Contestații BACALAUREAT 2012. La ce materii s-ar putea înregistra cele mai multe cereri de recorectare a lucrărilor

Contestații BACALAUREAT 2012. La ce materii s-ar putea înregistra cele mai multe cereri de recorectare a lucrărilor
Publicat: 13/07/2012, 12:19
Actualizat: 23/08/2013, 03:53

Rata scăzută de promovare la BACALAUREAT 2012 (43%) i-a determinat pe candidați să asalteze profesorii cu depunerea contestațiilor, în speranța obținerii unei medii de trecere sau, pur și simplu, din dorința de a-și mări notele. Absolvenții claselor a XII-a au putut depune cererile de reexaminare a lucrărilor astăzi între orele 08.00 și 12.00.

Anul trecut, când rata de promovare a fost similară celei din acest an, elevii din toată țara au depus în total 80.160 de contestații, dublu față de numărul celor din 2010.

REZULTATE CONTESTAȚII BAC 2012 pe edu.ro – Notele finale după CONTESTAȚII – EXCLUSIV – ORA la care se vor afișa NOTELE pe JUDEȚE

Majoritatea contestațiilor au vizat notele la Limba și Literatura Română (26.580). La Matematică s-au depus, în 2011, 25.527 de contestații, la Biologie 9.568, la Geografie 4.978, la Istorie 3.281, la Fizică 3.156, iar pentru notele la Limba Maternă și-au exprimat nemulțumirea 675 de candidați.

În 2011, au trecut examenul maturității doar 90.000 de elevi din cei peste 200.000 înscriși, rata de promovare la nivel național fiind astfel de 45,72%, înainte de contestații. După soluționarea cererilor de recorectare a lucrărilor, media a depășit cu puțin 50%.

Procedura depunerii contestațiilor

Potrivit metologiei examenului de Bacalaureat, publicate pe edu.ro, pașii pentru reevaluarea lucrării candidatului, la cererea acestuia, sunt următorii:

(13) Rezultatele obținute la probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale nu se contestă.
(3) Cererile prin care se contestă notele obținute la evaluarea inițială, însoțite de un borderou în care se precizează numele candidaților și probele, respectiv, disciplina/disciplinele pentru care este depusă contestația se înaintează comisiei din centrul zonal de evaluare, de către un delegat al comisiei din centrul de examen.
(4) După centralizarea cererilor prin care se contestă notele obținute la evaluarea inițială, lucrările se secretizează. Secretizarea se face, în toate centrele zonale de evaluare din județ, cu același tip de hârtie pusă la dispoziție de comisia de bacalaureat județeană/a municipiului București . După aceasta, se aplică ștampila „Bacalaureat 2011 – C.Z.E.”.
(6) Comisia Națională de Bacalaureat poate stabili organizarea de centre de contestații la nivel regional. Componența comisiei de contestații din centrele regionale este stabilită de comisia de bacalaureat județeană din județul unde a fost stabilit sediul centrului de contestații, cu acordul Comisiei Naționale de Bacalaureat.
Art.72 (1) Comisiile județene/ a municipiul București/ regionale de contestații reevaluează lucrările primite și acordă note lucrărilor contestate, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise.
(3) După terminarea evaluării și deschiderea lucrărilor, președintele comisiei de contestații analizează notele acordate după reevaluare, în comparație cu cele acordate inițial. În situația în care se constată diferențe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea inițială și cele de la contestații, președintele comisiei de contestații decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alți profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestații.
Art. 73 (1) Pentru lucrările care au primit inițialțnotețcuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 și 4,99, sau o notă cel puțin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestații.
(2) Pentru lucrările care au primit inițial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decât cele menționate la aliniatul (1), nota definitivă este nota acordată de comisia județeană de contestații/a municipiului București, dacă între nota inițială și nota acordată la contestații se constată o diferență de cel puțin 0,50 puncte. Dacă diferența dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota inițială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare.
(3) Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată la alin. (1) și (2), nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic