Contre la nivel înalt: Ambasada României și cea a Rusiei la Chișinău, schimb de replici dure și acuzații de „cinism” de Ziua Armatei

Contre la nivel înalt: Ambasada României și cea a Rusiei la Chișinău, schimb de replici dure și acuzații de „cinism” de Ziua Armatei
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță / Sursă FOTO: chisinau.mae.ro
Publicat: 27/10/2020, 09:02

Polemică la nivel înalt între Ambasada României la Chișinău și cea a Rusiei după ce diplomații ruși s-au simțit jigniți de o serie de afirmații făcute de ambasadorul român într-un discurs susținut vineri, 23 octombrie, cu ocazia celebrării Zilei Armatei Române.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat vineri, 23 octombrie, o ceremonie și mai multe activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, care au avut loc la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei. Cu această ocazie, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a susținut un discurs în care a menționat că „ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

https://www.facebook.com/ambasada.romaniei.in.republica.moldova/posts/1476900225852763

Discursul ambasadorului României, punctul de pornire al contrelor

Ulterior, pe 25 octombrie, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a transmis un comunicat în care preciza că se arată nedumeriți în privința declarațiilor susținute de reprezentantul României în țara de peste Prut referitoare la „soldaţii care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică”. Diplomații ruși punctează că evenimentele menționate au avut loc în timpul regimului condus de generalul Ion Antonescu, pe care îl consideră „criminal nazist” și îl acuză că a omorât mii de persoane, char și moldoveni.

Astfel își motivează Ambasada Federației Ruse acuzația conform căreia oficialii români au dat dovadă de „cinism”, potrivit agora.md.

Ambasada Rusiei: „Sună de-a dreptul cinic!”

„Am fost nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre «soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei» de ocupația sovietică. Asigurările oficialilor de la București care solicită păstrarea «memoriei eterne a eroilor» sună de-a dreptul cinic. Vrem să amintim că adepții criminalului nazist Antonescu, ale cărui acțiuni au fost condamnate de tribunalul de la Nuremberg și cel de la București și a cărui memorie diplomații români îndeamnă «să nu fie uitată niciodată» au lăsat, într-adevăr, o moștenire care poate fi uitată cu greu. Urmașii celor zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii lui Antonescu și de călăul lui, Alexianu, – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – cu mare greutate vor putea uita fărădelegile ticăloșilor fasciști, justificate prin «lupta pentru reunificare»”, se arată în comunicatul de presă emis de Ambasada Rusiei la Chișinău.

„Asigurările oficialilor de la Bucureşti care solicită păstrarea «memoriei eterne a eroilor» sună, sincer, cinic”, se mai  mai precizează în sursa menționată.

Ambasada României: „Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism”

De cealaltă parte, Ambasada României la în Republica Moldova a reacționat luni, 26 octombrie, menționând că nu este surprinsă, dar punctând faptul că nu dorește să fie implicată în polemici „lansate provocator” într-o perioadă electorală (n.r. alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt organizate pe 1 noiembrie).

„Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova. România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenită în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, se arată în comunicatul Ambasadei României în R. Moldova, potrivit sursei citate.

Partidul lui Dodon intră în polemică: „Sunt nişte capricii ale ambasadorului României”

În polemica dintre ambasade a intervenit și partidul care îl susține pe Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care îl acuză pe Daniel Ioniţă, că „a insultat grosolan memoria victimelor” și că a făcut o declarație „scandaloasă și iresponsabilă”. De asemenea, reprezentanții partidului îi solicită Ministerului de Externe de la Chișinău să ia atitudine, potrivit deschide.md.

„Prin declaraţia sa, ambasadorul Daniel Ioniţă a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupaţie din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declaraţie scandaloasă şi iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomaţiei şi trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al partidului.

De asemenea, PSRM este de părere că declarațiile referitoare la eroii români sunt nişte „capricii ale ambasadorului României”, care nu pot duce decât la „tensiuni între ţările noastre şi la o scădere a autorităţii statului român şi a diplomaţilor săi în rândul cetăţenilor Republicii Moldova”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului