Contestația USR-PLUS pentru scoaterea unor afișe cu Anghel Iordănescu și Ilie Năstase, admisă de BEC

Redactor:
Politic
Contestația USR-PLUS pentru scoaterea unor afișe cu Anghel Iordănescu și Ilie Năstase, admisă de BEC
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, printr-un comunicat de presă, că a admis contestația Alianței USR-PLUS privind afișele electorale ale UNPR din județul Ilfov și a dispus înlăturarea materialelor electorale cu Anghel Iordănescu și Ilie Năstase, candidați la europarlamentare.

„BEC decide: Admite contestația formulată de Alianța 2020 USR-PLUS și dispune îndepărtarea, de către primarii orașului Voluntari și comunei Tunari, județul Ilfov, a materialelor electorale care îi reprezintă pe candidații UNPR Anghel Iordănescu și Ilie Năstase, amplasate pe raza teritorială a celor două localități”, precizează Biroul Electoral Central, în comunicatul de presă.

De asemenea, BEC a decis să sesizeze Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov în vederea luării măsurilor prevăzute de art 54 alin (1) și art. 53 lit. k) din Legea nr. 33/2007 republicată, cu modificările ulterioare. Decizie definitivă pronunață pe 14 mai.

Articolul 54 al actului normativ menționat prevede amenzi de la 1.500 lei la 4.500 pentru faptele specificate la articolul 53 lit. k) și anume „nerespectarea dispozițiilor art. 35 alin. (2) și (4) și ale art. 40 alin. (3) – (7); afișarea listelor electorale și a copiilor de pe acestea; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite”.

„Astfel, mijloacele utilizate – panouri publicitare de propagandă electorală – nu sunt permise de art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006; dimensiunea afișelor publicitare amplasate pe panourile de propagandă electorală depășește dimensiunea restrictivă indicată de art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006; afișele publicitare de propagandă electorală utilizate de candidații UNPR încalcă regulile și principiile comunitare privind transparența în domeniul electoral”, precizează reprezentanții Alianței USR-PLUS în sesizarea făcută la BEC.

Reprezentanții USR au transmis, ulterior, într-un comunicat de presă că UNPR a încercat să eludeze legea, prin omiterea intenționată a numelui formațiunii și lipirea unor afișe de dimensiuni care nu respectă prevederile legale.

„Prin omiterea intenționată a acestor detalii, UNPR a încercat să eludeze legea, care impune competitorilor electorali să lipească afișe de propagandă numai pe panourile speciale amplasate de primari, maxim un afiș pe panou, cu dimensiunile de până la 50 cm X 30 cm, pe care să apară denumirea partidului sau alianței, denumirea firmei producătoare, tirajul și codul de identificare. Susținând că nu pot fi considerate materiale de propagandă, UNPR a comandat afișe de dimensiuni impresionante pe care le-a afișat în locuri nepermise, înfățișându-i pe Ilie Năstase și Anghel Iordănescu în perioadele când înregistrau performanțe sportive, menționându-le numele și prenumele, alături de mesaje laudative cu scop electoral evident. În continuare, ne așteptăm ca birourile electorale județene și de sector să se conformeze acestei interpretări și să admită toate sesizările similare formulate împotriva UNPR”, au precizat reprezentanții USR.

Tags:
Inchide