererea de finanțare a fost însoțită de o declarație de parteneriat semnată la data de 5 iunie 2006 de către Constantin Nicolescu, Călin Ioan Andrei, Gheorghe Nicuț și Ion Ștefan. Cererea de finanțare a fost elaborată de Florian Despan, în calitate de director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului județean Argeș și totodată manager-coordonator de proiect.

Fondurile au fost solicitate în condițiile în care niciuna dintre aceste unități școlare nu a fost afectată de inundațiile din perioada invocată. În cererea de finanțare a fost menționat „Raportul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș”, document care, în fapt, nu există, fapt cunoscut de Nicolescu, spuneau procurorii.

Contractul de grant a fost încheiat în pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanțare depusă în data de 8 iunie 2006, astfel că beneficiarul, Consiliul Județean Argeș, a primit pe nedrept suma totală de 880.249,95 de euro cu titlu de finanțare externă nerambursabilă de tip Phare.

Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus SA, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât și pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relații contractuale și în raporturi juridice cu familia lui Nicolescu.

Pe perioada executării proiectului, acesta a semnat cererea de plată finală și anexa la această cerere întocmită pe baza unor documente cu conținut nereal (procese verbale de recepție, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate. Cererea de plată finală și anexa a fost redactată și semnată de Florian Despan.

Astfel, spuneau anchetatorii, Consiliul Județean Argeș a încasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentând ultima tranșă din contractul de finanțare nerambursabilă.

Procesele-verbale de recepție au fost puse la dispoziție de Dobre Grigore, asociat și administrator al SC Zeus SA Pitești (firma care realizase lucrările) și au fost întocmite de Ion Nicolae, Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea.

De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrările nu au fost finalizate nici în prezent, deși întreaga finanțare a fost încasată.

În perioada 2006 – 2008, Constantin Nicolescu a cerut și a primit de la Cornel Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de 66.588,15 de lei pentru ca instituția Consiliul județean Argeș să achiziționeze de la SC PIC SA produse alimentare și nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziție publică, precizeau procurorii anticorupție. Suma remisă cu titlu de mită reprezinta aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.

De asemenea, în luna iunie 2009, Nicolescu l-a determinat pe Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș, să nu aplice amendă contravențională de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o construcție fără a avea toate avizele necesare.

În 24 februarie 2014, prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a semnat ordinul privind încetarea mandatului lui Nicolescu, după ce instanța supremă a decis definitiv că acesta a fost în conflict de interese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii