Control la Spitalul „Sfânta Maria”. ANT: Trebuie urgentate operațiile de transplant în țară

Control la Spitalul „Sfânta Maria. ANT: Trebuie urgentate operațiile de transplant în țară
Publicat: 22/03/2017, 14:50
Actualizat: 25/03/2019, 21:51

„Am dispus ca Agenția Națională de Transplant să efectueze un control la spitalul Sfânta Maria în vederea evaluării situației la momentul de față pentru a putea să ia o decizie în cunoștință de cauză și îmi vor da un raport. La Sfânta Maria nu vorbesc de o reacreditare. Direcția medicală a spitalelor din București mi-a făcut o solicitare de a verifica exact condițiile existente la momentul de față în vederea includerii sau nu în programul de transplant. În funcție de raportul ANT, dacă va fi cazul, voi trimite și corpul de control. Se vor verifica toate standardele pe care trebuie să le iîndeplinească o clinică în vederea transplantului. Dânșii au o grilă de evaluare care cuprinde absolut tot, dotare, circuite, specialiști. Acea acreditare s-a dat în urmă cu un an, știm că acolo nu s-a făcut niciun transplant, nicio modificare, iar eu, ca ministru, am dispus o verificare a condițiilor”, a declarat ministrul după întâlnirea cu Gabriela Firea.

Ministrul a declarat că miercuri sau joi ar urma să primească raportul de la ANT, urmând să aibă o discuție și reprezentanții AKH.

„Mi-am fixat o întâlnire telefonică cu domnul profesor de la AKH Viena. Nu suntem singurii afectați de decizia de la Viena, ci este și Slovenia care are aceeași problemă pentru că ei și-au redus foarte mult capacitatea, practic spațiul pe care fac transplantul. Am avut o întâlnire cu președintele Asociației Transplantaților care m-a rugat ca orice decizie iau să o discut și cu dânșii și să primeze siguranța pacienților”, a completat Bodog.

Controlul dispus de ministrul Sănătății vine după ce instituția a fost informată că pacienții români nu mai pot fi primiți pentru operații la centrul de transplant AKH din Viena, motivul fiind legat de scăderea capacității centrului.

Președintele Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, a declarat pentru MEDIAFAX că vrea să urgenteze operațiile de transplant pulmonar în țară, acestea urmând să se facă la centrul Sfânta Maria din București dacă verificările vor arăta că centrul este pregătit.

„Odată acreditat acest centru, va rămâne acreditat. Raportul va fi gata cât mai curând posibil, nu poate trena. La Viena sunt cinci pacienți pe lista de așteptare și ne ocupăm de căutarea unei soluții. Vrem să grăbim operațiile de transplant în țară, aproape sigur la Sfânta Maria, și până atunci, să avem un backup în alte centre din apropiere, din Europa. Se va confirma că toate lucrurile de la Sfânta Maria sunt în regulă. În mod clar, transplantul pulmonar trebuie făcut cât mai curând în România. Cel mai avansat centru este cel de la Sfânta Maria, deci concluziile sunt simple. Sigur, ar fi de dorit să existe două centre să aibă și pacientul de unde alege”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Agenției Naționale de Transplant (ANT), Radu Deac.

În legătură cu același subiect, Victor Zota, reprezentant al Agenției Naționale de Transplant (ANT), a declarat pentru MEDIAFAX că se caută soluții, în privința realizării de transplant pulmonar, în țări precum Cehia, Italia sau Franța. Cinci români ar fi trebui să fie operați la AKH din Viena.

„În jur de cinci pacienți ar trebui operați la centrul AKH din Viena. Știu că unuia i s-a făcut transplant anul trecut. Încercăm să remediem situația. Există și alte posibilități în țări care nu sunt în Eurotransplant. Există niște discuții, îi cunoștem, sunt colegii noștri și ne pot ajuta. Aici vorbim despre țări ca Cehia, Italia sau Franța, țări cu care am putea colabora”, a declarat Victor Zota, reprezentant ANT, pentru MEDIAFAX.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis închiderea centrului pentru că nu erau respectate toate procedurile. Actualul ministru al Sănătății a explicat că până nu va primi toate explicațiile cerute de la ANT, centrul nu va funcționa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman