Consulul onorific al Iordaniei la Brașov, reținut de DIICOT în dosarul de contrabandă cu țigări

Consulul onorific al Iordaniei la Brașov, reținut de DIICOT în dosarul de contrabandă cu țigări
Publicat: 04/04/2013, 13:44
Actualizat: 05/07/2013, 08:28

Consulul onorific de la Consulatul Onorific al Iordaniei la Brașov, Dahabreh Raed, a fost reținut de procurorii DIICOT, care vor cere Tribunalului Brașov arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile în dosarul în care este suspectat că a sprijinit o grupare de contrabandă cu țigări.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Brașov au decis, joi, să ceară instanței de judecată înlocuirea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi țara cu cea a arestării preventive pentru 29 de zile, în cazul lui Dahabreh Raed, au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali din DIICOT.

În acest context, anchetatorii au emis o ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele diplomatului, acesta urmând să fie prezentat, joi, unui judecător de la Tribunalul Brașov, cu propunere de arestare preventivă.

Consulul onorific la Consulatul Onorific al Iordaniei la Brașov Dahabreh Raed este suspectat că a sprijinit o grupare de contrabandă cu țigări condusă de un cetățean moldovean, care a pus în funcțiune două fabrici clandestine de țigări, în Brașov și la Mizil, producând un prejudiciu de 825.000 lei.

Grupul infracțional organizat transfrontalier, constituit din cetățeni români, moldoveni și iordanieni, este suspectat de evaziune fiscală și contrabandă cu produse accizabile cu tutun.

„În fapt, se reține că inculpații au constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor beneficii materiale substanțiale prin punerea în funcțiune, pe raza judetului Brașov și în localitatea Mizil, județul Prahova, a doua fabrici clandestine de producție țigarete contrafăcute și prin producerea și comercializarea de țigarete contrafăcute, cu eludarea plății taxelor și accizelor datorate bugetului de stat”, anunța, în 18 martie, DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că gruparea era condusă de Veaceslav Hariton, cetățean moldovean, care a organizat aducerea în România a unor utilaje specifice pentru fabricarea și ambalarea țigaretelor, a materiilor prime necesare, respectiv tutun vrac și foițe de țigarete, a forței de muncă, în special cetățeni moldoveni cu o condiție materială modestă și a înființat în diverse locuri linii ilegale de producție a țigaretelor contrafăcute.

Potrivit DIICOT, activitatea ilegală a grupului infracțional organizat a fost sprijinită de Dahabreh Raed, în vârstă de 51 ani, consul onorific în cadrul Consulatului Onorific al Regatului Hașemit al Iordaniei la Brașov.

În 16 martie, Dahabreh Raed a încercat să părăseasca teritoriul României, prin Punctul de Trecere a Frontierei Otopeni, spre Amman – Iordania, „pentru a se sustrage urmăririi penale”, au precizat procurorii DIICOT.

Țigările contrafacute erau comercializate pe întreg teritoriul României, prejudiciul produs de gruparea infracțională fiind estimat la 825.000 de lei.

În urma perchezițiilor făcute de procurorii DIICOT la acea vreme au fost ridicate utilaje de producere și ambalare a țigărilor, peste două tone de tutun vrac, 10.000 țigarete, timbre, blanchete, filtre precum și sumele de 120.000 de lei și aproximativ 135.000 de euro.

Totodată, cele două fabrici clandestine de producere și ambalare a țigărilor contrafăcute au fost închise.

Procurorii DIICOT au cerut atunci instanței arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Veaceslav Hariton, Cătălin Ionuț Maxim, Salim Khlalif, Vasile Pitiș, George Claudiu Secară și Antonel Chirvasă.

În 12 martie, Curtea de Apel Brașov a dispus definitiv arestarea preventivă a lui Veaceslav Hariton, Cătălin Ionuț Maxim și Khlalif Salim pe o perioadă de 29 de zile.

Instanța a respins atunci propunerea DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov de emitere a unor mandate de arestare petnru Vasile Pitiș, George Claudiu Secară și Antonel Chirvasă.

Grupul infracțional a fost destructurat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, cu sprijinul BCCO Ploiești, IPJ Brașov, SPIR Brașov și Jandarmeriei Ploiești, cu suportul tehnic și informativ al Direcției de Operațiuni Speciale și Serviciului Român de Informații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu